Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 22 december 2017 (kenmerk: 2173052/17/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de wijziging van de taakopdracht van het CJIB

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 26 van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

1. In artikel 26 wordt, onder vernummering van het eerste lid tot en met het derde lid tot het tweede lid tot en met het vierde lid, een lid ingevoegd, luidende:

  • 1. De baten-lastendienst Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) int namens de bewindspersoon administratieve sancties en administratiekosten op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften, waaronder de incasso van de administratieve sancties en de daarop gevallen verhogingen.

2. In het tweede lid (nieuw) wordt ‘De baten-lastendienst Centraal Justitieel Incassobureau’ vervangen door: Het CJIB.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2018.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Artikel 26 van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid, waarin de hoofdtaken staan beschreven van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), wordt aangepast. Met de inwerkingtreding van de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen (Stb. 2017, nr. 82) per 1 januari 2018, welke voorziet in een wijziging van artikel 22, eerste lid, van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), wordt de Minister van Justitie en Veiligheid belast met de inning van administratieve sancties en administratiekosten op grond van de Wahv.

Het CJIB zal de hieruit voortvloeiende taken namens de Minister uitvoeren. De nieuwe taken zullen daarmee tot de aangelegenheden worden gerekend waarvoor de algemeen directeur van het CJIB ondermandaat is verleend. De taken genoemd in de overige, hierbij vernummerde leden van artikel 26 blijven ongewijzigd.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven