Wijziging Regeling cafetariamodel defensie

20 december 2017

Nr. BS/2017035790

De Staatssecretaris van Defensie

Gelet op:

  • artikel 15 van het Inkomstenbesluit militairen;

  • artikel 44 van het Inkomstenbesluit burgerlijke ambtenaren defensie;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling cafetariamodel defensie wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid wordt ‘De’ vervangen door: Een.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Een aanvraag wordt uiterlijk vóór de eerste dag van de maand waarin de bron tot uitbetaling komt ingediend.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De defensieambtenaar kan een aanvraag indienen om één of meer van de volgende aanspraken uit te ruilen voor een onbelast bedrag voor één of meer in artikel 5 genoemde doelen:

    • a. de eindejaarsuitkering, mits deze wordt ingezet voor het doel, genoemd in artikel 5, eerste lid, onderdeel a;

    • b. maximaal 10% van het jaarsalaris;

    • c. de vakantie-uitkering.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De geldswaarde van de bron op het moment van de aanvraag, genoemd in het eerste lid, wordt voor de eindejaarsuitkering en de vakantie-uitkering bepaald aan de hand van de cumulatief opgebouwde aanspraak en voor het jaarsalaris aan de hand van het in dat kalenderjaar ontvangen salaris plus het voor de rest van het kalenderjaar geprognotiseerde salaris.

C

Artikel 5 komt te luiden:

Artikel 5 Bestedingsmogelijkheden

  • 1. Voor zover de geldende fiscale bepalingen dit mogelijk maken, worden de onderstaande bestedingsmogelijkheden als doelen aangemerkt:

    • a. het verschil tussen de tegemoetkoming in de kosten van het reizen met eigen vervoer voor woon- werkverkeer en het fiscaal maximum van € 0,19 per kilometer;

    • b. een fiets voor persoonlijk gebruik, inclusief fietsaccessoires en een fietsverzekering;

    • c. een computer mede te gebruiken voor werk of studie, inclusief computeraccessoires en een computerverzekering.

  • 2. Voor de in het eerste lid, onder b en c, genoemde bestedingsmogelijkheden gelden de volgende voorwaarden:

    • a. de defensieambtenaar is ten minste 6 maanden in werkelijke dienst;

    • b. in het kalenderjaar en de twee voorgaande kalenderjaren is aan hem geen onbelast bedrag ter zake van de aanschaf van een fiets of computer betaald;

    • c. de aanschaf wordt gedaan in hetzelfde kalenderjaar als de aanvraag;

    • d. de defensieambtenaar legt bij de aanvraag op naam gestelde bewijsstukken over waaruit blijkt dat de kosten voor deze bestedingsmogelijkheden daadwerkelijk in het betreffende kalenderjaar zijn gemaakt bij een reguliere detailhandel;

    • e. de defensieambtenaar schenkt noch verkoopt de fiets of computer binnen twee jaar na aanschaf.

  • 3. Het maximumbedrag waarvoor een aanvraag voor de in het eerste lid, onder b en c, bedoelde bestedingsmogelijkheden kan worden ingediend, bedraagt in totaal € 750.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Defensie voor deze De Hoofddirecteur Personeel P.F.M. Reesink Schout-bij-nacht

TOELICHTING

Algemeen

Met deze wijziging is het cafetariamodel uitgebreid met twee bronnen, te weten het jaarsalaris en de vakantie-uitkering, en twee doelen, te weten de fiets en de computer.

Het is niet mogelijk om in de laatste maand van het jaar en in de laatste maand waarin iemand in dienst is, aanvragen in te dienen.

Bron – jaarsalaris

De werknemer kan maximaal 10% van zijn bruto jaarsalaris als bron inzetten in ruil voor een doel. Indien een werknemer een deel van zijn brutoloon uitruilt voor de aanschaf van bijvoorbeeld een fiets dan hoeft de werknemer over dat uitgeruilde bedrag geen belasting te betalen.

Bron – vakantie-uitkering

De werknemer kan zijn vakantie-uitkering als bron inzetten in ruil voor een doel. Indien een werknemer een deel van zijn vakantie-uitkering uitruilt voor de aanschaf van bijvoorbeeld een fiets dan hoeft de werknemer over dat uitgeruilde bedrag geen belasting te betalen. Het uitruilen van de vakantie-uitkering werkt als het opnemen van een voorschot vakantie-uitkering.

Het uitruilen van de vakantie-uitkering kan niet in dezelfde kalendermaand geschieden als het opnemen van een voorschot vakantie-uitkering. Het uitruilen van de vakantie-uitkering voor een fiets kan wel in dezelfde kalendermaand geschieden als het uitruilen van de vakantie-uitkering voor een computer – mits de gecumuleerde opbouw van de vakantie-uitkering in die maand daarvoor voldoende is. Hiervoor zijn twee aanvragen benodigd; voor elk doel een aparte aanvraag.

De werknemer kan binnen een aanvraag niet kiezen voor zowel het jaarsalaris als de vakantie-uitkering als bron. Er moet wel op worden gelet dat bij het uitruilen van het bruto jaarsalaris, het bruto jaarsalaris niet onder het wettelijk minimum(jeugd)jaarloon komt.

Doel – fiets

De aanschaf van de fiets dient in hetzelfde kalenderjaar als de aanvraag te geschieden. Het maximaal uit te ruilen bedrag voor de fiets en eventuele fietsaccessoires, fietsverzekering of bezorg- en servicekosten bedraagt maximaal € 750. De accessoires, de verzekering en eventuele bezorg- en servicekosten kunnen echter alleen gelijktijdig met de aanschaf van de fiets worden uitgeruild en vergoed. De aanvraag dient te worden onderbouwd met het op naam gestelde aankoopbewijs van de fiets, het aankoopbewijs van de fietsaccessoires en de verzekeringspolis.

De werknemer schaft zelf een fiets voor persoonlijk gebruik aan. Het aanschaffen van een gebruikte fiets is toegestaan, mits de medewerker dit doet via de reguliere detailhandel en een op naam gestelde factuur kan overleggen.

De diversiteit in het aanbod van fietsen (waaronder elektrische fietsen en trapfietsen) is de afgelopen jaren fors gegroeid. De bestemmingsmogelijkheid ziet echter op de trapfiets en de fiets met elektrische trapondersteuning en niet op high speed e-bikes (speed pedelecs) waarmee snelheden van 45 km/h kunnen worden bereikt.

Volgens artikel 1, eerste lid, onderdeel ea, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn fietsen met elektrische trapondersteuning fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kW en waarvan de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en tenslotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/h bereikt, of eerder, indien de bestuurder ophoudt met trappen. Voor fietsen met elektrische trapondersteuning is in het Besluit vrijstelling voor fietsen met trapondersteuning van aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen bepaald dat deze fietsen zijn vrijgesteld van de verplichting tot het sluiten van een verzekering als bedoeld in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) (Staatsblad 2006, 414). Als daarentegen voor een op een fiets gelijkend voertuig op grond van de Wam wél een aansprakelijkheidsverzekering moet worden afgesloten en dus het zogenoemde verzekeringsplaatje verplicht is, dan valt deze niet onder de bestemmingsmogelijkheid van deze regeling.

Een fietsaccessoire is een accessoire die is gekoppeld aan de fiets of wordt gebruikt tijdens het fietsen, zoals bijvoorbeeld een fietscomputer, een tassenhouder of een regenpak. De aanschafprijs voor de fiets, inclusief fietsaccessoires en fietsverzekering, mag hoger zijn dat dit bedrag, maar maximaal wordt € 750 van het bruto jaarsalaris uitgeruild.

Doel – computer

De aanschaf van de computer dient in hetzelfde kalenderjaar als de aanvraag te geschieden. Het maximaal uit te ruilen bedrag voor de computer en eventuele computeraccessoires of computerverzekering bedraagt maximaal € 750. De accessoires en de verzekering kunnen echter alleen gelijktijdig met de aanschaf van de computer worden uitgeruild en vergoed. De aanvraag dient te worden onderbouwd met het op naam gestelde aankoopbewijs van de computer, het aankoopbewijs van de computeraccessoires en/of de verzekeringspolis.

De werknemer schaft zelf een computer die voor het werk is te gebruiken aan. Het aanschaffen van een gebruikte computer is toegestaan, mits de werknemer dit doet via de reguliere detailhandel en een op naam gestelde factuur kan overleggen.

Onder computer verstaan we hier (het geheel van) een desktop, tablet of laptop.

Combinatie

De werknemer mag in een en hetzelfde kalenderjaar ook een fiets en computer aanschaffen. Zo zou de werknemer in dezelfde maand zijn jaarsalaris kunnen uitruilen voor bijvoorbeeld een fiets en zijn vakantie-uitkering voor een computer.

Het maximaal uit te ruilen bedrag voor fiets (inclusief fietsaccessoires en een fietsverzekering) en computer (inclusief computeraccessoires en computerverzekering) tezamen bedraagt evenwel maximaal € 750.

De fietsaccessoires en fietsverzekering kunnen echter alleen gelijktijdig met de aanschaf van een fiets worden uitgeruild en vergoed. De computeraccessoires en de computerverzekering kunnen eveneens alleen gelijktijdig met de aanschaf van een computer worden uitgeruild en vergoed.

De aanvraag voor de fiets en computer is mogelijk in één maand maar kan ook in twee verschillende maanden van hetzelfde kalenderjaar. Wel geldt ook hier dat de aanschaf van de fiets en de computer in hetzelfde kalenderjaar als de aanvraag dan wel aanvragen dient te geschieden.

Voorbeelden

Voorbeeld van bovenstaande is dat een werknemer een fiets van € 700 en gelijktijdig accessoires van € 100 in april 2018 aanschaft. Hij kan deze fiets, inclusief fietsaccessoires, via Defensie uitruilen in 2018. De aanschafprijs van de fiets en fietsaccessoires is in totaal € 800. Het maximaal uit te ruilen bedrag als bestemmingsmogelijkheid op basis van de Regeling cafetariamodel defensie is echter € 750. In de kalenderjaren 2019 en 2020 kan hij vervolgens geen fiets, fietsaccessoires, fietsverzekering, computer, computeraccessoires of computerverzekering uitruilen. Vanaf (begin van) het kalenderjaar 2021 zou deze werknemer weer belast loon kunnen uitruilen voor de bestemmingsmogelijkheden op basis van de Regeling cafetariamodel defensie.

Voorbeeld van een aanschaf van fiets en computer is dat een werknemer in april 2019 een fiets van € 500 aanschaft en uitruilt en in oktober 2019 een tablet, inclusief accessoires en verzekering van € 800 aanschaft en uitruilt. De aanschafprijs van de fiets, computer, computeraccessoires en verzekering is in totaal € 1.300. Het maximaal uit te ruilen bedrag als bestemmingsmogelijkheden op basis van de Regeling cafetariamodel defensie is echter in totaal € 750. Hierdoor is het uit te ruilen bedrag voor de aanschaf van de fiets € 500 en het maximaal uit te ruilen bedrag voor de tablet, inclusief accessoires en verzekering, € 250. In de kalenderjaren 2020 en 2021 kan hij vervolgens geen belast loon uitruilen voor fiets, fietsaccessoires, fietsverzekering, computer, computeraccessoires of computerverzekering.

De Staatssecretaris van Defensie voor deze De Hoofddirecteur Personeel P.F.M. Reesink Schout-bij-nacht

Naar boven