Verschillende fietspaden waar de speed-pedelec toegestaan wordt

Logo Wageningen

kenmerk: JSO_33_17.

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wageningen,

Overwegingen ten aanzien van het besluit

In deze afbeelding staan in rood de fietspaden getekend waarop de speed-pedelec toegestaan wordt.

Bevoegdheid:

Artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994.

Grondslag:

Artikel 15 Wegenverkeerswet en artikel 12 BABW.

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Aanleiding en belangen:

Aanleiding:

De aanleiding is het provinciale verkeersbesluit om de speed-pedelec toestemming te geven om van enkele fietspaden gebruik te maken (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2017-52201.html). Het fietspad op de N781 is daar één van en deze sluit aan op het Wageningse wegennet. Voor een goede aansluiting hebben we geïnventariseerd waar de speed-pedelec toestemming kan krijgen te gast te zijn op onze fietspaden. Deze inventarisatie is gedaan in samenwerking met Fietsersbond Wageningen.

De speed-pedelec is te vergelijken met een racefiets. En bij racefietsers kunnen de omstandigheden sterk variëren (de drukte op de weg, de eigen kracht, de wind en het weer). Soms hebben racefietsers de keus tussen de autorijbaan en het fietspad. Wanneer zij (in hun omstandigheid) kiezen om van het fietspad gebruik te maken, dan passen zij zich redelijk goed aan, aan het overige fietsverkeer.

Nog meer dan bij racefietsers variëren de omstandigheden voor speed-pedepec-fietsers sterk (ook: stroomvoorraad in de accu en toegepaste ondersteuning). Daarom willen wij de speed-pedelec langs drukke wegen de keus bieden (tussen autorijbaan en fietspad). Zodat deze zelf kan en mag bepalen wat voor hem/haar het meest passend is om dat ogenblik.

De provincie is van plan de maatregel voor de speed-pedelec te evalueren. Wij sluiten daar zo veel mogelijk op aan.

Belangen:

Aan dit verkeersbesluit liggen de volgende belangen, als bedoeld in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, ten grondslag:

- het beschermen van weggebruikers en passagiers;

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Politieadvies

In overeenstemming met artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie, politieregio Gelderland-Midden. De politie gaf een positief advies hierover.

BESLUIT

Het college besluit tot het plaatsen van het onderbord "speed-pedelec toegestaan" onder het bord G11 (verplicht fietspad) op de volgende wegen:

  • 1.

    Mansholtlaan;

  • 2.

    Diedenweg;

  • 3.

    Grintweg (achter restaurant 't Gesprek langs);

  • 4.

    Nijenoord Allee (waarvan tussen Hoevestein en Mansholtlaan in twee richtingen aan de noordzijde van de weg);

  • 5.

    Hoevestein (tussen Nijenoord Allee en Hollandseweg) in twee richtingen;

  • 6.

    Rijnsteeg (tussen Nijenoord Allee en Rijnveste) in twee richtingen;

  • 7.

    Haagsteeg (tussen Nijenoord Allee en Gruttoweide en tussen haagsteeg 2 en Lawickse Allee) in twee richtingen;

  • 8.

    Lawickse Allee (tussen komgrens en Stadsbrink);

  • 9.

    Ritzema Bosweg (tussen Stadsbrink en Diedenweg);

  • 10.

    Binnenhaven (van Kanaalweg tot Marijkeweg; waar geen parallelweg is).

Wageningen, 12 december 2017

Burgemeester en wethouders van Wageningen

Namens deze

ing. J.S. Overvest

Beleidsmedewerker verkeer en vervoer

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bezwaarmogelijkheid

Bent u het niet met dit besluit eens? Dan willen wij u vragen om eerst telefonisch contact met ons op te nemen via 0317 - 49 29 11. We kunnen met u samen het besluit dan doornemen en uw eventuele vragen en opmerkingen bespreken. Wilt u na dit gesprek toch bezwaar maken? Zorg dan dat u binnen 6 weken na de publicatiedatum in de Staatscourant een bezwaarschrift ingediend heeft t.a.v. burgemeester en wethouders van de gemeente Wageningen. Daarmee voorkomt u dat we uw bezwaarschrift niet meer in behandeling kunnen nemen, omdat het te laat binnen is.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaar is gericht en de gronden van uw bezwaar. Wanneer u zich laat vertegenwoordigen of gebruik maakt van een gemachtigde, verzoeken wij u tevens te vermelden de naam en het adres van deze persoon. Wanneer voor het indienen van een gemachtigde die niet advocaat is, gebruik wordt gemaakt, verdient het aanbeveling de machtiging direct bij te sluiten. Het bezwaarschrift kunt u ook digitaal indienen, met behulp van uw DigiD, op https://www.wageningen.nl/Bestuur/Beleid_en_regelgeving/Bezwaarschrift_indienen.

Voorlopige voorziening

Dit besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. Als u wilt dat het besluit niet meteen ingaat, kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank. Dat is een voorlopige beslissing om een bepaalde handeling uit te stellen of juist door te laten gaan. Dit kan alleen als u al een bezwaarschrift heeft ingediend. Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, afdeling Bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. U kunt het verzoek om voorlopige voorziening ook digitaal indienen, met behulp van uw DigiD, via https://loket.rechtspraak.nl/Burgers/Digitaal%20procederen/33. Meer informatie vindt u op deze site.

Kosten

Aan het indienen van een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden. Deze kunt u vinden op: https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Onderwerpen/Kosten-rechtszaak/Griffierecht/Paginas/Griffierecht-bestuursrecht.aspx

Naar boven