Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 14 september 2017, nr. VO/1252235, houdende wijziging van de Regeling modellen diploma’s VO en de Regeling modellen diploma’s VO BES in verband met de vermelding van vakken op een hoger niveau op het diploma

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 29, derde lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs, artikel 72, derde lid, van de Wet voortgezet onderwijs BES, artikel 30, vijfde lid, van het Staatsexamenbesluit VO en artikel 28, vijfde lid, van het Staatsexamenbesluit VO BES;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING VAN DE REGELING MODELLEN DIPLOMA’S VO

De Regeling modellen diploma’s VO wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 3 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het tweede lid wordt ‘Eindexamenbesluit’ vervangen door: Eindexamenbesluit VO.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Indien een leerling voor een of meer vakken examen heeft afgelegd op een hoger niveau dan de schoolsoort of leerweg waarvoor het diploma wordt afgegeven, worden in afwijking van het eerste lid voor de diploma’s eindexamen havo en vmbo de bijlagen 2b2 respectievelijk 2c2 gehanteerd. Indien op grond van de artikelen 52a en 64 van het Eindexamenbesluit VO tevens recht bestaat op de vermelding van het judicium cum laude op het diploma worden voor de diploma’s eindexamen havo en vmbo de bijlagen 2b3 respectievelijk 2c3 gehanteerd.

B

Artikel 10 wordt gewijzigd als volgt:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. In het eerste lid (nieuw), onderdeel a, wordt ‘Staatsexamenbesluit’ vervangen door: Staatsexamenbesluit VO.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Indien een leerling voor een of meer vakken examen heeft afgelegd op een hoger niveau dan de schoolsoort of leerweg waarvoor het diploma wordt afgegeven, worden in afwijking van het eerste lid, onderdeel a, voor de diploma’s staatsexamen havo en vmbo de bijlagen 10b2 respectievelijk 10c2 gehanteerd. Indien op grond van artikel 30a en 43d van het Staatsexamenbesluit VO tevens recht bestaat op de vermelding van het judicium cum laude op het diploma worden voor de diploma’s staatsexamen havo en vmbo de bijlagen 10b3 respectievelijk 10c3 gehanteerd.

C

In bijlage 1 wordt aan het slot van de alinea onder het opschrift ‘Naamvermelding van de school‘ een volzin toegevoegd, luidende:

De schoolsoorten waaruit een scholengemeenschap bestaat kunnen eventueel ook in een voetnoot op het diploma worden vermeld indien deze niet bij de naam van de school kunnen worden opgenomen.

D

Na de bijlage genoemd in de eerste kolom van onderstaande tabel worden ingevoegd de bijlagen genoemd in de tweede kolom, elk luidend overeenkomstig de tekst van genoemde bijlage zoals opgenomen in bijlage A bij deze regeling:

na bijlage …

worden ingevoegd de bijlagen:

2b1

2b2 en 2b3

2c1

2c2 en 2c3

10b1

10b2 en 10b3

10c1

10c2 en 10c3

ARTIKEL II. WIJZIGING VAN DE REGELING MODELLEN DIPLOMA’S VO BES

De Regeling modellen diploma’s VO BES wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 3 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het tweede lid wordt ‘artikelen’ vervangen door: artikel.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Indien een leerling voor een of meer vakken examen heeft afgelegd op een hoger niveau dan de schoolsoort of leerweg waarvoor het diploma wordt afgegeven, worden in afwijking van het eerste lid voor de diploma’s eindexamen havo en vmbo de bijlagen 2b2 respectievelijk 2c2 gehanteerd. Indien op grond van artikel 39a van het Eindexamenbesluit VO BES tevens recht bestaat op de vermelding van het judicium cum laude op het diploma worden voor de diploma’s eindexamen havo en vmbo de bijlagen 2b3 respectievelijk 2c3 gehanteerd.

B

Artikel 10 wordt gewijzigd als volgt:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Indien een leerling voor een of meer vakken examen heeft afgelegd op een hoger niveau dan de schoolsoort of leerweg waarvoor het diploma wordt afgegeven, worden in afwijking van het eerste lid, onderdeel a, voor de diploma’s staatsexamen havo en vmbo de bijlagen 10b2 respectievelijk 10c2 gehanteerd. Indien op grond van artikel 28a van het Staatsexamenbesluit VO BES tevens recht bestaat op de vermelding van het judicium cum laude op het diploma worden voor de diploma’s staatsexamen havo en vmbo de bijlagen 10b3 respectievelijk 10c3 gehanteerd.

C

In bijlage 1 wordt aan het slot van de alinea onder het opschrift ‘Naamvermelding van de school‘ een volzin toegevoegd, luidende:

De schoolsoorten waaruit een scholengemeenschap bestaat kunnen eventueel ook in een voetnoot op het diploma worden vermeld indien deze niet bij de naam van de school kunnen worden opgenomen.

D

Na de bijlage genoemd in de eerste kolom van onderstaande tabel worden ingevoegd de bijlagen genoemd in de tweede kolom, elk luidend overeenkomstig de tekst van genoemde bijlage zoals opgenomen in bijlage B bij deze regeling:

na bijlage …

worden ingevoegd de bijlagen:

2b1

2b2 en 2b3

2c1

2c2 en 2c3

10b1

10b2 en 10b3

10c1

10c2 en 10c3

ARTIKEL III. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018, met uitzondering van de artikelen I, onderdeel B, en II, onderdeel B, die in werking treden met ingang van 1 augustus 2018.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

BIJLAGE A. NIEUWE BIJLAGEN BIJ DE REGELING MODELLEN DIPLOMA’S VO

Bijlage 2b2 behorend bij de Regeling modellen diploma’s VO

Bijlage 2b3 behorend bij de Regeling modellen diploma’s VO

Bijlage 2c2 behorend bij de Regeling modellen diploma’s VO

Bijlage 2c3 behorend bij de Regeling modellen diploma’s VO

Bijlage 10b2 behorend bij de Regeling modellen diploma’s VO

Bijlage 10b3 behorend bij de Regeling modellen diploma’s VO

Bijlage 10c2 behorend bij de Regeling modellen diploma’s VO

Bijlage 10c3 behorend bij de Regeling modellen diploma’s VO

BIJLAGE B. NIEUWE BIJLAGEN BIJ DE REGELING MODELLEN DIPLOMA’S VO BES

Bijlage 2b2 behorend bij de Regeling modellen diploma's VO BES

Bijlage 2b3 behorend bij de Regeling modellen diploma's VO BES

Bijlage 2c2 behorend bij de Regeling modellen diploma's VO BES

Bijlage 2c3 behorend bij de Regeling modellen diploma's VO BES

Bijlage 10b2 behorend bij de Regeling modellen diploma's VO BES

Bijlage 10b3 behorend bij de Regeling modellen diploma's VO BES

Bijlage 10c2 behorend bij de Regeling modellen diploma's VO BES

Bijlage 10c3 behorend bij de Regeling modellen diploma's VO BES

TOELICHTING

In de brief ‘vervolg flexibilisering in het voortgezet onderwijs’ van 13 juni 2016 aan de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2015/16, 31 289, nr. 320) heb ik in het onderdeel ‘voortgang maatregelen flexibilisering’ aangegeven dat eindexamenkandidaten op hun diploma een vermelding krijgen wanneer zij één of meerdere vakken op een hoger niveau hebben afgerond. Met deze aanpassing van de Regeling modellen diploma’s VO wordt hier invulling aan gegeven.

Op deze wijze is voor het vervolgonderwijs direct zichtbaar dat de leerling in het VO een extra inspanning heeft geleverd. De specifieke vakken die dit betreft staan vermeld op de cijferlijst.

Een aantal scholen heeft gemeld dat zij bij de naam van de school onvoldoende ruimte hebben ook de schoolsoorten te vermelden behorend bij de scholengemeenschap. Dit kan ondervangen worden door deze in een voetnoot te vermelden.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven