Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 13 september 2017, nr. 2017-0000140537, tot wijziging van de Regeling uitzondering inlichtingenplicht in verband met regeling uitzondering inlichtingenplicht aan het UWV

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 12 van de Toeslagenwet, artikel 70 van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen, de artikelen 2:7, eerste lid en 3:74, eerste lid, van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, artikel 80, eerste lid, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, artikel 12 van de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen, artikel 27, eerste lid, van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, artikel 25 van de Werkloosheidswet, en artikel 49 van de Ziektewet;

Besluit:

ARTIKEL I

Na artikel 4 van de Regeling uitzondering inlichtingenplicht wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 4a. Inlichtingenplicht aan het UWV

  • 1. De inlichtingenplicht van degene die aanspraak maakt op toeslag, of zijn echtgenoot, bedoeld in artikel 12 van de Toeslagenwet, geldt niet ten aanzien van gegevens die in de basisregistratie personen zijn opgenomen ten aanzien van:

    • a. een adreswijziging als bedoeld in artikel 2.39 van de Wet basisregistratie personen;

    • b. gegevens in verband met het verblijfsrecht van de vreemdeling als bedoeld in artikel 2.7, eerste lid, aanhef en onderdeel a, onder 5°, van de Wet basisregistratie personen.

  • 2. De inlichtingenplicht, bedoeld in de artikelen 3:16, eerste lid, onder g, en 3:27, eerste lid, onder f van de Wet arbeid en zorg, artikel 70 van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen, de artikelen 2:7, eerste lid en 3:74, eerste lid, van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, artikel 80, eerste lid, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, artikel 12 van de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen, artikel 27, eerste lid, van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, artikel 25 van de Werkloosheidswet, en artikel 49 van de Ziektewet, geldt niet ten aanzien van gegevens die in de basisregistratie personen zijn opgenomen ten aanzien van:

    • a. een adreswijziging als bedoeld in artikel 2.39 van de Wet basisregistratie personen;

    • b. gegevens in verband met het verblijfsrecht van de vreemdeling als bedoeld in artikel 2.7, eerste lid, aanhef en onderdeel a, onder 5°, van de Wet basisregistratie personen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 13 september 2017

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

Met deze wijziging wordt de Regeling uitzondering inlichtingenplicht gewijzigd1. Hiermee wordt invulling gegeven aan de mogelijkheid uit de Wet eenmalige gegevensuitvraag (WEU)2 om bij ministeriële regeling aan te wijzen administraties (respectievelijk gegevens daaruit) uit te zonderen van de spontane inlichtingenplicht van de uitkeringsgerechtigde. Bij ministeriële regeling dient kenbaar te worden gemaakt dat deze gegevens niet spontaan hoeven te worden verstrekt door de burger, wanneer bestuursorganen reeds over deze gegevens beschikken. Opgemerkt dient te worden dat de spontane inlichtingenplicht (en de boete vanwege het niet nakomen van deze verplichting) onverkort van toepassing is wanneer de burger heeft verzuimd wijziging van de betreffende gegevens op te laten nemen in de in de regeling aangewezen administraties. De gegevens kunnen dan immers niet door het bestuursorgaan worden verkregen uit de aangewezen administraties.

De regeling wordt aangevuld met twee gegevens welke uitgezonderd worden voor de inlichtingenplichten uit de volgende wetten waarvan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de uitvoerder is: de Toeslagenwet, de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen, de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de Werkloosheidswet en de Ziektewet.

Het betreft de adreswijziging binnen Nederland, en een wijziging van gegevens in verband met het verblijfsrecht van de vreemdeling.

Voor wat betreft de Toeslagenwet dient te worden vermeld dat deze uitzonderingen alleen geldt voor de uitkeringsgerechtigde en diens partner, en niet voor de wettelijk vertegenwoordiger.

In de Verzamelwet SZW 2018 is voor de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen en de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen met terugwerkende kracht met ingang van 1 oktober 2017 een wettelijke grondslag gecreëerd om ook bij deze wetten in de mogelijkheid te voorzien om bij ministeriele regeling aan te wijzen administraties en gegevens uit deze administraties, uit te zonderen van de spontane inlichtingenplicht. Hiermee wordt aangesloten bij systematiek uit de Wet eenmalige gegevensuitvraag werk en inkomen.

De ministeriële regeling wordt aangevuld met de volgende gegevens:

Wetten

Uitgezonderde gegevens

Toeslagenwet

Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen

Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten

Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering Wet inkomensvoorziening oudere werklozen

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

Werkloosheidswet

Ziektewet

Adreswijziging klant woonachtig in Nederland

Verblijfsrecht vreemdeling

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher


X Noot
2

Kamerstukken II, 2006/2007, 30 970, nr. 3

Naar boven