Vergunning luchtvaartvertoning VSV Breda Airshow 2017

Datum: 1 september 2017

Nummer: ILT-2017/75281

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen de aanvraag van de heer S.F.M. Have van 13 juli 2017, e-mail: management@forum-group.nl;

Overwegende dat dit verzoek is getoetst aan het wettelijk kader, gesteld in:

  • artikel 17 van de Luchtvaartwet;

  • artikel 158 van de Regeling Toezicht Luchtvaart;

  • Regeling luchtvaartvertoningen;

Gezien de verklaringen van geen bezwaar van 22 februari 2017, kenmerk AZ17/019748-UA17/200857609, van de burgemeester van de gemeente Rucphen en van 23 februari 2017, kenmerk AB20170052, van de burgemeester van de gemeente Halderberge;

Gezien de verklaring van de organisatie van de VSV Breda Airshow waaruit blijkt dat de leden van de Stichting Elektoor worden aangemerkt als geautoriseerde personen welke aanwezig mogen zijn binnen het vertoningsterrein;

Gezien de verklaring van de Stichting Elektoor waaruit blijkt dat zij, onder voorwaarden, akkoord gaan met de ligging van het vertoningsterrein over de locatie van de Stichting Elektoor;

BESLUIT:

Artikel 1

De vergunning, bedoeld in artikel 17, eerste lid, van de Luchtvaartwet wordt verleend aan de heer S.F.M. Have, organisator van de luchtvaartvertoning VSV Breda Airshow 2017. De heer M.H. Schoonderbeek, woonachtig te Ede, zal als vertoningsdirecteur optreden en zal worden bijgestaan door de heer W. Peterse, woonachtig te Haren.

Artikel 2

  • 1. De vergunning, bedoeld in artikel 1, heeft betrekking op de locatie: luchthaven Breda International Airport, gelegen in de gemeente Halderberge, geografische positie 51°33'17.00"NB en 004°33'09.00"OL, nader aangegeven op de bij deze vergunning behorende kaart (gemerkt 'bijlage 1').

  • 2. De vergunning is geldig op:

    • vrijdag 1 september 2017 van 13.00 uur tot 14.00 uur plaatselijke tijd;

    • zaterdag 2 september 2017 van 12.30 uur tot 17.00 uur plaatselijke tijd.

  • 3. Bij het gebruik van de luchtvaartvertoningsvergunning moet worden voldaan aan de Regeling luchtvaartvertoningen.

  • 4. Tijdens de luchtvaartvertoning mogen zich geen passagiers bevinden in de deelnemende luchtvaartuigen. Dit geldt tevens voor de luchtvaartuigen die een fly-by uitvoeren tijdens de luchtvaartvertoning.

  • 5. De organisator zorgt ervoor dat tijdens de luchtvaartvertoning:

    • a. een actuele deelnemerslijst ter inzage is met de aan de deelnemers toegestane vertoningslicentie, verder: DA, hoogte en de te gebruiken vertoningslijn;

    • b. een bevoegde aeronautical station operator beschikbaar is voor het verplichte radiogebruik in het TGB en een voor dat doel geschikte en toegelaten radiozend- en ontvanginstallatie.

  • 6. Het publieksgebied beperkt zich tot de luchthaven Breda International Airport, zoals opgenomen in bijlage 2, behorende bij deze vergunning, met dien verstande dat de minimale afstand tussen de hartlijn van de baan en de publiekslijn minimaal 75 meter bedraagt.

  • 7. De vertoningsdirecteur stelt een veiligheidscommissie in die de verschillende onderdelen beoordeelt en de vertoningsdirecteur gevraagd en ongevraagd adviseert over de veiligheidsaspecten bij de voorbereiding en uitvoering van de luchtvaartvertoning. Deze veiligheidscommisie bestaat uit ten minste twee leden met aantoonbaar relevante ervaring om de diverse onderdelen te kunnen beoordelen.

  • 8. Het publieksgebied beperkt zich tot de luchthaven Breda International Airport, zoals opgenomen in bijlage 2, behorende bij deze vergunning, met dien verstande dat de minimale afstand tussen de hartlijn van de baan en de publiekslijn minimaal 75 meter bedraagt.

  • 9. Het vertoningsprogramma mag niet worden uitgevoerd beneden de minimum VFR-vlieghoogte, genoemd in paragraaf SERA.5005, onderdeel (f), van verordening (EU) nr. 923/2012, boven gebieden met aaneengesloten bebouwing, industrie- en havengebieden daaronder begrepen, dan wel boven mensenverzamelingen; buiten eerdergenoemde gebieden binnen het vertoningsgebied bedraagt de minimum vlieghoogte:

    • a. 300 ft, tenzij een hogere minimum vlieghoogte in de DA staat vermeld; in dat geval geldt de minimum vlieghoogte van de DA;

    • b. 1.200 ft voor militaire straalvliegtuigen in het luchtverkeersdienst-verleningsgebied met klasse G zoals vastgelegd in de Regeling minimum VFR-vlieghoogten en VFR-vluchten buiten de daglichtperiode voor militaire vliegtuigen en helikopters, tenzij een hogere minimum vlieghoogte in de DA staat vermeld; in dat geval geldt de minimum vlieghoogte van de DA.

  • 10. Boven de start- en landingsbaan worden geen langs- en kunstvluchten uitgevoerd.

  • 11. De vertoningsdirecteur draagt er zorg voor dat wegen in het vertoningsterrein voldoende zijn afgezet zodat zich hier tijdens de vertoning geen personen en voertuigen kunnen ophouden.

  • 12. Eén uur vóór aanvang van de luchtvaartvertoning neemt de vertoningsdirecteur contact op met de Supervisor van AOCS NM (telefoon 0577 – 45 87 00); aan de voorwaarden door hem gesteld wordt strikt de hand gehouden.

  • 13. Het niet-doorgaan of voortijdig beëindigen van de luchtvaartvertoning wordt door de vertoningsdirecteur telefonisch doorgegeven aan de Supervisor van AOCS NM (telefoon 0577 – 45 87 00), de Inspectie Leefomgeving en Transport (telefoon 070 – 456 34 34), de meldkamer van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart (telefoon 088 – 662 36 16) en de Operationele Helpdesk van de Luchtverkeersleiding Nederland (telefoon 020 – 406 22 01).

Artikel 3

De luchtvaartvertoning mag uitsluitend plaatsvinden binnen en volgens de bepalingen van het voor de luchtvaartvertoning aangewezen tijdelijke gebied met beperkingen Breda.

Artikel 4

De luchtvaartvertoning bestaat uit de onderdelen, vermeld in het programmaoverzicht dat als bijlage 3 bij deze vergunning is opgenomen.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 september 2017 en vervalt met ingang van 3 september 2017. Het niet of niet volledig nakomen van de voorschriften en beperkingen, genoemd in de artikelen 2 en 3, kan aanleiding zijn deze vergunning in te trekken.

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU, namens deze, DE INSPECTEUR ILT/LUCHTVAART, M. van Velzen Senior Inspecteur

Bezwaarmogelijkheid

Tegen dit besluit kunt u binnen een termijn van zes weken na dagtekening, ingaande de dag na verzending van dit besluit, bezwaar indienen. Het bezwaar moet minimaal bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar;

  • uw handtekening.

Het bezwaar kan onder vermelding van ‘bezwaar’ en het kenmerk van dit besluit worden gestuurd naar het volgende adres:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

Is er sprake van onverwijlde spoed? Dan kunt u de rechtbank in het rechtsgebied van uw woonplaats verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.

Meer informatie over de voorlopige voorziening vindt u op www.rechtspraak.nl.

BIJLAGE 1:

BIJLAGE 2:

Publieksgebied

Publieksgebied

BIJLAGE 3:

Programma

Deelnemers luchtvaartvertoning VSV Breda Airshow 2017 op 1 en 2 september 2017 of deelnemers of demonstratietoestellen van gelijke soort en kwaliteit ter vervanging daarvan, mits het luchtvaartuig is voorzien van een geldig bewijs van inschrijving en luchtwaardigheid of permit to fly geldig in Nederland:

  • demonstratie met valschermspringen;

  • demonstraties met de volgende luchtvaartuigen:

Onderdeel

Registratie

Type

Paradrop

N102AN

Cessna 208

Air Combat Europe

PH-4N4, PH-4P4

Blackshape Prime BS-100

YAK-52

PH-YAK

Yakovlev Yak-52

Sky Unlimited

PH-PEP

Pitts 2S-B special

St. Fokker Four

PH-AFS, PH-HOG

PH-HOL, PH-HOK

Fokker S-11

Breitling Wing Walkers

N5057V

SE-BOG

Boeing Stearman A75NI

Boeing Stearman A75NI

SKHV

PH-OUQ

Spitfire Supermarine

Mk.IX

St. Vroege Vogels

PH-JAT

P-51 Mustang

Hendrik Jan van Overvest

PH-MDY

CAP-21

Vliegend Museum Seppe

G-ADHV,

G-AJHS

N74650

de Havilland DH.82a

Tiger Moth

Boeing Stearman N2S-3

NLR

PH-LAB

Cessna Citation II

Christiaan Cocheret

N590D

Cessna O2a

Leaseweb

PH-ZWS

Extra 330LT

Dutch Thunder Yaks

PH-DTW,

PH-DTX

PH-KAH

Yakovlev Yak-52

Yakovlev Yak-52

Sukhoi Su-29

Vliegend Museum Seppe

PH-RED

PH-VCY

Piper Supercub

Piper PA-18-95 Super Cub

SKHV

PH-XXV

B-25N Mitchell

KLu

N.b.

4x Lockheed Martin F16

Naar boven