Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 13 juli 2017, nr. 2017-0000024193, houdende wijziging van de Kies- en referendumregeling in verband met de vaststelling en wijziging van enkele modellen

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen D 3, vierde lid, J 7, L 11, tweede lid, N 11, vijfde lid, O 3, derde lid en P 22, derde lid, van de Kieswet en de artikelen 22, 59, 61, 67, derde lid, 73, derde lid, en 83, derde lid, van de Wet raadgevend referendum;

Besluit:

ARTIKEL I

De bijlage bij artikel 1 van de Kies- en referendumregeling wordt als volgt gewijzigd:

1. Na het model D 3-1 (Wrr 22) wordt het model D 3-2 (Wrr 22) ingevoegd, dat is opgenomen in onderdeel A van de bijlage bij deze regeling.

2. Het model J 7 (Wrr 59), onder 1, wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel B van de bijlage bij deze regeling.

3. Het model L 11 (Wrr 61), onder 1, wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel C van de bijlage bij deze regeling.

4. De modellen N 11 (Wrr 67), O 3 (Wrr 73), P 22-1, P 22-2 en Wrr 83 worden respectievelijk vervangen door de gelijknamige modellen die zijn opgenomen in onderdeel A van de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

BIJLAGE BIJ ARTIKEL I VAN DE REGELING VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES VAN 13 JULI 2017, NR. 2017-0000024193, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE KIES- EN REFERENDUMREGELING IN VERBAND MET DE VASTSTELLING EN WIJZIGING VAN ENKELE MODELLEN

A

Model D 3-2 (Wrr 22)

Formulier gegevenswijziging kiezers buiten Nederland

Model N 11 (Wrr 67)

Vaststelling aantal stemmen in gemeente / openbaar lichaam

Model O 3 (Wrr 73)

Proces-verbaal van het hoofdstembureau voor de verkiezing van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / de provinciale staten van een provincie met meer dan één kieskring / het referendum

Model O 3 (Wrr 73)

Bijlage: bezwaren

Model P 22-1

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten

Model P 22-1

Bijlage: bezwaren

Model P 22-2

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad / het algemeen bestuur van het waterschap / provinciale staten
Bijlage

Model Wrr 83

Proces-verbaal van de uitslag van het referendum

Bijlage: bezwaren en verschillen

B

  • 1. Het model voor de stempas luidt voor een verkiezing als bedoeld in artikel 52 van de Wet algemene regels herindeling als volgt:

C

  • 1. Het model voor het schriftelijk volmachtbewijs luidt voor een verkiezing als bedoeld in artikel 52 van de Wet algemene regels herindeling als volgt:

TOELICHTING

1. Inhoud van de regeling

Met deze regeling is de bijlage bij artikel 1 van de Kies- en referendumregeling op onderdelen gewijzigd. De wijzigingen voorzien in de vaststelling en aanpassing van enkele modellen.

Model D 3-2 (Wrr 22)

Voor Nederlandse kiezers die in het buitenland wonen, is de procedure voor registratie onlangs vereenvoudigd (Stb. 2017, 93 en 95). Voor deze kiezer geldt nu een eenmalige verplichting tot registreren. De invoering van een wettelijk systeem van permanente registratie betekent ook een wijziging van enkele modellen in de Kies- en referendumregeling. Met de wijziging van de Kies- en referendumregeling van 31 maart 2017 (Stcr. 2017, nr. 20099) is het model D 3-1 (Wrr 22) vastgesteld, dat een modelformulier betreft voor het aanvragen van een (eerste) permanente registratie. Met de onderhavige regeling is het model D 3-2 (Wrr 22) vastgesteld, een modelformulier voor het aanvragen van een wijziging van de registratie.

Model J 7 (Wrr 59) en L 11 (Wrr 61)

Met deze regeling zijn voor herindelingsverkiezingen modellen vastgesteld voor de stempas en het schriftelijk volmachtbewijs. De vastgestelde modellen betreffen modellen die niet voor elke herindelingsverkiezing opnieuw hoeven te worden vastgesteld. Hiermee wordt een nieuwe lijn ingezet ten opzichte van de wijze waarop de modellen voor herindelingsverkiezingen tot nu toe werden vastgesteld, waarbij telkens voor elke verkiezing opnieuw, specifieke, op die verkiezing toegesneden modellen werden opgenomen in de Kies- en referendumregeling. De nieuwe werkwijze die met de onderhavige regeling is ingezet heeft als voordeel dat de vormgeving van de stembescheiden geruime tijd voor de dag van stemming bekend is voor burgers, overheden en andere betrokkenen. Voorts verdient deze werkwijze de voorkeur om redenen van bestendigheid en wetgevingsefficiency.

Model N 11 (Wrr 67), O 3 (Wrr 73), P 22-1, P 22-2 en Wrr 83

Deze modellen betreffen respectievelijk het formulier voor de vaststelling van het aantal stemmen in een gemeente of openbaar lichaam, het proces-verbaal van het hoofdstembureau, het proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer, het Europees Parlement en provinciale staten van een provincie met meer dan één kieskring, het proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad, de eilandsraad, het algemeen bestuur van een waterschap en provinciale staten en tot slot het proces-verbaal van de uitslag voor het referendum.

Om vormgevingstechnische redenen zijn de voornoemde modellen met deze regeling in het geheel opnieuw vastgesteld. De wijzigingen die in de modellen zijn aangebracht, zijn evenwel beperkt tot de hierna toegelichte onderdelen.

Verklaring bij ondertekening formulier of proces-verbaal

In elk van de modellen is een onderdeel toegevoegd waarin respectievelijk de burgemeester of gezaghebber, de voorzitter van het hoofdstembureau of de voorzitter van het centraal stembureau, verklaart dat de tellingen waarvan de resultaten zijn weergegeven in het formulier of proces-verbaal, zijn uitgevoerd volgens de voorgeschreven procedures. Deze voorgeschreven procedures betreffen voor verkiezingen de toepasselijke voorschriften uit de Kieswet en het Kiesbesluit, maar behelzen tevens, voor zover van toepassing, voorschriften in circulaires die zoals tot nu toe gebruikelijk is voorafgaand aan verkiezingen verspreid worden door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het voornemen om een hiertoe strekkende verklaring op te nemen heb ik op 20 juni 2017 uitgesproken tijdens het debat in de Tweede Kamer over de evaluatie van de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart 2017. De verklaringen gelden via de modellen N 11 (Wrr 67), O 3 (Wrr 73) en Wrr 83 tevens voor raadgevende referenda. Ook in die gevallen geldt dat naast de voorschriften uit wet- en regelgeving, voor zover van toepassing ook de voorschriften uit circulaires gevolgd dienen te worden.

Bijlagen handmatige telling

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart 2017 was besloten dat de burgemeester en gezaghebber, hoofdstembureaus en het centraal stembureau een aanvullende, handmatige optelling zouden maken van het totaal aantal stemmen per lijst. Voor de weergave van de resultaten hiervan, alsmede voor het vermelden van bijzonderheden die hierbij werden geconstateerd, was voor de voornoemde verkiezing een aparte bijlage toegevoegd aan de modellen N 11 (Wrr 67), O 3 (Wrr 73) en P 22-1. Met de onderhavige regeling zijn deze bijlagen komen te vervallen.

2. Administratieve lasten

Deze regeling schept geen administratieve of financiële lasten voor burgers of bedrijven. Voor zover met het gebruik van de modellen, in het bijzonder het model D 3-2 (Wrr 22), administratieve lasten voor burgers gepaard gaan, vloeien deze voort uit de wet.

3. Inwerkingtreding

Omdat het merendeel van de modellen op korte termijn beschikbaar moet zijn, vanwege de aanstaande herindelingverkiezingen en vanwege de recent geïntroduceerde regeling omtrent de permanente registratie voor kiezers buiten Nederland, treedt deze regeling in afwijking van het systeem van de vaste verandermomenten in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

Naar boven