Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 31 maart 2017, nr. 2016-0000037009, houdende wijziging van de Kies- en referendumregeling in verband met het vereenvoudigen van de procedure voor registratie als kiezer voor Nederlanders die in het buitenland wonen (permanente kiezersregistratie niet-ingezetenen)

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen D 3, vierde lid, Y 2 en Y 6, tweede lid, van de Kieswet en artikel 22 van de Wet raadgevend referendum;

Besluit:

ARTIKEL I

De bijlage bij artikel 1 van de Kies- en referendumregeling wordt als volgt gewijzigd:

1. Het model D 3-1 (Wrr 21) wordt vervangen door het model D 3-1 (Wrr 22) dat in de bijlage bij deze regeling is opgenomen.

2. Het model D 3-2 (Wrr 21a) vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

BIJLAGE BIJ ARTIKEL I VAN DE REGELING VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES VAN 31 MAART 2017, 2016-0000037009, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE KIES- EN REFERENDUMREGELING IN VERBAND MET HET VEREENVOUDIGEN VAN DE PROCEDURE VOOR REGISTRATIE ALS KIEZER VOOR NEDERLANDERS DIE IN HET BUITENLAND WONEN (PERMANENTE KIEZERSREGISTRATIE NIET-INGEZETENEN)

TOELICHTING

1. Inhoud van de regeling

Voor Nederlandse kiezers die in het buitenland wonen, is de procedure voor registratie onlangs vereenvoudigd (Stb. 2017, 93 en 95) (hierna: de wijziging van de Kieswet). Voor deze kiezer geldt nu een eenmalige verplichting tot registreren. De personen met een permanente registratie krijgen voor elke soort verkiezing waarvoor zij zich hebben laten registreren stembescheiden toegestuurd om aan de betreffende verkiezingen te kunnen deelnemen. Geregistreerde Nederlandse kiezers kunnen meedoen aan de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer, van de leden van het Europees Parlement en bij elk landelijk referendum op grond van de Wet raadgevend referendum.

Voor de achtergronden van de introductie van een permanente kiezersregistratie voor niet-ingezetenen wordt verwezen naar de memorie van toelichting bij de wijziging van de Kieswet (Kamerstukken II 2015/16, 34 384, nr. 3).

De invoering van een wettelijk systeem van permanente registratie betekent ook een wijziging van enkele modellen in de Kies- en referendumregeling. De regeling wordt op het punt van de registratieformulieren in overeenstemming gebracht met de wijziging van de Kieswet. In verband hiermee is het model D 3-1 (Wrr 22) vastgesteld. Het betreft een modelformulier voor het aanvragen van een (eerste) permanente registratie. Sinds de gemeente Den Haag als enige verantwoordelijk is voor de uitvoering van de regeling van registratie van kiezers in het buitenland, is er geen reden meer te werken met aparte modelformulieren voor personen die op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten wonen.

2. Administratieve lasten

Deze regeling schept geen nieuwe administratieve of financiële lasten voor burgers en bedrijven. Aanpassing van de twee bestaande modellen vloeit voort uit de wijziging van de Kieswet.

3. Consultatie

Het ontwerp van deze regeling is afgestemd met de gemeente Den Haag.

4. Inwerkingtreding

De inwerkingtreding van de regeling gebeurt in overleg met de gemeente Den Haag zo spoedig mogelijk na de bekendmaking, namelijk met ingang van de dag na uitgifte van de Staatscourant. De gemeente Den Haag voert op grond van de Kieswet de regeling voor een permanente registratie uit.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

Naar boven