Regeling van de Minister van Financiën van 30 juni 2017, 2017-0000124354, directie Financiële Markten, tot wijziging van de Regeling taakuitoefening en grensoverschrijdende samenwerking financiële toezichthouders Wft in verband met de implementatie van richtlijn nr. 2014/17/EU van het Europees Parlement en de Raad van 4 februari 2014 inzake kredietovereenkomsten voor consumenten met betrekking tot voor bewoning bestemde onroerende goederen en tot wijziging van de Richtlijnen 2008/48/EG en 2013/36EU en Verordening (EU) nr. 1093/2010 (PbEU 2014, L 60) (Regeling samenwerking toezichthouders bij grensoverschrijdende dienstverlening door kredietbemiddelaar)

De Minister van Financiën,

Gelet artikel 1:51e van de Wet op het financieel toezicht;

BESLUIT:

ARTIKEL I

In artikel 2, tabel 2, van de Regeling taakuitoefening en grensoverschrijdende samenwerking financiële toezichthouders Wft wordt in de alfabetische rangschikking een onderdeel ingevoegd, luidende:

Bemiddelaars in hypothecair krediet

Richtlijn hypothecair krediet

art. 32, derde lid

kennisgeving aan lidstaat van ontvangst bij grensoverschrijdende dienstverlening toegelaten kredietbemiddelaar

art. 33, tweede lid

kennisgeving aan lidstaat van ontvangst bij intrekking toelating kredietbemiddelaar die grensoverschrijdend diensten verleent

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte in de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

Deze wijziging van de regeling taakuitoefening en grensoverschrijdende samenwerking financiële toezichthouders Wft hangt samen met de implementatie van de richtlijn hypothecair krediet in de Wet op het financieel toezicht en bijbehorende lagere regelgeving. De richtlijn hypothecair krediet beoogt een goed functionerende interne markt voor kredietovereenkomsten met betrekking tot voor bewoning bestemde onroerende zaken tot stand te brengen. 1 Hiertoe is onder meer een Europees paspoort geïntroduceerd voor bemiddelaars in hypothecair krediet. Bemiddelaars in hypothecair krediet met zetel in een andere lidstaat die in Nederland hun bedrijf willen uitoefenen hoeven hierdoor in Nederland geen vergunning aan te vragen.

De richtlijn regelt dat een kredietbemiddelaar die toegelaten is in een lidstaat en die voornemens is voor het eerst in een andere lidstaat zijn bedrijf uit te oefenen de bevoegde autoriteit van de lidstaat van herkomst op de hoogte stelt van dit voornemen. Deze bepaling is geïmplementeerd in artikel 2:124b van de Wet op het financieel toezicht. In Nederland is de bevoegde autoriteit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze regeling implementeert twee bepalingen in de richtlijn die zien op samenwerking tussen toezichthouders van verschillende lidstaten in het geval een bemiddelaar zijn bedrijf grensoverschrijdend uitoefent. Dit betreft ten eerste artikel 32, derde lid, tweede paragraaf, dat regelt dat de bevoegde autoriteit van de lidstaat van herkomst aan de bevoegde toezichthouder van de lidstaat van ontvangst meldt met welke aanbieders van krediet de bemiddelaar met zetel in Nederland die in andere lidstaat zijn bedrijf wil uitoefenen verbonden is en of deze aanbieders aansprakelijk zijn voor de activiteiten van de bemiddelaar. Daarnaast wordt artikel 33, tweede lid, tweede paragraaf, geïmplementeerd, welke bepaling regelt dat de bevoegde autoriteit van de lidstaat van herkomst binnen 14 dagen de bevoegde autoriteit van de lidstaat van ontvangst op de hoogte stelt van een intrekking van een vergunning van de hiervoor bedoelde bemiddelaar.

Omdat het implementatie van een richtlijn betreft is ervoor gekozen om de regeling zo snel mogelijk in werking te laten treden.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Voor een uitgebreide toelichting op de richtlijn wordt verwezen naar Kamerstukken II 2015/16, 34 292, nr.3.

Naar boven