Regeling van de Minister van Economische Zaken van 29 juni 2017, nr. WJZ / 17092206, tot wijziging van de Financiële regeling handelsregister 2014 in verband met de actualisatie van tarieven per juli 2017

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 2, tweede en derde lid, van het Financieel besluit handelsregister 2014;

Besluit:

ARTIKEL I

De Financiële regeling handelsregister 2014 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel j komt te luiden:

  • j. voor het door middel van internet raadplegen van basisgegevens van ondernemingen, rechtspersonen en vestigingen die zijn ingeschreven in het handelsregister (‘Inschrijving basis’ en ‘Vestiging’), indien het raadplegen geschiedt via een internetapplicatie die bedoeld is voor mobiele kanalen: dertig maal kosteloze inzage per mobiele telefoon of tablet en € 2,29 per daaropvolgende inzage per mobiele telefoon of tablet.

2. Onderdeel k vervalt.

B

In artikel 2, onderdeel a, wordt een gedachtestreepje toegevoegd, luidende:

  • indien een afschrift wordt verstrekt van een document dat ook via internet beschikbaar is: € 15,– euro per afschrift;.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid wordt als volgt gewijzigd:

a. Onderdelen c en d komen te luiden:

  • c. voor concernrelatietabel:

    • per aanvraag, ongeacht het aantal records: € 1.000,– alsmede

    • per record bestaande uit drie dossiernummers (concernmoeder, moeder, dochter): € 0,09;

  • d. voor functionarissentabel zijnde rechtspersonen (enig aandeelhouder of bestuurder):

    • per aanvraag: € 1.000,– alsmede

    • relatieverwijzing (enig aandeelhouder of bestuurder): € 0,03 per record;

    • contactgegevens (KvK-nummer en naam, adres en woonplaats): € 0,04 per record;.

b. Er wordt, onder verlettering van onderdelen e tot en met m tot onderdelen f tot en met n, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • e. voor aansprakelijkheidstabel:

    • per aanvraag: € 1.000,– alsmede

    • relatieverwijzing: € 0,03 per record;

    • contactgegevens (KvK-nummer en naam, adres en woonplaats): € 0,04 per record;.

2. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. Voor het verstrekken via de downloadservice van de Kamer van Koophandel van een overzicht, bedoeld in het tweede lid, onderdelen b tot en met l, wordt € 11,– per download berekend.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 29 juni 2017

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

Deze regeling bevat een actualisatie van enkele handelsregisterproducten, alsmede tarieven voor deze producten. De wijzigingen betreffen artikel 1, onderdelen j en k, artikel 2, onderdeel a, en artikel 3, tweede lid, onderdelen c en d, en derde lid, onderdeel a, van de Financiële regeling handelsregister 2014, en houden het volgende in:

a. Een nultarief voor de eerste dertig inzagen van handelsregisterproducten ‘Inschrijving basis’ en ‘Vestiging’ via internetapplicatie voor mobiele kanalen, een verhoging van tarief voor bevragingen boven dertig inzagen en het vervallen van het handelsregisterproduct ‘In het kort’ via een internetapplicatie voor mobiele kanalen (artikel I, onderdeel A)

In het thans geldende artikel 1, onderdeel j, van de Financiële regeling handelsregister 2014 is een vergoeding opgenomen voor het door middel van internet raadplegen van basisgegevens van ondernemingen, rechtspersonen en vestigingen die zijn ingeschreven in het handelsregister (‘In het kort’). Het raadplegen van dit product geschiedt nu op grond van dat onderdeel via een internetapplicatie, die bedoeld is voor mobiele kanalen. De Kamer van Koophandel zal voortaan dit product niet meer aanbieden, omdat de vraag hiernaar gering is. Dit product kan daardoor vervallen.

In onderdeel j van artikel 1 (nieuw) van de Financiële regeling handelsregister 2014 wordt een nultarief opgenomen voor de eerste dertig inzagen van de handelsregisterproducten ‘Inschrijving basis’ (thans nog genoemd ‘Inschrijving’, zie hiervoor de toelichting hieronder) en ‘Vestiging’. De Kamer van Koophandel geeft hiermee gevolg aan de aankondiging van de Minister van Economische Zaken in de brief d.d. 4 juli 2016 aan de Tweede Kamer betreffende de open data (Kamerstukken II 2015/16, 32 802, nr. 28). Daarin heeft de Minister van Economische Zaken gemeld dat hij voornemens is om binnen een jaar invulling te geven aan het meer drempelvrij aanbieden van informatie uit het handelsregister. De toezegging van de Minister van Economische Zaken betreft de ontsluiting van alle geanonimiseerde digitale handelsregistergegevens (gegevens waardoor een individuele onderneming niet is te identificeren, zoals het Kamer van Koophandel-nummer, bedrijfsnaam, straatnaam en huisnummer en postcode), die wekelijks geactualiseerd worden. Daarnaast wordt er een gratis inzage mogelijk gemaakt voor ondernemers in hun eigen gegevens, alsmede worden ondernemers in staat gesteld om jaarlijks een bepaald aantal uittrekselgegevens gratis online in te zien. Ten behoeve van de laatste twee onderdelen is de internetapplicatie van de Kamer van Koophandel aangepast.

De gratis raadpleging van het handelsregister via de internetapplicatie is door de Kamer van Koophandel bedoeld als tijdelijke maatregel, totdat het mogelijk is voor ondernemers om via de website van de Kamer van Koophandel online de eigen gegevens gratis in te zien en om een beperkt aantal andere handelsregisterdossiers gratis in te zien.

Ook wordt het tarief voor de extra bevragingen via de internetapplicatie voor deze producten verhoogd (31 bevragingen en meer) van € 1,99 naar € 2,29. Deze verhoging is noodzakelijk om deze producten kostendekkend aan te blijven bieden.

Tot slot wordt een tekstuele verbetering doorgevoerd. Onderdeel j (nieuw) betreft het via internet raadplegen van basisgegevens van ondernemingen, rechtspersonen en vestigingen, die zijn ingeschreven in het handelsregister. De naam van de internetapplicatie ‘Inschrijving’ in het vervallen onderdeel k wordt in onderdeel j (nieuw) aangepast in ‘Inschrijving basis’. De informatie in deze applicatie beperkt zich namelijk tot basisinformatie, maar dit kwam niet tot uitdrukking in onderdeel k, hetgeen tot verwarring bij de afnemers van dit product leidt. Met de onderhavige aanpassing wordt beoogd deze verwarring te voorkomen.

b. Vaststellen van tarief voor een papieren afschrift van documenten die ook digitaal beschikbaar zijn (artikel I, onderdeel B)

Artikel 2, onderdeel a, van de Financiële regeling handelsregister 2014 heeft betrekking op het verstrekken van een papieren afschrift van of uittreksel uit hetgeen in het handelsregister is ingeschreven. Om een kanaalsturing richting internet te bevorderen, zullen de afschriften van papieren documenten die ook via internet beschikbaar zijn, tegen een hoger tarief beschikbaar worden gesteld, namelijk € 15,– per afschrift. Het is een alternatief voor de documenten die via internet kunnen worden geraadpleegd voor € 3,05 (artikel 2, onderdeel e, van de Financiële regeling handelsregister 2014).

c. Verduidelijking van de handelsregisterproducten concernrelatietabel en enig aandeelhoudertabel (artikel I, onderdeel C, eerste lid)

Ingevolge artikel 3, tweede lid, onderdelen c en d, van de Financiële regeling handelsregister 2014 zijn kosten verbonden aan het verstrekken van een concernrelatietabel of een enig aandeelhoudertabel. De onderhavige wijziging in deze producten betreft geen inhoudelijke wijziging, maar een verduidelijking van deze producten om misverstanden bij afnemers weg te nemen.

Het huidige onderdeel d benoemt alleen de enig aandeelhoudertabel, terwijl het van toepassing is op drie relatieverwijzingen (enig aandeelhoudertabel, bestuurderstabel en aansprakelijkheidstabel). Voor de afnemers is het niet duidelijk dat de tarifering in onderdeel d, die voor de enig aandeelhoudertabel geldt, ook van toepassing is voor de bestuurderstabel en de aansprakelijkheidstabel. De tabellen worden daarom uit elkaar getrokken: onderdeel d gaat voortaan in op de functionaristabellen enig aandeelhouder en bestuurder, onderdeel e (nieuw) betreft de aansprakelijkheidstabel.

De aanpassing in het bedrag in onderdeel c betreft overigens geen prijsstijging. Per record worden altijd drie dossiers meegeleverd om een concernrelatie te kunnen opbouwen. Dat betekent dat er altijd het bedrag van drie maal € 0,03 moet worden betaald, hetgeen op € 0,09 neerkomt. Om misverstanden te voorkomen, wordt dit laatste bedrag in onderdeel c vastgelegd.

d. Vervallen van de handelsregisterproducten bestandsvergelijkingen, mutatieabonnementen en adressen op cd/dvd (artikel I, onderdeel C, tweede lid)

Op grond van artikel 3, derde lid, onderdeel a, van de Financiële regeling handelsregister 2014 wordt voor het verstrekken van de op een cd of een dvd vastgelegde overzichten, bedoeld in het tweede lid, onderdelen b tot en met k, van dat artikel, de verstrekkingskosten berekend van € 45,– per cd of dvd. Hoewel een verstrekking op een cd of een dvd een encryptie bevat, is het in het licht van het risico op datalekken niet wenselijk om dit product in stand te houden. Ook zijn er voldoende alternatieven voorhanden, zoals de downloadservice in artikel 3, derde lid, onderdeel b, van de Financiële regeling handelsregister 2014. Dit product komt daarom te vervallen.

Aan deze regeling zijn geen administratieve lasten verbonden.

De regeling treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. De termijn van de inwerkingtreding wijkt af van het beleid inzake de vaste verandermomenten. Deze afwijking houdt verband met het feit dat de afnemers van de betreffende producten gebaat zijn bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven