Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 19 juni 2017, nr. WJZ/17071835, houdende wijziging Beschikking bestrijding bacterievuur 1984

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 3 van het Besluit bestrijding bacterievuur 1983;

Besluit:

ARTIKEL I

In de bijlage bij de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 worden kaart 1, kaart 8 en kaart 10 vervangen door de bijlagen bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 19 juni 2017

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Met deze regeling wordt de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 (verder: beschikking) gewijzigd. De reden van deze wijziging is dat de begrenzing van drie bufferzones, die in deze beschikking als zodanig zijn aangewezen, wordt aangepast. Tevens wordt één van de bufferzones gebieden gesplitst in twee gebieden.

Achtergrond van de aanwijzing van buffergebieden

De bacterie Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al., veroorzaakt de plantenziekte bacterievuur. Bacterievuur vormt een bedreiging voor de fruitteelt en de bedrijfsmatige teelt van planten die voor bacterievuur gevoelig zijn, waaronder boomkwekerijgewassen.

In de Europese Unie zijn gebieden aangewezen die vrij zijn van bacterievuur en beschermd moeten worden tegen het schadelijke organisme dat deze ziekte veroorzaakt. Om naar deze beschermde gebieden waardplanten van bacterievuur te mogen leveren moet de plaats van productie van deze planten en een bepaalde zone daaromheen vrij zijn van bacterievuur. In Nederland komt bacterievuur voor. Om de export van boomkwekerijproducten mogelijk te maken, zijn daarom in Nederland bufferzones rondom boomteeltgebieden ingesteld waar het verboden is, anders dan in het kader van de bedrijfsmatige teelt, voor bacterievuur gevoelige waardplanten te telen en/of aan te planten. Door gerichte opsporing en bestrijding van Erwinia amylovora wordt aan de bedrijfsmatige teelt van waardplanten van bacterievuur extra bescherming geboden. De kosten voor de opsporing en bestrijding van het schadelijk organisme komen in beginsel voor rekening van de boomkwekerijsector.

Aanpassing bufferzones

In deze regeling zijn voor drie bufferzones nieuwe begrenzingen vastgesteld, waarbij tevens één gebied wordt opgesplitst in twee gebieden. De aanpassingen zijn tot stand gekomen door afstemming tussen de verschillende belanghebbende partijen, waaronder boomkwekers, terreinbeheerders, gemeenten, provincies, Naktuinbouw en de NVWA.

De aanpassing van de bufferzone Meeden (kaart 1), op verzoek van een boomkweker in het gebied, leidt tot een kleine uitbreiding van deze bufferzone bij Winschoten en aan de zuidgrens wordt een klein gebied buiten de bufferzone geplaatst.

Na publicatie van de kaart van bufferzone Udenhout-St. Oederode (kaart 8) bij de wijziging van de beschikking van 1 april 2017 bleek dat de op de kaart ingetekende begrenzing niet helemaal in overeenstemming was met de begrenzing die in eerder overleg met belanghebbenden was overeengekomen. Dit is nu gecorrigeerd.

Het Maasheggengebied wordt afgesplitst van de bufferzone Uden/Boxmeer-Venray (kaart 10) tot een aparte zone Maasheggen (10a). Dit gebeurt op verzoek van de boomkwekers, omdat zich in het Maasheggengebied geen boomkwekerijen bevinden en de kosten voor opsporing van het schadelijk organisme in het Maasheggengebied relatief hoog zijn ten opzichte van de totale opsporingskosten in de bufferzone Uden/Boxmeer-Venray. Er zijn wel boomkwekerijen die aan het Maasheggengebied grenzen. Deze splitsing is tijdelijk van aard. Verwacht wordt dat binnen één jaar tussen alle betrokkenen definitieve overeenstemming wordt bereikt over de financiering van de opsporing en bestrijding van bacterievuur in de zone Uden/Boxmeer-Venray/Maasheggen. De aanwijzing als bufferzone van het gebied Maasheggen wordt daarna opnieuw bezien.

De natuurorganisaties nemen voorlopig in het Maasheggengebied de opsporing en bestrijding van bacterievuur voor hun rekening.

De kaarten van de gewijzigde bufferzones Meeden (1), Udenhout-St. Oedenrode (8) en Uden/Boxmeer-Venray en Maasheggen (10/10a) worden opgenomen in de bijlage bij de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 en vervangen de huidige kaarten.

2. Regeldruk

Deze wijziging van de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 heeft geen effect op de regeldruk.

3. Inwerkingtreding

Deze regelingswijziging treedt in werking met ingang van 1 juli 2017. Daarmee wordt gehandeld in lijn met de uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving (Kamerstukken II 2007/08, 29 515, nrs. 243 en 309). Van de publicatietermijn van twee maanden voor inwerkingtreding wordt afgeweken omdat daarvoor de bij de regeling behorende kaarten niet tijdig gereed waren.

Inwerkingtreding op korte termijn is wenselijk om duidelijkheid te bieden over de begrenzing van de gebieden. Dit is ook in het belang van de betrokkenen in deze gebieden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven