Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 21 juni 2017, nr. IENM/BSK-2017/153551, tot wijziging van de Binnenvaartregeling in verband met de wijziging van de bekwaamheidseisen voor een matroos en de implementatie van protocol 2015-II-10 van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 22, tweede lid, onderdeel c, van de Binnenvaartwet, artikel 5 van het Binnenvaartbesluit en het op 3 december 2015 door de Centrale Commissie voor de Rijnvaart aangenomen protocol 2015-II-10;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Binnenvaartregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2.9, zevende lid, onderdeel a, onderdeel 1°, en onderdeel 3° van de Binnenvaartregeling komen te luiden:

  • 1°. het diploma matroos binnenvaart, zoals opgenomen in het Centraal Register Beroepsopleidingen met codes 10652, 25509, 91880 tot en met 91882 en 95620,

  • 3°. het diploma VMBO Rijn-, en binnen- en kustvaart van het Scheepvaart en Transport College te Rotterdam, het Maritiem College IJmuiden, of de Maritieme Academie Harlingen, waarbij voor de met ingang van 1 juli 2017 behaalde diploma’s de beroepsgerichte keuzevakken met de vakcodes 2105 tot en met 2108 op de bijbehorende cijferlijst moeten zijn vermeld en de toets matroosvaardigheden voldoende moet zijn afgesloten, dan wel

B

De bijlagen 8.1 en 8.2 komen te luiden:

BIJLAGE 8.1: MODEL RIJNVAARTVERKLARING ALS BEDOELD IN ARTIKEL 8.2, EERSTE LID

BIJLAGE 8.2: MODEL VERKLARING ALS BEDOELD IN ARTIKEL 8.2, TWEEDE LID

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

TOELICHTING

Algemeen

Met deze wijziging van de Binnenvaartregeling wordt een wijziging aangebracht in de bekwaamheidseisen voor matroos en wordt protocol 2015-II-10 van 3 december 2015 van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (hierna: CCR) geïmplementeerd.

Administratieve lasten

Deze wijzigingen betreffen louter wetstechnische ingrepen en hebben geen gevolgen voor de administratieve lastendruk voor burgers en bedrijven. Zij leiden niet tot nieuwe informatieverplichtingen, dan wel het vervallen ervan, voor burgers en bedrijven noch tot extra nalevingskosten. De wijziging van de bekwaamheidseisen voor de matroos is op verzoek van, en vervolgens in samenspraak met, de opleidingsinstituten opgenomen. De modellen van de Rijnvaartverklaring en het Exploitatiecertificaat waren al opgenomen in de regeling en zijn niet ingrijpend gewijzigd.

Internetconsultatie en vaste verandermomenten

Met betrekking tot het kabinetsbesluit tot instelling van vaste verandermomenten wordt het volgende opgemerkt. Ingevolge dat besluit dient een regeling in beginsel minimaal twee maanden voor inwerkingtreding te worden gepubliceerd. Hoge c.q. buitensporige private of publieke kosten van het aanhouden van die invoeringstermijn vertragingen of vervroeging en reparatie van regelgeving zijn twee van de uitzonderingsgronden met betrekking tot het beleid ten aanzien van de vaste verandermomenten van regelgeving. De wijziging van de beroepskwalificaties voor de matroos dient in werking te treden voor de uitreiking van matrozendiploma’s in juli 2017. Verder wordt met deze regeling een tweetal door de CCR gewijzigde, al bestaande en in de Binnenvaartregeling opgenomen, modellen vervangen.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A, onderdeel 1°

In het verleden is in dit onderdeel de vermelding van het crebonummer 25509 weggevallen. Dat wordt met deze wijziging hersteld.

Onderdeel A, onderdeel 3°

Met ingang van 1 juli 2017 kan voor het VMBO de beroepskwalificatie matroos alleen worden afgegeven als bij het diploma Matroos Binnenvaart de beroepsgerichte keuzevakken met de vakcodes 2105, 2106, 2107 en 2108 op de bijbehorende cijferlijst zijn vermeld en de toets matroosvaardigheden voldoende is afgesloten. Dit vloeit voort uit de invoering van de nieuwe VMBO-examenprofielen. Voorheen was er de opleiding Rijn-, Binnen- en Kustvaart. Die opleiding is vervangen door het profiel Maritiem en Techniek, en de uitstroomrichting Rijn-, Binnen- en Kustvaart. De kandidaten die de vier profieldelen Maritiem en Techniek en de vier beroepsgerichte keuzedelen Rijn-, en Binnenvaart met de vakcodes 2105 t/m 2108 met goed gevolg hebben afgerond, beschikken over dezelfde competenties die voorheen door middel van de opleiding Rijn-, Binnen- en Kustvaart werden verkregen.

Onderdeel B

De in bijlagen 8.1 en 8.2 opgenomen modellen van de Rijnvaartverklaring en het Exploitatiecertificaat zijn door de CCR aangepast aan de eisen van de huidige tijd. De modellen zijn eveneens terug te vinden op de website van de CCR.

Artikel II

De inwerkingtreding van de wijziging met ingang van 1 juli 2017 vloeit voort uit de in artikel I, onderdeel A, opgenomen wijziging en het begin van het nieuwe schooljaar in augustus waarop de opleiding om het diploma te kunnen halen aanvangt. De doelgroep is gebaat bij een spoedige inwerkingtredingsdatum per 1 juli 2017. Dit sluit aan bij de vaste verandermomenten en hiermee worden aanmerkelijke ongewenste private nadelen voorkomen.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven