Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 2 mei 2017, nr. MINBUZA-2017.616379, tot wijziging van beleidsregels voor het verstrekken van subsidie in het kader van onderdeel 1 van het Dutch Good Growth Fund

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Gelet op artikel 6 van het Subsidiebesluit Ministerie van Buitenlandse Zaken;

Besluit:

ARTIKEL I

De bijlage bij het besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 10 juni 2014, tot vaststelling van beleidsregels voor het verstrekken van subsidie in het kader van onderdeel 1 van het Dutch Good Growth Fund1, wordt als volgt gewijzigd:

A

In hoofdstuk 2, paragraaf 2.3, vervalt in de slotzin: (aanvragende).

B

In hoofdstuk 3 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. Paragraaf 3.1 komt te luiden:

3.1. Algemeen

RVO zal beoordelen of de investering gezond is en dus of zij deze op verantwoorde wijze kan steunen. Afhankelijk van het risicoprofiel van de investering (op basis van het risico op de MKB onderneming, het land en de activiteiten) en afhankelijk van de bereidheid van andere financiers om (gedeeltelijk) mee te investeren wordt een financiering, garantie of een combinatie van financieringen en/of garanties verstrekt. Per instrument zal uiteindelijk een zelfstandige risicoafweging plaatsvinden, waarbij indien mogelijk RVO een coördinerende rol zal spelen met betrekking tot de benodigde informatievoorziening.

Financiering in het kader van DGGF onderdeel 1 kan in verschillende vormen worden verstrekt. Het kan daarbij gaan om leningen en garanties, zowel afzonderlijk als in combinatie. De beleidsregels bieden ten behoeve van het MKB de volgende mogelijkheden om financiering beter toegankelijk te maken:

  • 1. Lening aan een MKB onderneming;

  • 2. Lening aan een financier zijnde een investeringsfonds ingericht naar het recht van één van de lidstaten van de Europese Unie met het oog op het verwerven van participaties door deze financier (Fund-in Fund financiering);

  • 3. Garantie aan een MKB onderneming voor een te sluiten financieringsovereenkomst met een financier, ingericht naar het recht van één van de lidstaten van de Europese Unie;

  • 4. Garantie aan een MKB onderneming voor een te sluiten financieringsovereenkomst met een financier, zijnde een bank die gevestigd is in een DGGF-land.

Financiering op grond van deze beleidsregels bedraagt niet meer dan € 10 miljoen per aanvraag.

2. De paragrafen 3.3, 3.5 en 3.6 vervallen.

3. Paragraaf 3.4 wordt vernummerd tot paragraaf 3.3.

4. Paragraaf 3.7 wordt vernummerd tot paragraaf 3.4.

5. De slotzin van paragraaf 3.4 (nieuw) komt te luiden: De MKB onderneming, de financier en de aanvraag dienen te voldoen aan de (relevante) voorwaarden van artikel 21 van de Algemene groepsvrijstellingsverordening en overige (relevante) voorwaarden uit de Algemene groepsvrijstellingsverordening.

6. Paragraaf 3.8 wordt vernummerd tot paragraaf 3.5.

7. De eerste volzin van paragraaf 3.5 (nieuw) komt te luiden: Indien een garantie of lening aan een MKB onderneming of een lening aan een financier niet onder marktconforme voorwaarden of onder de voorwaarden van de Algemene groepsvrijstellingsverordening kan worden verstrekt, kunnen de voorwaarden van de De-minimis verordening toegepast worden.

C

In hoofdstuk 4 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. De paragrafen 4.1.2, 4.1.4 en 4.1.5 vervallen.

2. Paragraaf 4.1.3 wordt vernummerd tot paragraaf 4.1.2.

3. Paragraaf 4.1.6 wordt vernummerd tot paragraaf 4.1.3.

4. In paragraaf 4.4, Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO), zesde alinea, vervalt: of garantie.

D

Hoofdstuk 5, paragraaf 5.2, komt te luiden:

5.2. Aanvraag

Afhankelijk van het gewenste instrument kan de MKB onderneming of de financier een aanvraag indienen bij RVO. RVO behandelt de aanvragen in volgorde van binnenkomst. RVO zal een aanvraagformulier beschikbaar stellen. De aanvraag kan in de Nederlandse of Engelse taal worden ingediend en dient te voldoen aan het bepaalde in artikel 25 van het Subsidiebesluit Ministerie van Buitenlandse Zaken.

E

Annex 2 vervalt.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Namens deze, A.C.C. Rebergen Directeur-generaal Internationale Samenwerking

TOELICHTING

Deze aanpassingen brengen mee dat de tekst van de beleidsregels in overeenstemming wordt gebracht met de praktijk, waarin geen garanties en leningen aan financiers worden verstrekt. Met het oog op de naleving van aan de financiering verbonden verplichtingen, zoals bijvoorbeeld betrekking hebbend op internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, geniet het de voorkeur om de bedrijven daarop rechtstreeks te kunnen aanspreken.

Annex 2 bevatte de letterlijke tekst van artikel 21 van de Algemene groepsvrijstellingsverordening. Om te voorkomen dat de tekst van de beleidsregels zou moeten worden aangepast in het geval artikel 21 wordt aangepast, is ervoor gekozen om annex 2 te schrappen en in plaats daarvan in de beleidsregels te volstaan met een verwijzing naar artikel 21.

Naar boven