Besluit van 11 april 2017 tot wijziging van het Besluit instelling Jos Brink homo-emancipatieprijs in verband met de wenselijkheid tot uitbreiding van het toepassingsbereik van de prijs

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van 6 april 2017, nr. DE/1105488, directie Emancipatie;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Het Besluit instelling Jos Brink homo emancipatieprijs wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 1 en 3 tot en met 5 wordt ‘Jos Brink homo-emancipatieprijs’ telkens vervangen door: Jos Brinkprijs.

B

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. In het eerste lid (nieuw) wordt de zinsnede ‘op het gebied van homo-emancipatie’ vervangen door: op het gebied van gelijke behandeling, gelijke rechten en gelijke kansen van en voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen in de samenleving (LHBTI-gelijkheid).

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De Jos Brinkprijs kan worden toegekend in de vorm van een oeuvreprijs en in de vorm van een innovatieprijs.

C

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De Jos Brink oeuvreprijs kan eenmaal per twee jaar worden toegekend aan een persoon, een groep of een instelling die een fundamentele en langdurige bijdrage levert of heeft geleverd aan het proces van LHBTI-gelijkheid.

2. In het tweede lid wordt ‘prijs’ vervangen door: Jos Brink oeuvreprijs.

3. Aan het artikel wordt een derde en vierde lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De Jos Brink innovatieprijs kan eenmaal per twee jaar worden toegekend aan een persoon, een groep of een instelling die zich recent op innovatieve of inspirerende wijze inzet of heeft ingezet voor het proces van LHBTI-gelijkheid.

  • 4. De Jos Brink innovatieprijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van publicatie in het Staatsblad waarin het wordt geplaatst.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

Wassenaar, 11 april 2017

Willem-Alexander

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

NOTA VAN TOELICHTING

Met de onderhavige wijziging van het Besluit tot wijziging van het Besluit tot instelling van de Jos Brink homo-emancipatieprijs worden de mogelijkheden voor de toekenning van de Jos Brinkprijs uitgebreid en de terminologie aangepast zodat de prijs beter aansluit bij het moderne emancipatiebeleid.

Het kabinet Balkenende IV heeft in 2008 besloten tot het instellen van een prijs op het gebied van homo-emancipatie om van regeringswege de betekenis te onderstrepen van mannen, vrouwen, groepen of instellingen die een fundamentele bijdrage leveren of hebben geleverd aan de verbetering van de positie van homoseksuelen in de samenleving (Kamerstukken II 2007/08, 27 017, nr. 33).

In de huidige maatschappij is de term voor emancipatie verschoven naar gelijkheid en strekt het emancipatiebeleid zich inmiddels uit tot het bevorderen van gelijke behandeling, gelijke rechten en gelijke kansen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI-gelijkheid). De terminologie van de prijs is daarmee verouderd.

Naast de Jos Brinkprijs, die een oeuvreprijs is, kan sinds 2011 door de minister van OCW tevens een innovatieprijs worden toegekend aan een persoon, groep of instelling die weliswaar nog niet in aanmerking komt voor een oeuvreprijs maar wel veel lof verdient voor een recente bijdrage aan het verbeteren van de positie van LHBTI-personen. Aangezien beide prijzen hetzelfde doel dienen, namelijk dat erkenning wordt gegeven voor een bijdrage aan het proces van LHBTI-gelijkheid, is het wenselijk dat zowel de oeuvreprijs als de innovatieprijs onder de noemer van de Jos Brinkprijs worden uitgereikt.

Besloten is om aan de innovatieprijs in het vervolg niet langer een kunstobject te verbinden. Door een kunstobject exclusief uit te reiken aan de persoon, groep of instelling die de oeuvreprijs wordt toegekend komt beter tot zijn recht dat de oeuvreprijs een kroon op het werk is, een volwaardige bijdrage voor het LHBTI-gelijkheidsproces. In 2017 zal de winnaar van de innovatieprijs voor het laatst naast een geldprijs mede een kunstobject ontvangen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven