Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 24 februari 2017, nr. 2017-0000023137, tot vaststelling van de jaarlijkse bijdrage aan pensioenfonds Werk en (re)Integratie

De Staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 72 van de Participatiewet;

Besluit:

Artikel 1

De rijksbijdrage aan het pensioenfonds voor werknemers met een dienstbetrekking als bedoeld in artikel 2 van de Wet sociale werkvoorziening, bedoeld in artikel 72 van de Participatiewet, bedraagt jaarlijks € 10 miljoen. De rijksbijdrage wordt gestort in het Pensioenfonds Werk en (re)Integratie.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018 en vervalt met ingang van 1 januari 2057.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 24 februari 2017

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

TOELICHTING

Werknemers die werkzaam zijn in het kader van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), bouwen pensioen op bij pensioenfonds Werk en (re)Integratie (PWRI). Doordat met de invoering van de Participatiewet de Wsw is afgesloten voor nieuwe instroom, moet de pensioenpremie worden opgebracht door een afnemend aantal Wsw-werknemers. Dit leidt zonder ingrijpen tot een ongewenste kostenstijging. In verband hiermee heeft het kabinet bij de parlementaire behandeling van de Participatiewet toegezegd gemeenten, met ingang van 2018, een financiële tegemoetkoming te bieden ter compensatie van gestegen werkgeverslasten, onder de voorwaarde dat de werkgevers (de gemeenten) en werknemers die verantwoordelijk zijn voor de pensioenen van de Wsw een akkoord bereiken over een structurele oplossing voor het pensioenfonds PWRI.1

Als uitwerking van deze toezegging hebben PWRI, de Staatssecretaris van SZW en sociale partners op 2 november 2016 een convenant afgesloten.2 In dit convenant is de genoemde toezegging bekrachtigd, en is bepaald dat de financiële compensatie jaarlijks wordt gegeven, tot uiterlijk 2057 (40 jaar).

Met de toevoeging van artikel 72 in de Participatiewet per 1 januari 2018, wordt een wettelijke basis gecreëerd voor deze jaarlijkse bijdrage.3 Daarmee komen de met de toezegging gemoeide middelen die worden overgemaakt aan het pensioenfonds PWRI ten laste van het Rijk. Met onderhavige regeling wordt de jaarlijkse rijksbijdrage per 1 januari 2018 vastgesteld op €10 miljoen.

In het jaarverslag van PWRI wordt vanaf boekjaar 2018 mede rekening en verantwoording afgelegd over de aanwending van de rijksbijdrage. In het geval het PWRI wordt geliquideerd en de pensioenaanspraken en rechten worden overgedragen aan een andere pensioenuitvoerder in de zin van de Pensioenwet, treedt de nieuwe pensioenuitvoerder in de plaats van het PWRI. Deze regeling zal dan op dat punt worden aangepast.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma


X Noot
1

Handelingen II, 33 801, nr. 23 (herdruk)

X Noot
2

Convenant pensioen Wet sociale werkvoorziening (Stcrt. 14 november 2016, 60260)

X Noot
3

Kamerstukken II, 2016-2017, 34 514, nr. 7

Naar boven