Besluit intrekking aanwijzing en geluidszone militair luchtvaartterrein Twenthe

16 maart 2017

Nr: BS/2017007997

De Minister van Defensie

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Overwegende:

dat het militaire luchtvaartterrein Twenthe door de Minister van Defensie is aangewezen op grond van artikel 18, eerste lid, onder a, van de Luchtvaartwet;

dat rond het militaire luchtvaartterrein Twenthe door de Staatssecretaris van Defensie in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer op grond van artikel 25, eerste lid, van de Luchtvaartwet een geluidszone is vastgesteld;

dat in de brief van de Minister van Defensie aan de Tweede Kamer van 16 september 2003 (Kamerstukken II 2003/04, 29 200 X, nr. 4), in de Planologische Kernbeslissing Tweede Structuurschema Militaire Terreinen (Kamerstukken II 2005/06, 28 114, nr. 16) en in de Nota Ruimte (Kamerstukken II 2004/05, 29 435, nr. 154) de beëindiging van de militaire functies van het militaire luchtvaartterrein Twenthe (vliegbasis Twenthe) is aangekondigd;

dat de militaire functies van het militaire luchtvaartterrein Twenthe zijn beëindigd;

dat Provinciale Staten van Overijssel het bevoegd gezag zijn voor vaststelling van een luchthavenbesluit voor een burgerluchthaven als deze luchthaven na intrekking van de aanwijzing van het militaire luchtvaartterrein Twenthe op die plaats wordt gevestigd (Stb. 2015, 297);

dat de provincie Overijssel het Luchthavenbesluit Twente Airport heeft voorbereid, waarmee de vliegfunctie op de burgerluchthaven Twente gewaarborgd wordt.

Gelet op artikel 29, eerste lid, van de Luchtvaartwet;

Besluit:

Artikel 1

1. Het besluit van de Minister van Defensie tot het aanwijzen van het militaire luchtvaartterrein Twenthe van 23 maart 1960, nr. 245.382/E (Stcrt. 1960, nr. 65A), wordt ingetrokken.

2. Het besluit van de Staatssecretaris van Defensie in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer tot het vaststellen van de geluidszone rond het militaire luchtvaartterrein Twenthe (vliegbasis Twenthe) van 5 juni 1992, nr. MG92058753 (Stcrt. 1992, Nr. 169), wordt ingetrokken.

Artikel 2

Aan degene die door dit besluit schade lijdt of zal lijden, wordt op verzoek een naar billijkheid te bepalen schadevergoeding toegekend, voor zover die schade redelijkerwijze niet of niet geheel te zijnen laste behoort te blijven en voor zover de vergoeding niet, of niet voldoende door aankoop, onteigening of anderszins is verzekerd.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 30 maart 2017.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit intrekking aanwijzing en geluidszone militair luchtvaartterrein Twenthe.

Dit besluit wordt bekendgemaakt in de Staatscourant en in de daarvoor in aanmerking komende plaatselijke bladen.

Een exemplaar van dit besluit wordt gezonden aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, de besturen van de provincie Overijssel en de gemeenten Enschede, Hengelo, Losser, Oldenzaal en Dinkelland, de commissie, bedoeld in artikel 28 van de Luchtvaartwet, alsmede aan:

• Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Inspectie Leefomgeving en Transport;

• Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Directoraat-Generaal Bereikbaarheid;

• Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties , Rijksvastgoedbedrijf, directie Vastgoedbeheer;

• Luchtverkeersleiding Nederland;

• Area Development Twente;

• Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart;

• Nederlandse Academie voor Verkeersvliegers;

• Twentsche Zweefvliegclub;

• Vliegclub Twente;

• Brandweer Twente;

• ASL B.V.;

• Exxaero B.V.;

• Aeronextlife Twente B.V.;

• BBJet Aviation B.V.;

Den Haag, 13 maart 2017

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften, DienstenCentrum Juridische Dienstverlening, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen aan de President van de Rechtbank binnen het rechtsgebied waarvan de indiener van het bezwaar zijn woonplaats heeft. Voor het behandelen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Nadere informatie hierover kan worden verkregen bij de Rechtbank.

TOELICHTING

In de brief van de Minister van Defensie aan de Tweede Kamer van 16 september 2003 (Kamerstukken II 2003/04, 29 200 X, nr. 4) is de beëindiging van de militaire functies van het militaire luchtvaartterrein Twenthe aangekondigd. In het Structuurschema Militaire Terreinen 2 (Kamerstukken II 2005/06, 28 114, nr. 16), alsmede in de Nota Ruimte (Kamerstukken II 2004/05, 29 435, nr. 154) is de voorgenomen sluiting van het militaire luchtvaartterrein vastgelegd.

Sinds juni 2004 zijn de militaire functies naar elders verplaatst. Op 1 januari 2008 is het militaire luchtvaartterrein als zodanig gesloten en in beheer overgedragen aan het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf. Het grootste deel van het terrein is op 1 december 2010 door de Staat verkocht aan de provincie Overijssel en de gemeente Enschede, die voor de gebiedsontwikkeling van de luchthaven Twente en omgeving de Gemeenschappelijke Regeling Area Development Twente hebben opgericht.

Sedert de beëindiging van het militaire gebruik is de benaming van het luchtvaartterrein gewijzigd van vliegbasis Twenthe in luchthaven Twente. Het door de Minister van Defensie op grond van artikel 18, eerste lid, onder a, van de Luchtvaartwet vastgestelde besluit inzake de aanwijzing van het militaire luchtvaartterrein Twenthe (besluit nr. 245.382/E van 23 maart 1960 (Stcrt. nr. 65A)) is tot dusver in stand gelaten in afwachting van besluitvorming over een eventuele doorstart als burgerluchthaven en de inwerkingtreding van een door Provinciale Staten van Overijssel vast te stellen luchthavenbesluit voor een burgerluchthaven van regionale betekenis. Immers, met ingang van 1 augustus 2015 is geregeld dat de luchthaven Twente de status van burgerluchthaven van regionale betekenis zal krijgen op het moment dat de militaire aanwijzing vervalt of wordt ingetrokken (Stb. 2015, 297). Het bevoegd gezag zal dan bij Provinciale Staten van Overijssel komen te liggen. Het in stand laten van de militaire aanwijzing op basis van de Luchtvaartwet heeft het mogelijk gemaakt dat het civiel medegebruik van het luchtvaartterrein kon worden voortgezet, op basis van door de Minister van Defensie en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu verleende ontheffingen op grond van artikel 34 van de Luchtvaartwet.

Door Gedeputeerde Staten van Overijssel is op 25 mei 2016 een ontwerp voor een luchthavenbesluit, het ‘Luchthavenbesluit Twente Airport’, vastgesteld. Dit ontwerp-besluit heeft van 24 juni tot 4 augustus 2016 ter visie gelegen, waarbij een ieder de gelegenheid heeft gehad een zienswijze in te dienen. Op 1 maart 2017 hebben Provinciale Staten van Overijssel het Luchthavenbesluit Twente Airport vastgesteld. Met het onderhavige besluit wordt geregeld dat met ingang van 30 maart 2017 de militaire aanwijzing en de bijbehorende geluidszone worden ingetrokken zodat op diezelfde datum het luchthavenbesluit in werking kan treden.

Procedure

Op 19 januari 2017 is in de Staatscourant bekendgemaakt dat het voornemen bestaat een besluit te nemen tot het intrekken van de besluiten waarmee het militaire luchtvaartterrein Twenthe en de geluidszone rond het luchtvaartterrein zijn vastgesteld.

Naar aanleiding van deze publicatie zijn geen zienswijzen ingebracht.

Naar boven