Besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van 1 maart 2017, nummer 2017-0000111754, houdende wijziging van het Mandaatbesluit RVO Regelingen Wonen en Bouwen in verband met de wijzigingen van de Wet maatregelen woningmarkt 2014 II naar aanleiding van de evaluatie verhuurderheffing

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gezien de schriftelijke instemming van de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland,

Besluit:

ARTIKEL I

In de opsomming in bijlage 1 bij het Mandaatbesluit RVO Regelingen Wonen en Bouwen wordt ‘Wet maatregelen woningmarkt 2014 II, Hoofdstuk 1, Afdeling 6’ vervangen door: Wet maatregelen woningmarkt 2014 II, Hoofdstuk 1, Afdeling 6 en Afdeling 3, artikel 1.6, leden 2, 3 en 4.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

TOELICHTING

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) oefent namens de minister bevoegdheden uit aangaande de uitvoering van de Wet maatregelen woningmarkt 2014 II voor wat betreft de vermindering op de verhuurderheffing die is opgenomen in Afdeling 6 van die wet: de heffingsvermindering. Per 1 april 2017 is in Afdeling 3, artikel 1.6, de leden 2, 3 en 4 van die wet tevens een vrijstelling van de verhuurderheffing opgenomen voor toegelaten instellingen die particuliere woningen opkopen in krimpgebieden. Het gaat om op te kopen woningen die deel uitmaken van een herstructureringsplan (zie Kamerstukken II 2016/17, 34 548, nr. 25). De Belastingdienst kan enkel met deze vrijstelling rekening houden als hij voor de controle kan beschikken over een gevalideerd bestand met betreffende woningen. De opbouw en het beheer van dit bestand is ondergebracht bij RVO.nl. Om voor opname in dit bestand in aanmerking te komen kan een verhuurder daartoe een verzoek indienen bij RVO.nl, die hierop een beschikking zal afgeven en de woning in het bestand zal opnemen.

Op eventuele bezwaren die worden gemaakt tegen besluiten die voortvloeien uit de uitoefening van de hiervoor bedoelde bevoegdheden, wordt namens de minister door RVO.nl beslist. RVO.nl voert ook namens de minister in voorkomend geval de gerechtelijke procedures.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

Naar boven