Besluit van de Minister van Financiën van 23 februari 2017, nr. 2017-0000030419, houdende intrekking van het besluit van 10 december 1997, nr. PO 97/524N tot instelling van de commissie advisering bezwaarschriften medewerkers van het ministerie van Financiën exclusief de Belastingdienst en aansluiting bij de bezwarencommissie personele aangelegenheden Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Besluit aansluiting bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK)

De Minister van Financiën,

Overwegende dat het wenselijk is voor de behandeling van bezwaren inzake personele aangelegenheden bij het Ministerie van Financiën exclusief de Belastingdienst gebruik te maken van de bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK als bedoeld in het Besluit instelling personele aangelegenheden BZK;

Gelet op artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gehoord het Georganiseerd Overleg Financiën als bedoeld in artikel 113 van het Algemeen Rijksambtenarenreglement;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. de minister:

de Minister van Financiën;

b. het ministerie:

het ministerie van Financiën exclusief de Belastingdienst;

c. medewerker:

degene die op basis van een ambtelijke aanstelling werkzaamheden verricht of heeft verricht bij het ministerie van Financiën;

d. bezwaar:

een bezwaar als bedoeld in artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht;

e. de Commissie BZK:

de bezwarencommissie personele aangelegenheden Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als bedoeld in het Besluit instelling bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK1 .

Artikel 2

De Commissie BZK adviseert de minister over de te nemen beslissing op een bezwaar van een medewerker.

Artikel 3

Het besluit instelling bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK is van toepassing.

Artikel 4

Over bezwaren waar de bezwarencommissie personele aangelegenheden Financiën exclusief de Belastingdienst bij de inwerkingtreding van dit besluit nog geen advies heeft uitgebracht, adviseert de Commissie BZK.

Artikel 5

Het besluit van 10 december 1997, nr. PO 97/524N tot instelling van de commissie advisering bezwaarschriften medewerkers van het ministerie van Financiën exclusief de Belastingdienst2 wordt ingetrokken.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2017.

Artikel 7

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aansluiting bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

De advisering over bezwaarschriften bij personele aangelegenheden was geregeld in het Besluit instelling commissie advisering bezwaarschriften medewerkers van het ministerie van Financiën, exclusief de Belastingdienst, van 10 december 1997.

Sinds enkele jaren geschiedt de ondersteuning van de bezwarenprocedure via het Expertisecentrum Organisatie en Personeel (EC O&P). Het gaat hierbij om logistieke, administratieve en secretariële ondersteuning. EC O&P is een onderdeel van het ministerie van BZK. In het verlengde van genoemde dienstverlening heeft BZK het gebruik van zijn Bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden (verder: de Commissie BZK) opengesteld voor de andere ministeries. Voordelen zijn de grotere flexibiliteit in de afhandeling van bezwaren (bijvoorbeeld bij het inroosteren en bij mogelijke piekbelasting) en een optimale uniformering van de inhoudelijke behandeling en de werkprocessen, hetgeen de rechtseenheid binnen het Rijk en de efficiëntie bevordert.

Om van de Commissie BZK gebruik te kunnen maken, dient het instellingsbesluit van de bezwarencommissie van Financiën te worden ingetrokken en de aansluiting bij de rijksbrede commissie van BZK geregeld te worden. Het onderhavige besluit is daar de uitwerking van.

Op voordracht van de Minister van Financiën zullen een lid en een plaatsvervangend lid door de Minister van BZK in de Commissie BZK worden benoemd.

De (plaatsvervangende) leden afkomstig van Financiën behandelen in beginsel alleen bezwaren van ambtenaren van het ministerie van Financiën exclusief de Belastingdienst. Als het gaat om een bezwaar van een ambtenaar van het ministerie van Financiën exclusief Belastingdienst, zal op basis van het Besluit instelling bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK altijd ten minste één van Financiën afkomstig (plaatsvervangend) lid betrokken zijn bij de behandeling van het bezwaar. Zo is geborgd dat de Commissie BZK over voldoende interne kennis van de organisatie van het ministerie van Financiën beschikt wanneer zij moet adviseren over de afhandeling van een bezwaar van een (voormalig) Financiënmedewerker over een personele aangelegenheid.

Mocht er behoefte zijn aan de benoeming van een nieuw, van het ministerie van Financiën afkomstig lid, dan zal het ministerie van Financiën daartoe een voordracht doen.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven