Besluit van de Minister van Economische Zaken van 16 december 2016, ETM/MC 16185359, houdende aanwijzing van de besloten vennootschap NMi Certin B.V. te Delft als instantie die een toetsende taak uitoefent in het kader van een conformiteitsbeoordeling van meetinstrumenten met de bevoegdheid om keurders te erkennen

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 12 van de Metrologiewet;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. richtlijn 2014/31/EU:

Richtlijn 2014/31/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van niet-automatische weegwerktuigen (PbEU L 96);

b. richtlijn 2014/32/EU:

Richtlijn 2014/32/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van meetinstrumenten (PbEU L 96).

Artikel 2

  • 1. De besloten vennootschap NMi Certin B.V. te Delft wordt aangewezen als instantie als bedoeld in artikel 12, eerste lid, van de Metrologiewet. De aanwijzing heeft betrekking op de conformiteitsbeoordelingen van:

    • a. de in artikel 6, eerste lid, van het Besluit meetinstrumenten en marktdeelnemers bedoelde niet-automatische weegwerktuigen overeenkomstig de in bijlage II bij richtlijn 2014/31/EU bedoelde conformiteitsbeoordelingsprocedures;

    • b. de in artikel 5, onderdelen a, b, c, d, e, f, g, en de in artikel 7, onderdelen a, b, d, e, f van het Besluit meetinstrumenten en marktdeelnemers bedoelde meetinstrumenten overeenkomstig de modules van de in bijlage II bij richtlijn 2014/32/EU bedoelde conformiteitsbeoordelingsprocedures;

    • c. de in artikel 7, onderdeel c, van het Besluit meetinstrumenten en marktdeelnemers bedoelde inhoudsmaten overeenkomstig de modules A2, B, D, en F1 van de in bijlage II bij richtlijn 2014/32/EU bedoelde conformiteitsbeoordelingsprocedures;

    • d. de in artikel 8, onderdelen a, b, c, van het Besluit meetinstrumenten en marktdeelnemers bedoelde meetinstrumenten overeenkomstig de op grond van artikel 13 van dat besluit voor deze meetinstrumenten toepasselijke modules B, F en G van de in bijlage II bij richtlijn 2014/32/EU bedoelde conformiteitsbeoordelingsprocedures en de daarbij behorende voorschriften, bedoeld in artikel 13 van het Besluit meetinstrumenten en marktdeelnemers;

  • 2. De aanwijzing heeft eveneens betrekking op de keuring van de meetinstrumenten, bedoeld in het eerste lid, onderdelen a tot en met d, overeenkomstig artikel 14 van het Besluit meetinstrumenten en marktdeelnemers.

Artikel 3

Aan de besloten vennootschap NMi Certin B.V. te Delft wordt de bevoegdheid toegekend om erkenningen als bedoeld in artikel 11, eerste lid, van de Metrologiewet te verlenen voor zover de erkenning betrekking heeft op conformiteitsbeoordelingen van de in artikel 2, eerste lid, bedoelde meetinstrumenten.

Artikel 4

  • 1. Het door de Europese Commissie aan de instantie toegekende identificatienummer is 0122.

  • 2. Het nationale identificatienummer van de instantie is 7575.

Artikel 5

Het besluit van de Minister van Economische Zaken van 23 januari 2007, EP/MW/7007790, houdende aanwijzing van de besloten vennootschap NMi Certin B.V. te Delft als instantie die een toetsende taak uitvoert in het kader van een overeenstemmingsbeoordeling van meetinstrumenten (Stcrt. 2007, 20), zoals laatstelijk gewijzigd bij gewijzigd bij besluit van 20 april 2016 (Stcrt. 2016, 19815), wordt ingetrokken.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 november 2016.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan NMi Certin B.V.

’s-Gravenhage, 16 december 2016

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Tegen dit besluit kan degene wiens belang daarbij rechtstreeks is betrokken, binnen 6 weken na de dag, waarop dit besluit in de Staatscourant is geplaatst, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken, directie Wetgeving en Juridische Zaken, postbus 20401, 2500 EK 's-Gravenhage.

TOELICHTING

In het kader van de implementatie van richtlijn 2014/31/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van niet-automatische weegwerktuigen (PbEU L 96, hierna: richtlijn 2014/31/EU) en richtlijn 2014/32/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van meetinstrumenten (PbEU L 96, hierna: richtlijn 2014/32/EU) is de Metrologiewet en de onderliggende wetgeving op 20 april 2016 aangepast.

Het bij die aanpassing tot stand gekomen Besluit meetinstrumenten en marktdeelnemers bevat tevens een aantal bepalingen voor meetinstrumenten die alleen op nationaal niveau geregeld worden. De metrologische en technische eisen van een aantal van die meetinstrumenten waren uitgewerkt in de Regeling meetreservoirs, vloeistofmeetinstallaties en discontinue brandstofmeters. Deze regeling is op 1 november 2016 vervangen door de Regeling nationaal autonoom geregelde meetinstrumenten. Voor statische vloeistofhoeveelheidsmeters en vloeistofhoogtemeters beperkt de nieuwe regeling zich tot essentiële eisen. In essentie zijn deze eisen dezelfde als in de Regeling meetreservoirs, vloeistofmeetinstallaties en discontinue brandstofmeters zij het dat de nieuwe regeling ten aanzien van statische vloeistofhoeveelheidsmeters anders is opgezet.

Op basis van een onder de IJkwet verleende ontheffing konden massameters in de handel gebracht worden en in gebruik genomen worden. Deze ontheffingen verliepen op 1 november 2016 en de metrologische en technische eisen voor deze meetinstrumenten zijn eveneens in de Regeling nationaal autonoom geregelde meetinstrumenten opgenomen. Materieel komen deze eisen overeen met het toetsingskader op grond waarvan de ontheffing was verleend.

Bij brief van 27 oktober 2016 en de schriftelijke aanvulling daarop van 6 december 2016 heeft de besloten vennootschap NMi Certin B.V. een aanvraag ingediend om op grond van artikel 12 van de Metrologiewet opnieuw aangewezen te worden als toetsende instantie bij conformiteitsprocedures van zowel nieuwe als in gebruik zijnde statische vloeistofhoeveelheidsmeters, vloeistofhoogtemeters en massameters. NMi Certin B.V. heeft door middel van de door de Raad van Accreditatie afgegeven certificaten aangetoond in staat te zijn om conformiteitsbeoordelingen uit te voeren op deze meetinstrumenten. Gezien het feit dat de eisen in de nieuwe regeling nagenoeg gelijk zijn aan de eisen zoals vastgelegd in de Regeling meetreservoirs, vloeistofmeetinstallaties en discontinue brandstofmeters besluit en het toetsingskader voor de ontheffing, kan NMi Certin op basis van de bestaande accreditatiecertificaten aangewezen worden. Ik ga er hierbij vanuit dat de scope van het accreditatiecertificaat zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 1 juli 2017 zal zijn aangepast aan de nieuwe regelgeving.

De aanwijzing van NMi Certin B.V. voor de meetinstrumenten die hun oorsprong vinden in Europese richtlijnen blijft ongewijzigd zij het dat van de gelegenheid gebruik is gemaakt om in dit nieuwe aanwijzingsbesluit de verwijzing naar de richtlijnen te vervangen door een verwijzing naar de nationale regelgeving. De bevoegdheid om keurders te erkennen, het nummer dat door de Europese Commissie wordt toegekend aan organisaties en het nationale identificatienummer blijven eveneens ongewijzigd. Het door de Commissie toegekende identificatienummer mag uitsluitend gebruikt worden bij conformiteitsbeoordelingsactiviteiten die worden uitgevoerd in het kader van een specifieke conformiteitsbeoordelingsmodule die de tussenkomst van een aangemelde instantie vereist en waarvoor zij is aangemeld. In alle andere gevallen dient het nationale identificatienummer gebruikt te worden.

De bevoegdheid van NMi Certin B.V. ten aanzien van de nationaal autonoom geregelde meetinstrumenten wordt gecontinueerd. Ten behoeve van de aansluiting bij de inwerkingtreding van de Regeling nationaal autonoom geregelde meetinstrumenten werkt dit aanwijzingsbesluit terug tot en met 1 november 2016.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven