Besluit van de Minister van Economische Zaken van 12 april 2016, ETM/MC/16051162 tot wijziging van het besluit van de Minister van Economische Zaken van 23 januari 2007, EP/MW 7007790, houdende aanwijzing van de besloten vennootschap NMi Certin B.V. als instantie die een toetsende taak uitvoert in het kader van een overeenstemmingsbeoordeling van meetinstrumenten

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 12 van de Metrologiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

Het besluit van de Minister van Economische Zaken van 23 januari 2007, EP/MW 7007790, houdende aanwijzing van de besloten vennootschap NMi Certin B.V. te Dordrecht als instantie die een toetsende taak uitvoert in het kader van een overeenstemmingsbeoordeling van meetinstrumenten (Stcrt. 20)1, wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel a komt te luiden:

  • a. de in de bijlagen III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, XI, XII en bijlage X, hoofdstuk I, bij richtlijn 2014/32/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van meetinstrumenten (PbEU L 96) bedoelde meetinstrumenten overeenkomstig de voor die meetinstrumenten in de relevante bijlagen vermelde module van de in bijlage II bij die richtlijn bedoelde conformiteitsbeoordelingsprocedures;.

2. de onderdelen d, e en f vervallen.

3. Onder verlettering van onderdelen b en c tot c en d wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • b. de in bijlage X, hoofdstuk II, bij richtlijn 2014/32/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van meetinstrumenten (PbEU L 96) bedoelde inhoudsmaten overeenkomstig de module A2, B, D en F1 van de in bijlage II bij die richtlijn bedoelde conformiteitsbeoordelingsprocedures;.

4. Onderdeel c (nieuw) komt te luiden:

  • c. de in bijlage I bij richtlijn 2014/31/EU bedoelde niet-automatische weeginstrumenten overeenkomstig de in artikel 13 van richtlijn 2014/31/EU vermelde modules van de in bijlage II bij die richtlijn opgenomen conformiteitsbeoordelingsprocedures;.

B

Artikel 1a komt te luiden:

Artikel 1a

Aan de besloten vennootschap NMi Certin B.V. te Dordrecht wordt de bevoegdheid toegekend om erkenningen als bedoeld in artikel 11, eerste lid, van de Metrologiewet te verlenen voor zover de erkenning betrekking heeft op conformiteitsbeoordelingen van de in artikel 1 bedoelde meetinstrumenten.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 20 april 2016.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan NMi Certin B.V.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Tegen dit besluit kan degene wiens belang daarbij rechtstreeks is betrokken, binnen 6 weken na de dag, waarop dit besluit in de Staatscourant is geplaatst, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken, directie Wetgeving en Juridische Zaken, postbus 20401, 2500 EK 's-Gravenhage.

TOELICHTING

Volgens de methode van herschikking zijn op 26 februari 2014 negen Europese richtlijnen met eisen aan producten in overeenstemming gebracht met besluit 768/2008/EG van het Europees Parlement en de Raad van 9 juli 2008 betreffende een gemeenschappelijk kader voor het verhandelen van producten en tot intrekking van Besluit 93/465/EEG van de Raad (PbEU L 218) en met de nieuwe terminologie van het Verdrag van Lissabon. Het gaat hier om het stroomlijnen van de procedures in de richtlijnen. In dat kader is richtlijn 2004/22/EG van het Europees Parlement en de Raad van 31 maart 2004 betreffende meetinstrumenten (PbEU L 135) vervangen door richtlijn 2014/32/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van meetinstrumenten (PbEU L 96, hierna: richtlijn 2014/32/EU) en richtlijn 2009/23/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 betreffende niet-automatische weegwerktuigen (PbEU L 122) vervangen door richtlijn 2014/31/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden niet-automatische weegwerktuigen(PbEU L 96, hierna: richtlijn 2014/32/EU).

In het kader van de implementatie van de richtlijnen 2014/31/EU en 2014/32/EU is de Metrologiewet en de onderliggende wetgeving aangepast. De aangewezen instanties moeten opnieuw worden aangewezen en genotificeerd bij de Europese Commissie en de andere lidstaten op grond van het feit dat de eisen aan de aangemelde instanties meer gedetailleerd in de richtlijn zijn opgenomen. Deze eisen zijn geïmplementeerd in het Besluit aangewezen instanties en interne instanties Metrologiewet. Tevens dienen de aanwijzingsbesluiten van de aangewezen instanties aangepast te worden aan de nieuwe richtlijnen.

Per brief van 27 januari 2016 heeft NMi Certin B.V. een aanvraag ingediend om op grond van artikel 12 van de Metrologiewet aangewezen te worden als toetsende instantie bij conformiteitsbeoordelingsprocedures van meetinstrumenten en niet-automatische weegwerktuigen overeenkomstig de voor die meetinstrumenten en niet-automatische weegwerktuigen geldende conformiteitsbeoordelingsprocedures zoals vermeld in de richtlijnen 2014/31/EU en 2014/32/EU.

NMi Certin heeft mondeling aangegeven de bevoegdheid om keurders te erkennen te willen handhaven. De competentie van NMi Certin blijkt uit de status van aangewezen instantie voor die meetinstrumenten uit de Metrologiewet en de daarvoor geldende conformiteitsbeoordelingsprocedures.

NMi Certin B.V. heeft door middel van de door de Raad van Accreditatie afgegeven certificaten en de daarbij behorende bijlagen naar tevredenheid aangetoond te voldoen aan de criteria van de Metrologiewet en het Besluit aangewezen instanties en interne instanties Metrologiewet.

Het nummer dat door de Europese Commissie wordt toegekend aan organisaties en het nationale identificatienummer blijven ongewijzigd. Het door de Commissie toegekende identificatienummer mag uitsluitend gebruikt worden bij conformiteitsbeoordelingsactiviteiten die worden uitgevoerd in het kader van een specifieke conformiteitsbeoordelingsmodule die de tussenkomst van een aangemelde instantie vereist en waarvoor zij is aangemeld. In alle andere gevallen dient het nationale identificatienummer gebruikt te worden.

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking op 20 april 2016. De instantie wordt genotificeerd bij de Europese Commissie en de andere lidstaten. Zodra de notificatieprocedure is afgerond, kan de aangewezen instantie vanaf 20 april 2016 als aangemelde instantie in de zin van richtlijn 2014/32/EU zijn werkzaamheden voortzetten.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Laatstelijk gewijzigd Stcrt 2015, 7912.

Naar boven