Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 12 december 2016, nr. IENM/BSK-2016/248740 tot wijziging van de Regeling omgevingsrecht (reparatie kring van gemeenten)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, mede namens de Minister van Veiligheid en Justitie;

Gelet op artikel 5.3, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

BESLUIT:

ARTIKEL I

In artikel 10.7, onderdeel j, van de Regeling omgevingsrecht, wordt ‘en Purmerend’ vervangen door: , Purmerend, Uitgeest en Velsen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017 en werkt terug tot en met 14 april 2016. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 december 2016, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Deze wijzigingsregeling strekt ertoe een wijziging aan te brengen in één van de kringen van gemeenten, zoals opgenomen in artikel 10.7 van de Regeling omgevingsrecht (hierna: artikel 10.7).

In artikel 10.7 is met het aanwijzen van kringen van gemeenten uitvoering gegeven aan artikel 5.3, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) (hierna: artikel 5.3). De in artikel 10.7 genoemde gemeenten nemen echter deel aan een omgevingsdienst, waarvan het werkterrein niet overeenkomt met dat van een of meer veiligheidsregio’s.

Het uiteindelijke doel van artikel 5.3 is dat de schaal waarop en het werkgebied waarbinnen gemeenten en provincies regionaal moeten samenwerken bij de uitvoering van het basistakenpakket congruent zijn met die van de veiligheidsregio’s. Congruentie van schaal en werkgebied komt de afstemming tussen de VTH-taken1 van de omgevingsdienst en de taken van de veiligheidsregio ten goede.

Het gaat in artikel 10.7 derhalve om het formaliseren van een in beginsel niet wenselijke situatie. Deze uitzonderingssituatie zal dan ook tijdelijk zijn.

Met deze wijzigingsregeling worden de gemeenten Velsen en Uitgeest toegevoegd aan onderdeel j van artikel 10.7. Beide gemeenten maakten al deel uit van de gemeenschappelijke regeling van de omgevingsdienst IJmond, maar waren met de wijzigingsregeling van 30 maart 20162 abusievelijk niet opgenomen in onderdeel j van artikel 10.7. Dit is afgestemd met de provincie Noord-Holland.

De omgevingsdienst IJmond voert de basistaken uit voor bijna alle gemeenten uit de veiligheidsregio’s Kennemerland en Zaanstreek-Waterland. Van de omgevingsdienst IJmond maken gemeenten van twee onvolledige veiligheidsregio’s deel uit. Dat maakt dat er daarom nog steeds sprake is van een uitzonderingssituatie. Daarbij zijn er naast de in onderdeel j van artikel 10.7 aangewezen gemeenten die deelnemen in de gemeenschappelijk regeling, ook gemeenten die takenpakketten laten uitvoeren door de omgevingsdienst IJmond op basis van langdurige dienstverleningsovereenkomsten. De Wabo staat een dergelijke constructie voor basistaken niet toe. Die gemeenten moeten derhalve op enig moment ook gaan deelnemen in de gemeenschappelijke regeling van de omgevingsdienst IJmond.

Het toetreden van een gemeente tot een gemeenschappelijke regeling dan wel het beëindigen van een andere uitzonderingssituatie zal in de toekomst wederom leiden tot aanpassing van artikel 10.7.

Overeenkomstig het stelsel van vaste verandermomenten treedt deze wijzigingsregeling in werking met ingang van 1 januari 2017 dan wel zo snel mogelijk daarna. Deze regeling werkt terug tot en met 14 april 2016 omdat beide gemeenten vanaf die datum met de wijzigingsregeling van 30 maart 2016 in onderdeel j van artikel 10.7 hadden moeten zijn opgenomen. Er wordt afgeweken van de invoeringstermijn van ten minste twee maanden.

In dit geval is het gerechtvaardigd omdat het reparatieregelgeving betreft. Omdat het om reparatieregelgeving gaat, is ook afgezien van internetconsultatie.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Taken ten aanzien van vergunningverlening, toezicht en handhaving

Naar boven