Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 5 december 2016, nr. IENM/BSK-2016/273177, tot wijziging van de Regeling geluidniveaus aan boord van vissersvaartuigen in verband met het vervallen van de dwingende verwijzing naar een NEN-norm

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Toerisme, Transport, Primaire sector en Cultuur van Aruba, de Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning van Curaçao en de Minister van Toerisme, Economische Zaken, Verkeer en Telecommunicatie van Sint Maarten;

Gelet op artikel 193b, vierde lid, van het Vissersvaartuigenbesluit;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling geluidniveaus aan boord van vissersvaartuigen wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 5, eerste lid, wordt een tabel toegevoegd, luidende:

Tabel – Werkelijke in het oor optredende niveauverlagingswaarden van gehoorbeschermingsmiddelen in dB(A)
 

Middenfrequentie van de octaafbanden (in Hz)

Type gehoorbeschermingsmiddel

125

250

500

1.000

2.000

3.150

4.000

6.300

Oordoppen

0

5

10

15

22

22

22

22

Oorkappen

5

12

20

30

30

30

30

30

B

Artikel 6 komt te luiden:

Artikel 6

  • 1. In ruimten waar het geluidniveau-A hoger is dan 85 dB(A), worden bij de toegangen tot die ruimten waarschuwingsborden aangebracht waarop duidelijk is aangegeven dat in de te betreden ruimte het dragen van gehoorbescherming verplicht is. Indien in een vrij klein gedeelte van een ruimte een dergelijk geluidniveau-A aanwezig is, wordt op de desbetreffende plaats of plaatsen op ooghoogte een waarschuwing aangebracht, zichtbaar vanuit elke toegangsrichting.

  • 2. Aan het eerste lid wordt in ieder geval voldaan indien op het waarschuwingsbod een pictogram betreffende gehoorbescherming als bedoeld in NEN 3011:2015: Nederlandse norm voor Veiligheidskleuren en -tekens in de werkomgeving en in de openbare ruimte, is aangebracht.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant, in het Afkondigingsblad van Aruba, in het Publicatieblad van Curaçao en in het Afkondigingsblad van Sint Maarten worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

TOELICHTING

Inleiding

Met deze regeling is artikel 6 van de Regeling geluidniveaus aan boord van vissersvaartuigen gewijzigd in de zin dat de dwingende verwijzing naar de NEN 3011:2015: Nederlandse norm voor Veiligheidskleuren en -tekens in de werkomgeving en in de openbare ruimte is vervallen. Deze NEN-norm geeft veiligheidstekens en pictogrammen die kunnen worden gebruikt om te waarschuwen tegen bepaalde gevaren. In artikel 6 van de regeling is de verplichting opgenomen dat een waarschuwingsbord moet zijn aangebracht bij de toegang tot een ruimte in een vissersvaartuig waarin het dragen van gehoorbescherming verplicht is. Voorafgaand aan deze regeling was het verplicht om daartoe gebruik te maken van een pictogram uit de NEN 3011:2015. Met deze regeling is de verwijzing naar de NEN 3011:2015 omgezet in een niet-dwingende verwijzing, door het opnemen van een gelijkwaardigheidsbepaling. Deze gelijkwaardigheidsbepaling biedt de mogelijkheid om het bovenbeschreven waarschuwingsbord op andere wijze vorm te geven dan op grond van de NEN 3011:2015 mits de gelijkwaardigheid van de waarschuwing op het bord aantoonbaar is. Deze omzetting naar een niet-dwingende verwijzing naar een NEN-norm is conform de kabinetsreactie ‘Kenbaarheid van normen en normalisatie’ van 30 juni 2011 (Kamerstukken II 2010/11, 27 406, nr. 193).

Verder is artikel 5 gecorrigeerd in de zin dat de bij dat artikel behorende tabel in het artikel zelf is opgenomen. Deze tabel was per abuis opgenomen in artikel 6.

Gevolgen voor de regeldruk

De regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten en nalevingskosten van bedrijven of burgers.

Toezicht en handhaving

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft in het kader van de toets op de handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudegevoeligheid (HUF) aangegeven dat deze regeling handhaafbaar en uitvoerbaar is.

Advies en consultatie

Deze regeling is ter consultatie voorgelegd de Minister van Toerisme, Transport, Primaire sector en Cultuur van Aruba, de Minister van Ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning van Curaçao en de Minister van Toerisme, Economische Zaken, Verkeer en Telecommunicatie van Sint Maarten. Hierop zijn geen reacties ontvangen. Omdat deze regeling geen ingrijpende verandering teweeg heeft gebracht in de rechten en plichten van burgers en bedrijven heeft geen internetconsulatie (Kamerstukken 29 279, nr 114) plaatsgevonden.

Inwerkingtreding

Conform het streven van de hierboven aangehaalde kabinetsreactie is de inwerkingtredingsdatum van deze regeling 1 januari 2017.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven