Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken Van 16 november 2016, nr. WJZ/16159593, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling bijzondere Europese maatregelen inzake Russische boycot groenten en fruit

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op gedelegeerde verordening (EU) nr. 921/2016 van de Commissie van 10 juni 2016 tot vaststelling van verdere tijdelijke buitengewone maatregelen ter ondersteuning van producenten van bepaalde soorten groenten en fruit (PbEU 2016 L 154); en op de artikelen 13, eerste lid, onderdeel b, 15, en 19, eerste lid, van de Landbouwwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling bijzondere Europese maatregelen inzake Russische boycot groenten en fruit wordt als volgt gewijzigd.

A

Artikel 4a wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Het vrij in te zetten productievolume, bedoeld in het eerste lid, wordt in aanvulling op de aanwending, bedoeld in het eerste lid, aangewend ten behoeve van meldingen inzake het uit de markt nemen voor gratis verstrekking van producten waarvoor een maximumhoeveelheid is toegewezen in bijlage I van Verordening 2016/921 indien:

    • a. de desbetreffende maximumhoeveelheid van een groep producten voor Nederland is overschreden, of

    • b. de op grond van de onderverdeling, bedoeld in artikel 4b, vastgestelde maximumproducthoeveelheid is overschreden.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Het volume van alle meldingen van elke afzonderlijke productgroep als bedoeld in het eerste of tweede lid, bedraagt ten hoogste 50% van het vrij in te zetten productievolume, bedoeld in het eerste lid.

B

Artikel 7a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid worden ‘indien:’ in de aanhef tot en met ‘hiervoor mag worden benut’ in onderdeel b vervangen door: in het geval artikel 4a, tweede lid, van toepassing is.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

4. Een melding als bedoeld in artikel 4a, eerste of tweede lid, komt niet in aanmerking voor de verstrekking van bijstand, bedoeld in artikel 2, eerste lid, indien het volume van het product van desbetreffende melding leidt tot overschrijding van het maximum, bedoeld in artikel 4a, derde lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 16 november 2016

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

1. Inleiding

Onderhavige regeling wijzigt de Uitvoeringsregeling bijzondere Europese maatregelen inzake Russische boycot groenten en fruit (hierna: de uitvoeringsregeling). De uitvoeringsregeling geeft uitvoering aan Europese maatregelen ter ondersteuning van producenten die in het bijzonder nadeel ondervinden van de Russische economische boycot van bepaalde producten uit de Europese Unie, zoals gedelegeerde verordening (EU) nr. 921/20161. Voor het uit de markt nemen, het groen oogsten of niet oogsten van bepaalde groente- en fruitproducten kunnen producenten en producentenorganisaties bijstand ontvangen. Om voor deze bijstand in aanmerking te komen moeten de verrichtingen waarvoor deze bijstand wordt verleend aangemeld worden.

2. Actuele situatie melding van verrichtingen

Veel van de producten die worden aangemeld in het kader van de bijzondere Europese maatregelen worden uit de markt gehaald ten behoeve van gratis verstrekking (voedselbanken). Het gaat daarbij met name om appels en peren en wortelen. De in bijlage I van gedelegeerde verordening (EU) nr. 921/2016 toegewezen maximumhoeveelheid voor groenten is in de uitvoeringsverordening evenredig verdeeld tussen wortelen en glasgroenten (tomaat, paprika, komkommer en augurk). Het zodoende vastgestelde volumemaximum voor wortelen die voor een verrichting kan worden aangemeld zal binnenkort worden overschreden. Het volumemaximum voor de andere groenteproducten is daarentegen nog niet bereikt, terwijl het productieseizoen van deze groep producten bijna is afgrond. Dientengevolge worden nauwelijks nog meldingen voor die producten verwacht. Het volumemaximum voor appels en peren is op dit moment voor meer dan de helft benut.

3. Wijzigingen

Voedselbanken hebben een belang aan de constante levering van goed houdbare producten zoals wortelen, appels en peren. Dit is in het bijzonder het geval in de wintermaanden. Om een constante belevering van wortelen te realiseren is het mogelijk om de onderverdeling binnen de groep groenten in de uitvoeringsregeling te wijzigen. Tegelijkertijd moet ook rekening worden gehouden met het feit dat de bijzondere Europese maatregelen doorlopen tot 30 juni 2017, m.a.w. tot het volgende productieseizoen van de glasgroenten. Om te voorkomen dat de bijzondere maatregelen eenzijdig worden aangewend is daarom besloten om de onderverdeling niet aan te passen. Gelet op de ruimte die bestaat bij de toedeling van het vrije productievolume van 3.000 ton wordt bij onderhavige regeling geregeld dat deze ook wordt ingezet voor meldingen van het uit de markt nemen van wortelen, appels en peren en andere producten waarvoor de toegewezen maximumhoeveelheid is overschreden, onder de voorwaarde dat deze gratis worden verstrekt. Zie hiertoe artikel 4a, tweede lid (nieuw), van de uitvoeringsregeling. Voor de overige, in het eerste lid van artikel 4a genoemde producten (kolen, paddenstoelen, zacht fruit en pruimen) geldt deze voorwaarde van gratis verstrekking niet. Om te voorkomen dat een onredelijke verdeling van het vrij door lidstaten in te zetten productievolume over de verschillende producten wordt gerealiseerd, wordt in onderhavige regeling voorzien in een maximum van 50% van het totale vrije productievolume dat de meldingen inzake een productgroep kunnen bereiken (artikel 4a, derde lid (nieuw). Meldingen die leiden tot de overschrijding van het volumemaximum van 50% komen niet in aanmerking voor bijstand (artikel 7a, vierde lid (nieuw). Zodoende wordt verzekerd dat geen enkele productgroep meer dan de helft van het beschikbare vrije productievolume opgebruikt.

4. Regeldruk

De onderhavige wijziging van de regeling heeft geen effecten voor de regeldruk. Het betreft een wijziging in de nationale aanwending van de producthoeveelheden waarover Nederland op grond van gedelegeerde verordening (EU) 2016/921 beschikt.

De regeldruk die gepaard gaat met het importverbod is eerder berekend en toegelicht in de toelichting bij de Uitvoeringsregeling bijzondere Europese maatregelen inzake Russische boycot groenten en fruit (Stcrt. 2014, nr. 25242). De regeldrukeffecten die in de toelichting bij die regeling zijn genoemd voor transporteurs en ontvangers, alsmede de inspanningen voor het fysiek oogsten, zijn bij deze regeling hetzelfde.

Als gevolg van de verlenging van de looptijd van de tijdelijke buitengewone maatregelen op grond van gedelegeerde verordening (EU) 2016/921 loopt de regeling door tot 30 juni 2017. De gevolgen die dit naar verwachting heeft voor de totale regeldruk zijn toegelicht in de Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 1 juli 2016, nr. WJZ/16070889, tot wijziging van de Regeling uitvoering GMO groenten en fruit, de Regeling marktordening zuivel, de Uitvoeringsregeling bijzondere Europese Maatregelen inzake Russische boycot groenten en fruit en het Besluit tot vaststelling van maximale steunbedragen op basis van de Regeling Uitvoering GMO groenten en fruit en de uitvoeringsregeling bijzondere Europese maatregelen inzake Russische boycot groenten en fruit (Stcrt. 2016, nr. 25687).

De Uitvoeringsregeling bijzondere Europese maatregelen inzake Russische boycot groenten en fruit en deze wijziging daarop betreffen nationale regelgeving ter uitvoering van Europese regelgeving.

5. Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na de publicatie van de regeling in de Staatscourant. Daarmee wordt afgeweken van de lijn inzake vaste verandermomenten. Dit is toegestaan omdat onderhavige regeling de uitvoering van een Europese verordening betreft en de inwerkingtreding conform de vaste verandermomenten gepaard zou gaan met private en maatschappelijke kosten.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam


X Noot
1

Gedelegeerde verordening (EU) nr. 921/2016 van de Commissie van 10 juni 2016 tot vaststelling van verdere tijdelijke buitengewone maatregelen ter ondersteuning van producenten van bepaalde soorten groenten en fruit (PbEU 2016 L 154).

Naar boven