Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 31 oktober 2016, houdende aanpassing van de Regeling tarieven veiligheidsonderzoeken

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie,

Gelet op artikel 9a van de Wet veiligheidsonderzoeken;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Regeling tarieven veiligheidsonderzoeken komt artikel 2 als volgt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Voor het verrichten van een veiligheidsonderzoek op A-niveau is de werkgever een tarief van € 4.487,– verschuldigd.

  • 2. Voor het verrichten van een veiligheidsonderzoek op B-niveau is de werkgever een tarief van € 1.277,– verschuldigd.

  • 3. Voor het verrichten van een veiligheidsonderzoek op C-niveau is de werkgever een tarief van € 840,– verschuldigd.

  • 4. Voor het verrichten van een veiligheidsonderzoek burgerluchtvaart (BL) is de werkgever een tarief van € 94,– verschuldigd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

TOELICHTING

Op 1 september 2015 is de Regeling tarieven veiligheidsonderzoeken in werking getreden (Staatscourant nr. 17545, 1 juli 2015). Jaarlijks wordt bezien of de in die regeling vastgestelde tarieven aanpassing behoeven. Met de onderhavige regeling worden de tarieven in de Regeling tarieven veiligheidsonderzoeken aangepast.

De tarieven voor veiligheidsonderzoeken van de AIVD en MIVD zijn gebaseerd op een integraal en reëel kostprijsmodel van de AIVD, waarin de kosten die gemoeid zijn met de uitvoering van veiligheidsonderzoeken zijn meegenomen. De AIVD en MIVD hanteren voor vergelijkbare onderzoeken dezelfde tarieven.

Dit jaar is het kostprijsmodel met behulp van externe expertise gevalideerd en geoptimaliseerd tot een nieuw model waarin alle kostprijsrelevante factoren, overeenkomstig het rijksbrede kader voor de doorberekening van kosten (Maat houden 2014), leiden tot een kostprijs van een veiligheidsonderzoek.

Daarnaast is ook het werkproces in de unit veiligheidsonderzoeken van de AIVD in de loop van 2015 gewijzigd. De in rekening te brengen kosten zijn sterk beïnvloed door deze herijkte werkwijze. Met name de kosten van de veiligheidsonderzoeken op A-niveau zijn aanzienlijk gedaald. Reden is dat het aantal naslagen in bestanden is toegenomen, waardoor in voorkomende gevallen de eerdere standaard gevoerde (kostbare) gesprekken met betrokkene en referenten achterwege kunnen blijven. De kosten voor de overige veiligheidsonderzoeken (B- en C niveau) zijn hoger uitgekomen. Informatie uit diezelfde naslagen in de bestanden leidt ertoe dat er eerder aanleiding wordt gezien tot verder onderzoek met een kostprijsverhogend effect als gevolg.

De met de onderhavige regeling vastgestelde tarieven worden toegepast op initiële of herhaalonderzoeken die op of na 1 januari 2017 zijn aangemeld. De datum poststempel op een ingezonden aanvraag is daarbij bepalend.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

Naar boven