Instelling tijdelijk gebied met beperkingen Twenthe

24 oktober 2016

Nr. MLA/148/2016

De Minister van Defensie,

Gelet op artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014;

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Ter bescherming van het luchthavenverkeer van het militaire luchtvaartterrein Twenthe wordt het tijdelijke gebied met beperkingen (TGB) Twenthe aangewezen, een gebied begrensd door de volgende coördinaten en hoogten:

    van 52°20'31.5"N 006°59'25.5"E naar 52°18'11.1"N 007°02'04.3"E, via de Nederlands-Duitse grens naar 52°16'04.7"N 007°02'03.3"E, naar 52°11'54.4"N 006°45'38.3"E, naar 52°13'45.5"N 006°43'31.5"E en terug naar 52°20'31.5"N 006°59'25.5"E, van grondniveau tot 2200 voet AMSL (zie figuur).

  • 2. Het TGB Twenthe wordt ingesteld van dinsdag 1 november 2016 tot en met dinsdag 31 oktober 2017. Het TGB Twenthe wordt gedurende deze periode geactiveerd op per NOTAM bekend te maken tijdstippen.

Artikel 2

Gedurende activatie is het TGB Twenthe alleen toegankelijk voor luchthavenverkeer van en naar het militaire luchtvaartterrein Twenthe. Het uitvoeren van andere vluchten in het TGB Twenthe is niet toegestaan, met uitzondering van gecoördineerde vluchten door luchtvaartuigen die vooraf toestemming hebben verkregen van AOCS NM LVL.

Artikel 3

Handelen in strijd met artikel 2 van dit besluit is een strafbaar feit.TGB Twenthe

TGB Twenthe

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 november 2016 en vervalt met ingang van 1 november 2017 of zoveel eerder als de aanwijzing van het militaire luchtvaartterrein Twenthe is ingetrokken.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, S.H.P.M. Pellemans Kolonel-vlieger

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Ter bescherming van het luchtverkeer ten opzichte van bijzondere luchtverkeersactiviteiten kan de Minister van Defensie, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, op grond van artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014 delen van het vluchtinformatiegebied (FIR) Amsterdam aanwijzen als zogenaamd tijdelijk gebied met beperkingen (TGB).

In onderhavig geval is door de Minister van Defensie van deze bevoegdheid gebruik gemaakt ten behoeve van het luchthavenverkeer van het militaire luchtvaartterrein Twenthe. Het militaire luchtvaartterrein Twenthe wordt sinds 15 april 2016 gebruikt voor de ontmanteling van middelgrote tot grote vliegtuigen die het einde van hun economische levensduur hebben bereikt. Daarnaast zal in beperkte mate zakelijk vliegverkeer (business aviation) worden geaccommodeerd.

Door het gebruik van het militaire luchtvaartterrein door vliegtuigen die groter en sneller zijn dan de vliegtuigen die tot op heden medegebruik maken van het militaire luchtvaartterrein Twenthe, is het noodzakelijk om ter bescherming van het luchthavenverkeer van en naar het militaire luchtvaartterrein beperkingen op te leggen aan het gebruik van het luchtruim boven en in de onmiddellijke omgeving van het militaire luchtvaartterrein. Ten opzichte van het TGB dat is aangewezen bij besluit van 11 april 2016, nr. MLA/019/2016 (Stcrt. 2016, 19648), is het gebied uitgebreid in de richting van of tot aan de Nederlands-Duitse grens. Hiermee wordt ook luchthavenverkeer van de zogenaamde ICAO Aircraft Approach Category D beschermd. De indeling in deze categorieën vindt plaats op grond van de naderingssnelheid van een vliegtuig en is relevant voor het ontwerpen van vliegprocedures. In overeen-stemming met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is besloten dat met het aanwijzen van het onderhavige TGB wordt voldaan aan het gewenste veiligheidsniveau voor het beoogde gebruik van het luchtruim. Opgemerkt zij dat het luchtruim met kwalificatie klasse G betreft overeenkomstig paragraaf SERA.6001, onderdeel (g), van verordening (EU) nr. 923/2012 waarin van luchtverkeersleiding geen sprake is.

Het TGB zal gedurende de looptijd van dit besluit kunnen worden geactiveerd door middel van een bericht aan luchtvarenden, een zogenaamde notice to airmen (NOTAM). De NOTAM zal minstens 24 uur voorafgaand aan een vlucht bekend worden gemaakt. Gedurende activatie is het TGB niet toegankelijk voor luchtverkeer, waaronder begrepen onbemande luchtvaartuigen (drones en modelluchtvaartuigen), anders dan luchthavenverkeer, tenzij hiervoor uitdrukkelijk toestemming is verleend door de luchtverkeersleiding van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen.

Het TGB wordt direct na de landing of – in het geval van vertrekkende vliegtuigen – 15 minuten na opstijgen van het vliegtuig gedeactiveerd, zodat het gebied weer toegankelijk is voor overig luchtverkeer. Activatie en de-activatie door middel van de NOTAM’s wordt geïnitieerd door Area Development Twente.

Naar boven