Instelling tijdelijk gebied met beperkingen Twenthe

11 april 2016

Nr. MLA/019/2016

De Minister van Defensie,

Gelet op artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014;

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Ter bescherming van het luchthavenluchtverkeer van het militaire luchtvaartterrein Twenthe wordt het tijdelijke gebied met beperkingen (TGB) Twenthe aangewezen, een gebied begrensd door de volgende coördinaten en hoogten:

    van 52°17'20"N 007°00'57"E naar 52°12'26"N 006°49'24"E, naar 52°14'18"N 006°45'46"E, naar 52°19'14"N 006°56'14"E en terug naar 52°17'20"N 007°00'57"E, van grondniveau tot 2000 voet AMSL (zie figuur).

  • 2. Het TGB Twenthe wordt ingesteld van vrijdag 15 april 2016 tot en met maandag 31 oktober 2016. Het TGB Twenthe wordt gedurende deze periode geactiveerd op per NOTAM bekend te maken tijdstippen.

Artikel 2

Gedurende activatie is het TGB Twenthe alleen toegankelijk voor luchthavenluchtverkeer van en naar het militaire luchtvaartterrein Twenthe. Het uitvoeren van andere vluchten in het TGB Twenthe is niet toegestaan, met uitzondering van gecoördineerde vluchten door luchtvaartuigen die vooraf toestemming hebben verkregen van AOCS NM LVL.

Artikel 3

Handelen in strijd met artikel 2 van dit besluit is een strafbaar feit.

TGB Twenthe

TGB Twenthe

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van 15 april 2016 en vervalt met ingang van 1 november 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, S.H.P.M. Pellemans Kolonel-vlieger

TOELICHTING

Ter bescherming van het luchtverkeer ten opzichte van bijzondere luchtverkeersactiviteiten kan de Minister van Defensie, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, op grond van artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014 delen van het vluchtinformatiegebied (FIR) Amsterdam aanwijzen als zogenaamd tijdelijk gebied met beperkingen (TGB).

In onderhavig geval is door de Minister van Defensie van deze bevoegdheid gebruik gemaakt ten behoeve van het luchthavenluchtverkeer van het militaire luchtvaartterrein Twenthe. Het militaire luchtvaartterrein Twenthe zal met ingang van 15 april 2016 worden gebruikt voor de ontmanteling van middelgrote tot grote vliegtuigen die het einde van hun economische levensduur hebben bereikt. Daarnaast zal in beperkte mate zakelijk vliegverkeer (business aviation) worden geaccommodeerd.

Door het gebruik van het militaire luchtvaartterrein door vliegtuigen die groter en sneller zijn dan de vliegtuigen die tot op heden medegebruik maken van het militaire luchtvaartterrein, is het noodzakelijk om ter bescherming van het luchthavenluchtverkeer van en naar het militaire luchtvaartterrein beperkingen op te leggen aan het gebruik van het luchtruim boven en in de onmiddellijke omgeving van het militaire luchtvaartterrein. In overeenstemming met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is besloten dat met het aanwijzen van een TGB wordt voldaan aan het gewenste veiligheidsniveau voor het gebruik van het luchtruim.

Het TGB zal gedurende de looptijd van dit besluit kunnen worden geactiveerd door middel van een bericht aan luchtvarenden, een zogenaamde notice to airmen (NOTAM). De NOTAM zal 24 uur voorafgaand aan een vlucht bekend worden gemaakt. Gedurende activatie is het TGB niet toegankelijk voor luchtverkeer anders dan luchthavenluchtverkeer, tenzij hiervoor uitdrukkelijk toestemming is verleend door de luchtverkeersleiding van het AOCS Nieuw Milligen.

Het TGB Twenthe wordt direct na de landing of – in het geval van vertrekkende vliegtuigen – 15 minuten na opstijgen van het vliegtuig gedeactiveerd, zodat het gebied weer toegankelijk is voor overig luchtverkeer.

Naar boven