Definitief Verkeersbesluit Buitenbrinkweg 60 km/h, gemeente Ermelo

Logo Ermelo

Het college van burgemeester en wethouders van Ermelo is op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Gelet op het voorstel van 14 september 2016, nummer e160032724, zijn wij gekomen tot de volgende overwegingen en motivering op grond waarvan wij een besluit hebben genomen.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

  • De Buitenbrinkweg en de Horsterweg (tot komgrens Horst) zijn relatief smalle wegen die buiten de bebouwde kom gesitueerd is. De breedte is voor een 80 km/h gebiedsontsluitingsweg ontoereikend;

  • Op de Buitenbrinkweg sluiten veel erven en zijwegen aan, waardoor de nodige uitwisseling van verkeer plaatsvindt;

  • Aan de Buitenbrinkweg zijn functies gesitueerd die kwetsbare verkeersdeelnemers (fiets, voetgangers, jongeren, etc.) aantrekken, zoals voetbalclub FC Horst en diverse campings of recreatieparken;

  • Op de Buitenbrinkweg en de Horsterweg (tot komgrens Horst) rijdt landbouwverkeer en zeker in de seizoenen leidt dit tot hoge snelheidsverschillen en modder op de rijbaan;

  • Er is geen uniformiteit aanwezig in de kruispuntoplossingen en voorrangssituaties. Op het kruispunt Buitenbrinkweg – Horsterzoomweg is een verkeersplateau gesitueerd en geldt “rechts gaat voor”, terwijl op andere kruispunten geen maatregelen zijn getroffen en de Buitenbrinkweg in de voorrang is geregeld;

  • Op de wegen in het westelijk buitengebied van Ermelo geldt overal een maximum snelheid van 60 km/h, met uitzondering op de Buitenbrinkweg en de Horsterweg (tot komgrens Horst). Dit terwijl de weginrichting niet dusdanig afwijkt dat het verschil in maximum snelheid voor alle weggebruikers duidelijk en herkenbaar is.

 

Voorgaande overwegingen leiden tot meer uniformiteit en herkenbaarheid bij verkeersdeelnemers met een hogere verkeersveiligheid en verbetering van de leefomgeving tot gevolg als een afwaardering plaatsvindt van een gebiedsontsluitingsweg 80 km/h naar een erftoegangsweg 60 km/h voor de volgende wegen:

  • Buitenbrinkweg, vanaf het kruispunt Schaapsdijk tot en met het kruispunt Horsterweg – Buitenbrinkweg;

  • Horsterweg, vanaf het kruispunt Horsterweg – Buitenbrinkweg tot de komgrens Horst.

 

Dit voorstel heeft een verbetering van de verkeersveiligheid tot gevolg, waarbij de bereikbaarheid van het westelijk buitengebied en de kern Ermelo gewaarborgd blijft.

 

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens (BABW), alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Voor maatregelen op of aan de weg die leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken tot gevolg heeft, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994.

 

In artikel 12 van het BABW is limitatief opgenomen voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit is vereist. In bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) is een overzicht van de verkeersborden opgenomen. In dit besluit gaat het om de volgende borden waarvoor een verkeersbesluit is vereist:

 

Plaatsing van de volgende verkeerstekens:

A1: 60 km/h (zone)

A2: einde 60 km/h (zone)

 

Ten behoeve van uniformiteit wordt op de kruising Buitenbrinkweg- Horster Zoomweg een voorrangregeling aangebracht met de volgende verkeerstekens:

B4: Voorrangskruispunt zijweg links

B5: Voorrangskruispunt zijweg rechts

B6: Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg,

 

De markering in de vorm van haaientanden die de voorrangssituatie ondersteunen wordt op de betreffende locatie aangebracht. Daarnaast zal op meerdere locaties van de Buitenbrinkweg de aanduiding “60” met markering op het wegdek worden aangebracht.

 

Motivatie van het besluit

Dit besluit beoogt een bijdrage te leveren aan de doorstroming (bereikbaarheid) verkeersveiligheid, weggebruikers en passagiers te beschermen, de weg in stand te houden en de bruikbaarheid daarvan te waarborgen zoals bedoeld in artikel 2, eerste lid van de WVW 1994.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is er overleg geweest met de gemandateerde verkeersadviseur van de politie, de heer M. Scheffer, Eenheid oost Nederland, district Noord en Oost Gelderland. wordt overleg gepleegd met de korpschef van het regionaal politiekorps Noord- en Oost-Gelderland.

De politie heeft positief gereageerd op de verkeersmaatregelen.

 

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen en gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht, de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer besluiten wij tot het afwaarderen van de Buitenbrinkweg en de Horsterweg (tot komgrens Horst) naar een maximum snelheid van 60 km/h door ten minste het plaatsen van (einde) 60 km/h zoneborden en het eenduidig inrichten van kruispunten, een en ander zoals aangegeven op onderstaande situatietekening.

 

Het college van burgemeester en wethouders van Ermelo,

A.M. Weststrate,

secretaris,

A.A.J. Baars,

burgemeester,

Mededelingen

 

Instellen beroep

Tegen het definitieve verkeersbesluit kunt u binnen zes weken, ingaande op de dag na verzending van dit besluit, beroep instellen bij de Rechtbank Zutphen, sector bestuursrecht, Postbus 205, 7200 AE Zutphen. U bent dan wel griffierecht verschuldigd.

Naar boven