Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 17 september 2016, nr. VO/1066925, tot wijziging van de Regeling Leerplusarrangement VO, Nieuwkomers VO en eerste opvang Vreemdelingen 2009 in verband met het schrappen van de peildatum 1 oktober 2016

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 85a, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs en artikel 2.2.3, derde lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 14a van de Regeling Leerplusarrangement VO, Nieuwkomers VO en eerste opvang Vreemdelingen wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt peildatum 1 april 2016’ vervangen door: peildata 1 april 2016 en 1 oktober 2016.

2. In de tekst van het artikel vervalt de zinsnede voor de periode januari tot en met juni’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

TOELICHTING

In hoofdstuk 2, paragraaf 4, van de Regeling Leerplusarrangement VO, Nieuwkomers VO en eerste opvang Vreemdelingen 2009 (de regeling) is de aanvullende bekostiging eerste opvang Vreemdelingen (de aanvullende bekostiging) geregeld. Op grond van deze paragraaf kan een school aanvullende bekostiging aanvragen naar gelang het aantal vreemdelingen dat op de school onderwijs krijgt.

Op 1 april 2016 is artikel 14a van de regeling in werking getreden (Stcrt. 2016, 16977). Op grond van dit artikel wordt voor de peildatum 1 april 2016 geen aanvullende bekostiging verstrekt. In plaats daarvan hebben de scholen zogenaamde ‘maatwerkbekostiging’ ontvangen. De aanvullende bekostiging sloot namelijk niet aan op de situatie van scholen, die te maken kregen met een onverwachte toestroom van nieuwkomers in het onderwijs. In afwachting van een substantiële wijziging van de regeling is toen gekozen voor de maatwerkbekostiging, die gunstiger is voor scholen.

De voorbereiding vergt echter meer tijd. Voor de peildatum 1 oktober 2016 wordt daarom opnieuw voor maatwerkbekostiging gekozen. Dit maakt het noodzakelijk om artikel 14a van de regeling te wijzigen en ook deze peildatum uit te zonderen van de aanvullende bekostiging. Zonder deze wijziging zouden scholen voor hetzelfde tijdvak twee verschillende aanvragen kunnen indienen voor de opvang van dezelfde vreemdelingen. Die samenloop tussen maatwerkbekostiging en aanvullende bekostiging wordt met deze wijziging voorkomen.

Maatwerkbekostiging

Begin 2016 is aan scholen de mogelijkheid geboden om een subsidieaanvraag in te dienen naar gelang het aantal vreemdelingen dat op 1 oktober 2015 nog niet op de school stond ingeschreven, maar op 1 januari 2016 wel. De eerste drie tellingen daartoe zijn op 1 januari 2016, 1 april 2016 en 1 juli 2016 verricht. Aangezien deze maatregel met spoed moest worden genomen en daarom nog niet in een regeling kon worden vastgelegd, zijn de subsidies verstrekt op grond van artikel 85a, tweede lid en artikel 89, tweede lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs. Deze subsidie is in het onderwijsveld bekend komen te staan als de ‘maatwerkbekostiging’.

Voor de peildatum 1 oktober zal de subsidieverstrekking opnieuw op deze wijze gebeuren. Hierdoor kan beter worden ingespeeld op de veranderde omstandigheden ten aanzien van de eerste opvang van vreemdelingen.

De tijdelijke ‘maatwerkbekostiging’ is gunstiger voor scholen. De middelen worden immers gelijkmatig en frequent uitbetaald.

Administratieve lasten

Net als het geval was met de wijziging voor de periode van januari tot en met juni 2016, moeten scholen in 2016 viermaal in plaats van tweemaal per jaar een aanvraag indienen.

Vaste verandermomenten en terugwerkende kracht

Voor deze wijzigingsregeling wordt afgeweken van de vaste verandermomenten en de tweemaandentermijn tussen publicatie en inwerkingtreding. Voornoemde noodzaak om opnieuw maatwerkbekostiging te verstrekken en samenloop te voorkomen, zijn daarvoor de reden. De wijziging heeft terugwerkende kracht tot en met 1 juli 2016, omdat de aanvullende bekostiging – die samenhangt met de peildatum 1 oktober 2016 – betrekking heeft op de periode van juli tot en met december 2016.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven