Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 29 maart 2016, nr. VO/908871, tot wijziging van de Regeling Leerplusarrangement VO, Nieuwkomers VO en eerste opvang Vreemdelingen 2009 in verband met het schrappen van de peildatum 1 april 2016

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 85a, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs en artikel 2.2.3, derde lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

Na artikel 14 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 14a. Uitzondering peildatum 1 april 2016

In afwijking van deze paragraaf, wordt in het kalenderjaar 2016 geen aanvullende bekostiging eerste opvang Vreemdelingen verstrekt voor de periode januari tot en met juni. Aanvragen die betrekking hebben op deze periode worden niet in behandeling genomen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2016 en werkt terug tot en met 1 januari 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap S. Dekker

TOELICHTING

In hoofdstuk 2, paragraaf 4, van de Regeling Leerplusarrangement VO, Nieuwkomers VO en eerste opvang Vreemdelingen 2009 (de regeling) is de aanvullende bekostiging eerste opvang Vreemdelingen (de aanvullende bekostiging) geregeld. Op grond van deze paragraaf kan een school aanvullende bekostiging aanvragen naar gelang het aantal vreemdelingen dat op de school onderwijs krijgt.

Doordat de instroom van het aantal vreemdelingen in het onderwijs sterk is toegenomen, staat de huidige structuur van de aanvullende bekostiging onder druk. Scholen hebben aangegeven dat zij de financiële middelen eerder nodig hebben om het toegenomen aantal vreemdelingen op te vangen. In afwachting van een substantiële wijziging van de regeling, is voor de periode van januari tot en met juni met extra peildata gewerkt. Hierbij is afgeweken van de regeling en zoveel mogelijk gestreefd naar maatwerk. In de volgende alinea wordt daarop nader ingegaan.

Deze maatwerkbekostiging maakt het noodzakelijk om de peildatum van 1 april 2016, die geldt voor de periode van januari tot en met juni 2016, van aanvullende bekostiging uit te zonderen. Zonder deze aanpassing van de regeling zou de situatie ontstaan dat scholen voor hetzelfde tijdvak twee verschillende aanvragen zouden kunnen indienen voor de opvang van dezelfde vreemdelingen. Met deze wijziging wordt die samenloop tussen de maatwerkbekostiging en de aanvullende bekostiging voorkomen.

Maatwerkbekostiging

Begin 2016 is aan scholen de mogelijkheid geboden om een subsidieaanvraag in te dienen naar gelang het aantal vreemdelingen dat op 1 oktober 2015 nog niet op de school stond ingeschreven, maar op 1 januari 2016 wel. De eerste telling daartoe is op 1 januari 2016 verricht. Aangezien deze maatregel met spoed moest worden genomen en daarom nog niet in een regeling kon worden vastgelegd, zijn de subsidies verstrekt op grond van artikel 85a, tweede lid en artikel 89a, tweede lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs. Deze subsidie is in het onderwijsveld bekend komen te staan als de ‘maatwerkbekostiging’.

Voor de peildatum 1 april 2016 zal de subsidieverstrekking opnieuw op deze wijze gebeuren. Hierdoor kan beter worden ingespeeld op de veranderde omstandigheden ten aanzien van de eerste opvang van vreemdelingen.

De tijdelijke ‘maatwerkbekostiging’ is gunstiger voor scholen. De middelen worden immers gelijkmatig en frequent uitbetaald.

Later in 2016 zal de regeling zodanig worden gewijzigd, dat de tijdelijke maatwerkbekostiging niet langer noodzakelijk is en de eerste opvang van vreemdelingen uitsluitend nog aan de hand van de aanvullende bekostiging zal worden gedekt, zoals oorspronkelijk de bedoeling was.

Administratieve lasten

Scholen zullen viermaal in plaats van tweemaal per jaar een aanvraag moeten indienen.

Vaste verandermomenten

Deze wijziging treedt in werking op een vast verandermoment. Aangezien er spoed geboden was bij het op orde krijgen van de maatwerkbekostiging, kon de wijziging niet eerder in de Staatscourant worden gepubliceerd. De wijziging heeft terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2016, omdat ook de peildata gedeeltelijk terugwerkende kracht hebben.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap S. Dekker

Naar boven