Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 22 augustus 2016, nr. 2016-0000113851, tot wijziging van de Algemene douaneregeling

22 augustus 2016

Nr. 2016-0000113851

Directoraat-Generaal voor Fiscale Zaken; Directie Algemene Fiscale Politiek; Directie Internationale Zaken en Verbruiksbelastingen

De Staatssecretaris van Financiën,

Handelende wat de artikelen 2:1 en 2:2 van het Algemeen douanebesluit betreft in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking;

Handelende wat artikel 2:1 van de Algemene douanewet en artikel 3:2 van het Algemeen douanebesluit betreft in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken;

Gelet op artikel 2:1 van de Algemene douanewet, artikel XVI van de Wet aanpassingen aan het Douanewetboek van de Unie en de artikelen 2:1, 2:2 en 3:2 van het Algemeen douanebesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

De Algemene douaneregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1:21, tweede lid, eerste aandachtsstreepje, wordt ‘Communautair douanewetboek’ vervangen door: Douanewetboek van de Unie.

B

In artikel 2:3, eerst lid, aanhef, wordt ‘De artikelen 2:0, 2:0a’ vervangen door: De artikelen 2:0.

C

In artikel 3:25, derde lid, wordt ‘het terugontvangen controle-exemplaar T5’ vervangen door: een bevestiging van het uitgaan van de goederen.

D

In artikel 7:26, eerste lid, wordt ‘de artikelen 185 tot en met 187 van het Communautair douanewetboek, de artikelen 844 tot en met 856 van de toepassingsverordening Communautair douanewetboek’ vervangen door: de artikelen 203 tot en met 205 van het Douanewetboek van de Unie, de artikelen 158 tot en met 160 van de Gedelegeerde Verordening Douanewetboek van de Unie, de artikelen 253 tot en met 255 van de Uitvoeringsverordening Douanewetboek van de Unie.

E

In bijlage I, aanhef, wordt ‘artikel 60 van het Communautair douanewetboek’ vervangen door: artikel 159, eerste lid, van het Douanewetboek van de Unie.

F

Bijlage VI, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de inleiding, laatste alinea, laatste volzin, wordt ‘in het Codeboek Douane dat is te vinden op http://www.belastingdienst.nl/codeboek_sagitta/huidig/html/index.html’ vervangen door: in het Codeboek Douane beschikbaar via internetadres www.douane.nl, onderdeel ‘Douane voor bedrijven’.

2. In titel I, onderdeel A, eerste volzin, wordt ‘(AGS, Sagitta-Invoer, Sagitta-Uitvoer en NCTS)’ vervangen door: (AGS, Sagitta-Uitvoer en NCTS).

3. In titel I, onderdeel A, eerste en vierde aandachtsstreepje, wordt ‘communautair douanevervoer’ vervangen door: douanevervoer.

4. In titel I, onderdeel B, eerste tabel, eerste kolom, wordt ‘J: Opslag in douane-entrepot van het type A, B, C, E of F1’ vervangen door ‘J: publiek douane-entrepot type II of particulier douane-entrepot’ en vervalt de enige voetnoot.

5. In titel I, onderdeel C, voorlaatste alinea, wordt ‘communautair douanevervoer’ vervangen door: douanevervoer.

6. In titel II, deel A, opschrift, wordt ‘communautair douanevervoer’ vervangen door: douanevervoer.

7. In titel II, deel A, vak A, wordt ‘communautair douanevervoer’ vervangen door: douanevervoer.

8. In titel II, deel A, vak 22, wordt ‘(zie codeboek, Sagitta onderdeel, algemeen tabel S10)’ vervangen door: (zie codeboek Douane, onderdeel Algemeen, tabel S10).

9. In titel II, deel A, vak 40, wordt ‘het stelsel van douane-entrepots type B’ vervangen door ‘de regeling publiek douane-entrepot type II’ en wordt ‘voorafgaande douanebestemming’ vervangen door voorafgaande douaneregeling.

10. In titel II, deel A, vak 44, vervalt: , met inbegrip van, in voorkomend geval, de controle-exemplaren T5.

11. In titel II, deel C, vak 31, onder 2, wordt ‘in een entrepot van het type B, C of E onder het stelsel van douane-entrepots’ vervangen door: in een publiek douane-entrepot type II of particulier douane-entrepot onder de regeling douane-entrepots.

12. In titel II, deel C, vak 40, wordt ‘het stelsel van douane-entrepots type B’ vervangen door: de regeling publiek douane-entrepot type II.

13. In titel II, deel C, vak 44, eerste volzin, vervalt: , met inbegrip van, in voorkomend geval, de controle-exemplaren T5.

14. In titel II, deel C, vak 44, onderdeel 3, vervalt onderdeel a, onder verlettering van onderdelen b, c en d tot a, b en c. Voorts wordt in onderdeel a (nieuw) ‘invoerrecht’ vervangen door: de rechten bij invoer.

15. In titel II, deel C, vak 47, wordt ‘douanerechten’ vervangen door: rechten bij invoer.

16. In titel II, deel D, vak 22, vervalt: of Sagitta-Invoer.

17. In titel II, deel D, vak 33, vijfde deelvak, 9990.99.0200, wordt ‘douane-entrepot van de typen B en C’ vervangen door: publiek douane-entrepot type II of particulier douane-entrepot.

18. In titel II, deel D, vak 37, A. Eerste deelvak, code 11, wordt ‘actieve veredeling (schorsingssysteem)’ vervangen door: actieve veredeling.

19. In titel II, deel D, vak 40, eerste aandachtstreepje, wordt ‘voor douanevervoer T1’ vervangen door: voor extern douanevervoer.

20. In titel II, deel D, onderdeel III, tabel, wordt in de regel die begint met ‘50’ in de tweede kolom ‘Aangever communautair douanevervoer’ vervangen door: Aangever douanevervoer.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 mei 2016.

De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes

TOELICHTING

I. Algemeen

Bij de Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 21 april 2016, nr. AFP/2016/372M, tot wijziging van de Algemene douaneregeling en enige uitvoeringsregelingen inzake de fiscaliteit (Stcrt. 2016, 21764) is de Algemene douaneregeling (Adr) aangepast aan het Douanewetboek van de Unie1 (DWU) en de daarbij behorende rechtshandelingen van de Europese Commissie.2

Deze regeling is een nadere aanpassing van de Adr. De wijzigingen zien voornamelijk op aanpassing van de terminologie aan en de verwijzingen naar het DWU en de daarbij behorende rechtshandelingen van de Europese Commissie. Daarnaast is een technische wijziging opgenomen betreffende de naamswijziging van het bij het invoeren van gegevens in het douane-aangifte- en meldingensysteem te gebruiken codeboek.

II. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

Artikel I (artikelen 1:21, 2:3, 3:25 en 7:26 en bijlagen I en VI van de Algemene douaneregeling)

De wijzigingen van de artikelen 1:21, 2:3 en 7:26 en de bijlagen I en VI van de Adr zijn aanpassingen om de verwijzingen en terminologie in overeenstemming te brengen met het DWU en de daarbij behorende rechtshandelingen van de Europese Commissie. Abusievelijk waren deze benodigde wijzigingen niet doorgevoerd bij de wijzigingsregeling, genoemd in het algemeen gedeelte van deze toelichting. Het betreft hier, op een uitzondering na, enkel terminologische aanpassingen die technisch van aard zijn. De uitzondering betreft de wijziging betreffende het controle-exemplaar T5. Het controle-exemplaar T5 is met het van toepassing worden van het DWU komen te vervallen. Het controle-exemplaar T5 is een douanedocument, dat onder andere, in verband met Unierechtelijke maatregelen die zijn verbonden aan de uitvoer van goederen, wordt gebruikt om te bewijzen dat goederen het douanegebied van de Unie binnen de daarvoor geldende termijn hebben verlaten. In het kader van de proviandering wordt het controle-exemplaar T5 vervangen door de ‘bevestiging van het uitgaan van de goederen’. Artikel 3:25 wordt dienovereenkomstig aangepast. In bijlage VI (artikel I, onderdeel F, onder 10 en 13) wordt in verband met het vorenstaande de verplichting tot vermelding van het controle-exemplaar T5 geschrapt.

Bij artikel I, onderdeel F, onder 1 en 8, worden de referenties aan het codeboek Sagitta in bijlage VI van de Algemene douaneregeling vervangen door referenties naar het codeboek Douane, wat de huidige benaming is van het codeboek dat de wettelijke codes bevat die gebruikt moeten worden bij het doen van een aangifte op het vlak van het douanerecht.

Artikel II (inwerkingtreding)

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 mei 2016. Zoals in de toelichting bij artikel I is vermeld betreft onderhavige regeling wijzigingen die abusievelijk niet waren doorgevoerd bij de Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 21 april 2016, nr. AFP/2016/372M, tot wijziging van de Algemene douaneregeling en enige uitvoeringsregelingen inzake de fiscaliteit (Stcrt. 2016, 21764). Dat is dan ook de reden om onderhavige regeling terug te laten werken tot en met 1 mei 2016, de datum waarop laatstgenoemde regeling in werking trad in verband met het op die datum materieel van toepassing worden van het DWU.

De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes


X Noot
1

Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van de Raad van 9 oktober 2013 tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie (Pb EU 2013, L 269).

X Noot
2

Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2446 van de Commissie van 28 juli 2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Raad met nadere regels betreffende een aantal bepalingen van het douanewetboek van de Unie (PbEU 2015, L 343), Uitvoeringsverordening (EU) 2015/2447 van de Commissie van 24 november 2015 houdende nadere uitvoeringsvoorschriften voor enkele bepalingen van Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie (PbEU 2015, L 343) en de Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/341 van de Commissie van 17 december 2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van de Raad met overgangsregels voor enkele bepalingen van het douanewetboek van de Unie voor de gevallen waarin de relevante elektronische systemen nog niet operationeel zijn, en tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2446 (PbEU 2016, L 69).

Naar boven