Besluit aanwijzing toezichthouders Kansspelautoriteit 2016, kenmerk 00.073.935

De raad van bestuur van de Kansspelautoriteit,

gelet op artikel 34 Wet op de kansspelen,

Besluit:

Artikel 1

Als personen belast met het toezicht op de naleving van de voorschriften, gesteld bij of krachtens de Wet op de kansspelen, met uitzondering van titel VA, paragraaf 2, worden aangewezen alle personen tewerkgesteld bij de Kansspelautoriteit, met uitzondering van het hoofd en de medewerkers van de afdeling Juridische Zaken en Ontwikkeling, het hoofd en de medewerkers van de afdeling bedrijfsvoering, de stafmedewerkers en de directeur.

Artikel 2

Aan de toezichthouder wordt het legitimatiebewijs verstrekt dat overeenkomt met het in bijlage 1 vermeld model legitimatiebewijs Kansspelautoriteit.

Artikel 3

Het Besluit aanwijzing toezichthouders Kansspelautoriteit 2012 (Staatscourant 2012, nr. 7816) wordt ingetrokken.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aanwijzing toezichthouders Kansspelautoriteit 2016

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst en werkt terug tot 1 juni 2016.

Vastgesteld te Den Haag, 1 juni 2016

Het bestuur van de Kansspelautoriteit, J.J.H. Suyver

TOELICHTING

Om na te gaan of de kansspelwet- en regelgeving worden nageleefd zijn aan de Kansspelautoriteit toezichthoudende bevoegdheden toegekend. Artikel 34 van de Wet op de kansspelen bepaalt dat de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit ambtenaren en personen aanwijst die worden belast met het uitoefenen van toezicht op de naleving. Door dit besluit worden medewerkers bij de Kansspelautoriteit aangewezen als personen die het toezicht houden.

In titel 5.2 (artikel 5:11-5:20) van de Algemene wet bestuursrecht worden een aantal bevoegdheden verleend aan de personen die bij of krachtens wettelijk voorschrift met toezicht op de naleving zijn belast.

Het begrip toezicht op de naleving is niet gedefinieerd. Volgens de aanwijzingen voor de regelgeving (aanwijzing 132, eerste lid) betekent ‘toezicht op de naleving’: Werkzaamheden die door of namens een bestuursorgaan worden verricht om na te gaan of voorschriften worden nageleefd.

De Kansspelautoriteit sluit bij deze betekenis van toezicht aan.

Dit toezicht moet van opsporing worden onderscheiden. Opsporing zijn de werkzaamheden ter vaststelling in concrete gevallen of een strafbaar feit is gepleegd op basis van een redelijk vermoeden dat dit het geval is (aanwijzing 132, tweede lid van de Aanwijzingen voor de regelgeving). Dit wordt gerekend tot het strafrecht, terwijl toezicht bestuursrechtelijk van aard is. Met het oog op de rechten van een belanghebbende (toezicht) en de verdachte (opsporing) en de relatie tot het openbaar ministerie bij opsporing (die ontbreekt bij toezicht) moet het onderscheid altijd strikt worden gemaakt. Omdat een aantal van de aangewezen personen om toezicht op de naleving te houden ook opsporingsbevoegdheid hebben als bijzondere opsporingsambtenaar zal de Kansspelautoriteit er strikt op toe zien dat het hier bedoelde onderscheid worden aangehouden.

Artikel 5:12, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht schrijft voor dat de persoon die met toezicht is aangewezen bij de uitoefening van zijn taak een legitimatiebewijs draagt dat is uitgegeven door het bestuursorgaan onder verantwoordelijkheid waarvan hij werkzaam is. Dit legitimatiebewijs bevat een foto van de persoon die met toezicht is aangewezen en vermeld zijn hoedanigheid als toezichthouder (ter onderscheid van zijn hoedanigheid als bijzonder opsporingsambtenaar). De Regeling model legitimatiebewijs toezichthouders 2000, 131, gewijzigd Scrt. 2002, 125) bevat een opsomming van alle elementen die in ieder geval op het legitimatiebewijs moeten zijn opgenomen, Het in dit besluit in artikel 2 vastgestelde model voor een legitimatiebewijs van de Kansspelautoriteit voldoet aan deze elementen.

BIJLAGE 1 BIJ BESLUIT AANWIJZING TOEZICHTHOUDERS KANSSPELAUTORITEIT 2016

(artikel 2: model legitimatiebewijs Kansspelautoriteit, voorzijde en achterzijde)

Naar boven