Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 12 juli 2016, nummer 781194, houdende wijziging van het Gemeentelijk Versnellingsarrangement

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 4 van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 (Rva 2005);

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2 van het Gemeentelijk Versnellingsarrangement wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na ‘niet zijnde huisvesting die bestemd of geschikt is voor permanente bewoning’ ingevoegd: , tenzij het een gebouw betreft dat bestemd is voor bewoning door personen als bedoeld in artikel 57, onderdelen b, c en d, van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 en dat leegstaat als bedoeld in artikel 1, onderdeel d, van de Leegstandwet.

2. In het derde lid wordt ‘€ 50’ vervangen door: € 75 en wordt ‘€ 25’ vervangen door: € 37,50.

ARTIKEL II

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 augustus 2016.

  • 2. Artikel I, onder 2, werkt terug tot en met 1 januari 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 12 juli 2016

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

TOELICHTING

Algemeen

Onderhavige wijziging van het Gemeentelijk Versnellingsarrangement strekt ertoe enkele aanpassingen aan te brengen in het op 24 december 2015 gepubliceerde Gemeentelijk Versnellingsarrangement (Stcrt. 2015, 48827) als gevolg van hiertoe door de leden van de Landelijke Regietafel verhoogde asielinstroom op 29 juni 2016 gemaakte afspraken. Deze afspraken strekken ertoe om diverse verbetermaatregelen door te voeren om de werking van het Gemeentelijk Versnellingsarrangement te verbeteren. De Landelijke Regietafel verhoogde asielinstroom is ingesteld in het Bestuursakkoord ‘Verhoogde Asielinstroom’ van 27 november 2015 tussen Rijk, gemeenten en provincies. Aan deze Regietafel wordt gezamenlijk bezien of aanvullende maatregelen nodig zijn. Op 29 juni 2016 is afgesproken dat de definitie van huisvesting in de zin van het Gemeentelijk Versnellingsarrangement wordt verruimd en de financiële toelage aan gemeenten per gehuisveste vergunninghouder per week met terugwerkende kracht wordt verhoogd. Door de leden van de Landelijke Regietafel verhoogde asielinstroom is voorts afgesproken dat het Gemeentelijk Versnellingsarrangement zal worden ingetrokken op het moment dat de gereserveerde gelden ten behoeve van de huisvesting op grond van het Gemeentelijk Versnellingsarrangement zijn uitgeput. Het moment waarop de gereserveerde gelden ten behoeve van de huisvesting op grond van dit besluit zijn uitgeput wordt tijdig bekend gemaakt.

Artikelsgewijs

Artikel I, onder 1 (artikel 2, eerste lid)

Met deze wijziging worden de vormen van huisvesting die in aanmerking komen voor huisvesting in de zin van dit besluit verruimd. In beginsel komt hiervoor in aanmerking huisvesting die niet bestemd of geschikt is voor permanente bewoning. Dit wordt uitgebreid naar gebouwen die bestemd zijn voor bewoning door personen als bedoeld in artikel 57, onderdelen b, c en d van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 en dat leegstaat als bedoeld in artikel 1, onderdeel d, van de Leegstandwet. Na inwerkingtreding van dit besluit wordt het daarmee voor gemeenten mogelijk om zogenaamd leegstaand zorgvastgoed in te zetten voor het Gemeentelijk Versnellingsarrangement.

Artikel I, onder 2 (artikel 2, derde lid)

In het derde lid van artikel 2 is de financiële toelage die aan gemeenten wordt verstrekt per gehuisveste vergunninghouder geregeld. Deze financiële toelage wordt in lijn met de door de Landelijke Regietafel verhoogde asielinstroom gemaakte afspraken verhoogd van € 50 naar € 75 per gehuisveste volwassen persoon en van € 25 naar € 37,50 per gehuisveste minderjarige per week. Deze verhoging van de financiële toelage voor gemeenten treedt met terugwerkende kracht in werking te rekenen vanaf 1 januari 2016.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven