Regeling van de Minister van Economische Zaken van 18 mei 2016, nr. WJZ/16073200, tot wijziging van de Waarborgregeling in verband met de actualisering van de vermelding van de rechtspersoon bij de stempelmerken

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 9 van de Waarborgwet 1986;

Besluit:

ARTIKEL I

In de bijlage bij de Waarborgregeling wordt: ‘Waarborg Platina, Goud en Zilver N.V.’ telkens vervangen door: WaarborgHolland B.V.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 18 mei 2016

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

1. Achtergrond

Op grond van artikel 7, eerste lid, van de Waarborgwet 1986 kan de Minister van Economische Zaken een of meer rechtspersonen als waarborginstelling aanwijzen. De aangewezen waarborginstelling heeft als taak aangeboden werken op hun gehalte aan platina, goud, palladium en zilver te keuren en van stempelmerken te voorzien. Waarborg Platina Goud en Zilver N.V. te Gouda was als waarborginstelling aangewezen.1 Als gevolg van een faillissement is deze rechtspersoon opgehouden te bestaan en de aanwijzing van deze rechtspersoon ingetrokken door de Minister.2 In het kader van een doorstart is de nieuwe rechtspersoon WaarborgHolland B.V. als rechtsopvolger opgericht die bij besluit van de Minister van Economische Zaken van 1 april 20163 als waarborginstelling is aangewezen.

Op grond van artikel 9 van de Waarborgwet 1986 dient de stempeling van platina, gouden en zilveren werken te geschieden met stempelmerken, over welke vorm en gebruik de Minister van Economische Zaken regels kan stellen. Die regels zijn opgenomen in de Waarborgregeling. De afbeeldingen van de stempelmerken die door de waarborginstellingen worden gebruikt zijn in de bijlage van de Waarborgregeling opgenomen. Omdat de aanwijzing van de rechtspersoon Waarborg Platina Goud en Zilver N.V. is ingetrokken en de nieuwe opvolgende rechtspersoon WaarborgHolland B.V. is aangewezen als waarborginstelling worden de verwijzingen naar de naam van de rechtspersoon in de bijlage bij de Waarborgregeling met deze regeling daarop aangepast.

2. Regeldruk

De in deze regeling opgenomen wijzigingen zijn juridisch-technisch van aard en hebben geen gevolgen voor de regeldruk.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2016. Met de bekendmaking en inwerkingtreding van deze regeling wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien worden bekendgemaakt.

Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat het hier gaat om reparatieregelgeving als bedoeld in aanwijzing 174, vierde lid, onderdeel c, van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Daarnaast is er gekozen voor terugwerkende kracht van de regeling omdat de nieuwe, opvolgende rechtspersoon per 1 april 2016 als waarborginstelling is aangewezen.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Besluit van de Minister van Economische Zaken van 1 maart 2002, nr. WJZ 02011306, houdende aanwijzing van de naamloze vennootschap Waarborg Platina, Goud en Zilver N.V. als waarborginstelling in het kader van de Waarborgwet 1986, Stcrt. 2002, 47.

X Noot
2

Besluit van de Minister van Economische Zaken van 1 april 2016, nr. DGETM-MC/16051083, tot intrekking van het besluit van 1 maart 2002,

houdende aanwijzing van de naamloze vennootschap Waarborg Platina, Goud en Zilver N.V. als waarborginstelling in het kader van de Waarborgwet 1986, Stcrt 2016, 17890.

X Noot
3

Besluit van de Minister van Economische Zaken van 1 april 2016, nr. DGETM/MC 16050328, houdende de aanwijzing van WaarborgHolland B.V. als waarborginstelling in het kader van de Waarborgwet 1986, Stcrt. 2016, 17599.

Naar boven