Besluit van de Minister van Economische Zaken van 1 april 2016, nr. DGETM/MC 16050328, houdende de aanwijzing van WaarborgHolland B.V. als waarborginstelling in het kader van de Waarborgwet 1986

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op artikel 7, eerste lid, van de Waarborgwet 1986;

Besluit:

Artikel 1

De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid WaarborgHolland B.V. te Gouda wordt aangewezen als rechtspersoon bedoeld in artikel 7, eerste lid, van de Waarborgwet 1986.

Artikel 2 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant, waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Economische Zaken H.G.J. Kamp

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks is betrokken binnen 6 weken na de dag van verzending van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken, Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

TOELICHTING BIJ DE AANWIJZING WAARBORGINSTELLING IN HET KADER VAN DE WAARBORGWET 1986

Op grond van artikel 7, eerste lid, van de Waarborgwet 1986 kan de Minister van Economische Zaken een of meer rechtspersonen aanwijzen als waarborginstelling. Ten gevolge van een faillissement houdt de aangewezen waarborginstelling te weten Waarborg Platina Goud en Zilver N.V. op te bestaan en is in het kader van een doorstart de nieuwe rechtspersoon WaarborgHolland B.V. te Gouda opgericht. Bij brief van 1 maart 2016 heeft WaarborgHolland B.V. een aanvraag ingediend om aangewezen te worden als waarborginstelling als bedoeld in artikel 7, eerste lid, van de Waarborgwet 1986.

Om aangewezen te kunnen worden, moet de betrokken rechtspersoon in staat zijn om de wettelijke taken naar behoren te vervullen en dienen de voorwaarden aanwezig te zijn voor een zodanige besluitvorming binnen de rechtspersoon, dat een onafhankelijke vervulling van de wettelijke taken zoveel mogelijk is gewaarborgd. WaarborgHolland B.V. voldoet aan die eisen.

Uit het rapport van de Raad voor accreditatie van 10 maart 2016 blijkt dat de Raad voor accreditatie van oordeel is dat de accreditaties van Waarborg Platina Goud en Zilver N.V. op basis van de internationale norm voor instellingen die keuringen uitvoeren (NEN-EN-ISO/IEC 17020:2012) en de internationale norm voor bekwaamheid van laboratoria (NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005) voor het uitvoeren van de wettelijke waarborgtaken kunnen worden overgedragen aan WaarborgHolland B.V. Op grond hiervan is in opzet voldaan aan de eisen van deskundigheid en onafhankelijkheid.

Voorts zijn in de statuten van WaarborgHolland B.V. en Waarborg Holding diverse bepalingen opgenomen die een onafhankelijke vervulling van de wettelijke taken waarborgen. Daarbij is gekozen voor een wijze van besluitvorming binnen WaarborgHolland B.V. en Waarborg Holding B.V. die eraan bijdraagt belangenverstrengeling te voorkomen. Op grond van de op 21 maart 2016 ingediende begrotingen voor 2016, 2017 en 2018 en financieringstoezeggingen voldoet WaarborgHolland BV aan de voor het naar behoren vervullen van de wettelijke taken vereiste continuïteit.

Daarmee is voldoende aangetoond dat WaarborgHolland B.V. voldoet aan de in artikel 7, tweede lid, van de Waarborgwet 1986 genoemde eisen.

In het kader van de besluitvormingsprocedure inzake de aanwijzing van WaarborgHolland B.V. is, gezien de omstandigheden waaronder dit besluit is voorbereid en gelet op artikel 4:11, onderdelen a en c, van de Algemene wet bestuursrecht, afgezien van het vooraf vragen van zienswijzen aan derden-belanghebbenden.

Het besluit treedt in werking met terugwerkende kracht tot en met 1 april 2016, omdat de doorstartovereenkomst van WaarborgHolland B.V. op deze datum ingaat.

De Minister van Economische Zaken H.G.J. Kamp

Naar boven