Nadere voorschriften tot wijziging van de Nadere voorschriften op de praktijkopleidingen

Het bestuur van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants,

Gelet op artikel 25 van de Verordening op de praktijkopleidingen;

Stelt de volgende nadere voorschriften vast:

ARTIKEL I

De Nadere voorschriften op de praktijkopleidingen (Stcrt. 2014, 10906) worden als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

Na de definitie van afstudeerscriptie wordt een definitie ingevoegd luidend:

Afstudeerscriptiebegeleider:

de begeleider, bedoeld in artikel 64;

B

Artikel 30 komt te luiden:

Artikel 30

Een examinator kan aan de toelating van een trainee tot een tweede of volgend mondeling examen, de voorwaarde verbinden dat de trainee het portfolio op basis waarvan de trainee is toegelaten tot een eerste mondeling examen, aanpast in overeenstemming met de instructies van de examinator.

C

Artikel 47 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt onderdeel d.

2. Het zesde lid vervalt.

D

Artikel 48 komt te luiden:

Artikel 48

  • 1. Een eindgesprek wordt afgenomen door een eerste en tweede examinator.

  • 2. De eerste en tweede examinator bespreken voor het eindgesprek de inhoud van het eindgesprek.

  • 3. Een trainee is geslaagd voor het examen ter afronding van de praktijkopleiding AA als de eerste en tweede examinator aan het eindgesprek een ‘voldoende’ toekennen.

  • 4. Indien de eerste en tweede examinator niet tot een unanieme beslissing komen, beslist de tweede examinator.

E

De aanhef van paragraaf 4.4 komt te luiden: Examinatoren en afstudeerscriptiebegeleiders.

F

Artikel 62 komt te luiden:

Artikel 62

  • 1. Examinatoren en afstudeerscriptiebegeleiders voldoen aan de op hen van toepassing zijnde competentieprofielen.

  • 2. Competentieprofielen worden vastgesteld door het bestuur.

  • 3. Een natuurlijk persoon verzoekt het bestuur schriftelijk om een aanwijzing tot examinator of afstudeerscriptiebegeleider maakt daarbij gebruik van het formulier dat door het bestuur ter beschikking is gesteld.

  • 4. Een examinator of een afstudeerscriptiebegeleider wordt ten hoogste voor vier jaren benoemd. Een examinator of een afstudeerscriptiebegeleider kan worden herbenoemd. Het bestuur kan bij de benoeming van een examinator of een afstudeerscriptiebegeleider een kortere benoemingstermijn vaststellen.

  • 5. Een examinator of een afstudeerscriptiebegeleider treedt niet op als examinator respectievelijk afstudeerscriptiebegeleider van een trainee met wie hij in een zakelijke of persoonlijke relatie staat die een bedreiging vormt voor een goede uitoefening van zijn taken.

G

Artikel 63 komt te luiden:

Artikel 63

De benoeming van een examinator of een afstudeerscriptiebegeleider eindigt:

  • a. op verzoek van de examinator of de afstudeerscriptiebegeleider; of

  • b. na het onherroepelijk worden van een door de accountantskamer aan de examinator of afstudeerscriptiebegeleider opgelegde tuchtrechtelijke maatregel.

H

In artikel 64 wordt de zinsnede ‘de eerste examinator, bedoeld in artikel 72, eerste lid.’ vervangen door: een afstudeerscriptiebegeleider.

I

Artikel 65 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vijfde lid wordt de zinsnede ‘de eerste examinator, bedoeld in artikel 72, eerste lid’ vervangen door: afstudeerscriptiebegeleider.

2. In het zesde lid wordt de zinsnede ‘de eerste examinator, bedoeld in artikel 72, eerste lid’ vervangen door: afstudeerscriptiebegeleider.

J

Artikel 67 vervalt.

K

Artikel 71 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel d komt te luiden:

  • d. de trainee het bestuur en de examinatoren uiterlijk vier weken voor het mondeling examen een kopie van het portfolio en de met een voldoende beoordeelde afstudeerscriptie heeft verstrekt; en

2. Het eerste lid, onderdeel e vervalt.

3. Het eerste lid, onderdeel f wordt vernummerd tot onderdeel e en komt te luiden:

  • e. de eerste en tweede examinator instemmen met toelating tot het mondeling examen.

4. Het vijfde lid vervalt.

ARTIKEL II

Op een trainee die voor 1 januari 2016 een opzet als bedoeld in artikel 65, eerste lid van de Nadere voorschriften op de praktijkopleidingen heeft ingediend en voor 1 juli 2016 een verzoek als bedoeld in artikel 70, eerste lid van de Nadere voorschriften op de praktijkopleidingen heeft gedaan, blijven de bepalingen van de Nadere voorschriften op de praktijkopleidingen van toepassing zoals deze luidden voor 1 januari 2016.

ARTIKEL III

Deze nadere voorschriften treden in werking op 1 januari 2016.

TOELICHTING

Het bestuur van de NBA meent tezamen met de Raad voor de Praktijkopleiding dat het wenselijk is dat de begeleiding van RA-trainees bij het schrijven van de afstudeerscriptie en het afnemen van het mondelinge examen wordt gescheiden. Over deze voorgenomen wijziging heeft de Raad voor de Praktijkopleidingen in juni van dit jaar met de examinatoren/afstudeerscriptiebegeleiders gesproken. Op basis van de tijdens de bijeenkomsten ontvangen feedback, heeft de Raad voor de Praktijkopleidingen de beoogde aanpassingen geëvalueerd.

Verder meent het bestuur van de NBA tezamen met de Raad voor de Praktijkopleiding dat het eveneens wenselijk is dat de beoordeling van de portfolio’s van AA-trainees en het afnemen van het eindgesprek wordt gescheiden. Over deze voorgenomen wijziging heeft de Raad voor de Praktijkopleidingen in juni van dit jaar de beoordelaars geïnformeerd. Op basis van de tijdens de bijeenkomsten ontvangen feedback, heeft de Raad voor de Praktijkopleidingen de beoogde aanpassingen geëvalueerd.

Na afweging van de verschillende argumenten heeft de Raad voor de Praktijkopleidingen besloten om vast te houden aan zijn voorstel om het examen met ingang van volgend jaar niet meer af te laten afnemen door de (eigen) afstudeerscriptiebegeleider of beoordelaar, omdat dit de gewenste objectiviteit in de examinering zal bevorderen. De voorheen tweede beoordelaar van de praktijkopleiding AA wordt voortaan betiteld als examinator. Deze neemt samen met een tweede examinator het eindgesprek af. Dit voorstel van de Raad voor de Praktijkopleidingen nemen wij over met de bovenstaande wijziging van de Nadere voorschriften voor de praktijkopleidingen met ingang van 1 januari 2016.

Naar boven