Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 9 december 2015, nr. WJZ/15150850, houdende wijziging van de Regeling erkenning en aanwijzing veterinaire laboratoria, in verband met de verlenging van erkenningen voor zoönotische salmonella

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op verordening (EG) nr. 2160/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 17 november 2003 inzake de bestrijding van salmonella en andere specifieke door voedsel overgedragen zoönoseverwekkers (PbEG 2003, L325) en richtlijn (EU) 2009/158 van de Raad van 20 november 2009 tot vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften voor het intracommunautaire handelsverkeer en de invoer uit derde landen van pluimvee en broedeieren (PbEU 2009, L343);

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 22a van de Regeling erkenning en aanwijzing veterinaire laboratoria wordt ‘voor de duur van 1 jaar’ vervangen door: voor de duur van 18 maanden.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 9 december 2015

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

De bestrijding van zoönotische salmonellasoorten is gebaseerd op verordening (EG) nr. 2160/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 17 november 2003 inzake de bestrijding van salmonella en andere specifieke door voedsel overgedragen zoönoseverwekkers (PbEG 2003, L325), en de bestrijding van niet-zoönotische salmonella en mycoplasma tevens op richtlijn (EU) 2009/158 van de Raad van 20 november 2009 tot vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften voor het intracommunautaire handelsverkeer en de invoer uit derde landen van pluimvee en broedeieren (PbEU 2009, L343). Deze activiteiten werden tot 1 januari 2015 in medebewind verricht onder gezag van het Productschap Pluimvee en Eieren.

De laboratoriumtoetsen op het voorkomen van salmonella en mycoplasma en de daaraan gekoppelde erkenning en aanwijzing van veterinaire laboratoria werden tot 1 januari 2015 verricht op basis van de tot dan toe geldende productschapsverordeningen.

De door het productschap gerealiseerde aanwijzingen en erkenningen van laboratoria voor de testmethoden betreffende de hierboven genoemde ziekten, zijn in de huidige Regeling erkenning en aanwijzing veterinaire laboratoria zoveel mogelijk gehandhaafd. Voor het verrichten van tests voor de genoemde salmonella- en mycoplasmasoorten kunnen laboratoria een erkenning aanvragen.

Krachtens ministeriële regeling van 20 december 2014, Stcrt. 35166, zijn met ingang van 1 januari 2015 de desbetreffende productschapserkenningen van die laboratoria omgezet in erkenningen op grond van de Regeling erkenning en aanwijzing veterinaire laboratoria. Artikel 22a van de Regeling voorziet in overgangsrecht, met eerbiedigende werking tot 1 januari 2016. Gekozen was voor de termijn van één jaar, omdat een wijziging van de Regeling erkenning en aanwijzing veterinaire laboratoria binnen die termijn werd voorzien.

Nu wijziging van de Regeling binnen die termijn niet haalbaar is gebleken, wordt de overgangstermijn verlengd, zodat de betrokken laboratoria in de eerste helft van 2016 een erkenning kunnen aanvragen onder de gewijzigde Regeling. Omdat het hierbij gaat om een technische reparatie, is, in afwijking van het beleid betreffende de vaste verandermomenten, gekozen voor onmiddellijke inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven