Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 7 december 2015, 2015-0000292162, tot wijziging van de Regeling dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen tot aanwijzing van scholen in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs voor de Rijn, binnen- en kustvaart

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 7, zesde lid, onderdeel b, onder 5°, van de Algemene Kinderbijslagwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘onder 1°’ vervangen door: onder 1° of 5°.

B

In artikel 2 wordt ‘onder 1°’ vervangen door: onder 1° en 5°.

C

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2a

Deze regeling berust mede op artikel 7, zesde lid, onderdeel b, onder 5°, van de Algemene Kinderbijslagwet.

D

Na bijlage B wordt de bij deze regeling behorende bijlage toegevoegd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016 en werkt terug tot en met 1 oktober 2015.

Deze regeling zal met de toelichting en de bijlage in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 december 2015

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

BIJLAGE C LIJST VAN AANGEWEZEN VOORBEREIDENDE MIDDELBARE BEROEPSOPLEIDINGEN

School

Adres

Postcode en plaats

Martieme academie Harlingen

Almenumerweg 1

8861 KM Harlingen

Maritieme academie IJmuiden

Briniostraat 10

1971 HM IJmuiden

Scheepvaart en transportcollege

Anthony Fokkerweg 4

3088 GG Rotterdam

TOELICHTING

Algemeen

Met artikel I, onderdeel A, van de Verzamelwet SZW 2016 is aan artikel 7, zesde lid, onderdeel b, van de Algemene Kinderbijslagwet (AKW) een nieuw subonderdeel 5°, toegevoegd. Daarmee is beoogd om ook ouders van leerlingen die een specifieke voorbereidende middelbare beroepsopleiding volgen en verder weg wonen dan de in de Regeling dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen (hierna: de regeling) bepaalde afstandseis in aanmerking te kunnen laten komen voor dubbele kinderbijslag. Ter uitvoering van het genoemde nieuwe subonderdeel 5° voorziet de onderhavige regeling in de aanwijzing van de specifieke beroepsopleidingen. Het betreft hier scholen met voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs op het gebied van de Rijn, binnen- en kustvaart. De leerling kan dit specifieke onderwijs alleen op deze scholen volgen. Daarom is het gerechtvaardigd, indien er ook voldaan wordt aan de afstandseis en de overige voorwaarden voor kinderbijslag, om in deze gevallen dubbele kinderbijslag te verstrekken. In een nieuwe bijlage C bij de regeling worden deze specifieke voorbereidende middelbare beroepsopleidingen aangewezen. Dit sluit aan bij artikel 7, zesde lid, onderdeel b, onder 1°, van de AKW, op grond waarvan ook de beroepsopleidingen en de scholen voor topsporters en toptalenten op het gebied van dans en muziek zijn aangewezen.

Daarnaast geldt de afstandseis niet indien de in bijlage C aangewezen school intern verblijf verplicht stelt (zie artikel 7, zesde lid, onderdeel b, subonderdeel 5°). Zo kunnen ouders die dichter bij de school wonen en te maken krijgen met deze verplichting toch een beroep doen op dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen. Deze ouders zullen er niet op achteruit gaan doordat ze nu, indien aan de voorwaarden wordt voldaan, dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen kunnen blijven ontvangen. Ouders die door deze wijziging recht op dubbele kinderbijslag krijgen, ondervinden een positief inkomenseffect.

In de tweede nota van wijziging bij het wetsvoorstel Wet hervorming kindregelingen waarin de aangescherpte voorwaarden voor dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen zijn beschreven1 is aangegeven dat voor ongeveer 750 kinderen het recht op dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen zou vervallen. Deze wijzigingsregeling beïnvloedt dit aantal neerwaarts. De verwachting is dat er door deze wijzigingsregeling voor meer kinderen recht ontstaat of blijft bestaan op dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen. Naar verwachting is het budgettaire effect gering: hooguit enkele honderdduizenden euro’s structureel.

De wijziging geldt met terugwerkende kracht tot en met 1 oktober 2015, zoals aangekondigd in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel Verzamelwet SZW 2016.2

Regeldruk

Deze wijzigingsregeling leidt niet tot extra administratieve lasten ten opzichte van de administratieve lasten zoals beschreven in de tweede nota van wijziging bij het wetsvoorstel Wet hervorming kindregelingen.3

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdelen A, B en D

Door onderdeel A wordt bewerkstelligd dat ook scholen als bedoeld in artikel 7, zesde lid, onderdeel b, onder 5°, van de AKW worden aangewezen in de bij de regeling behorende bijlagen. In dit geval gaat het om de scholen die zijn aangewezen in de bij deze wijzigingsregeling horende bijlage. Deze bijlage zal als bijlage C aan de regeling worden toegevoegd.

Tevens is artikel 2 van de regeling zo gewijzigd dat de afstandseis tevens geldt voor de scholen die zijn aangewezen als scholen als bedoeld in artikel 7, zesde lid, onderdeel b, onder 5°, van de AKW. Deze afstandseis geldt echter niet indien de school intern verblijf verplicht stelt. Er is sprake van intern verblijf indien het kind meer dan drie nachten per kalenderweek op een aan de school gelieerde locatie overnacht.

Onderdeel C

Onderdeel C voorziet in een wijziging van wetstechnische aard, namelijk het opnemen van een nieuwe grondslag voor deze regeling.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016 en werkt terug tot en met 1 oktober 2015. Bij de betaling van de kinderbijslag over het kwartaal oktober tot en met december 2015, die in het begin van het kalenderjaar 2016 zal plaatsvinden, zal deze wijzigingsregeling in acht worden genomen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher


X Noot
1

Kamerstukken II 2012/13, 33 716, nr. 10, blz. 11.

X Noot
2

Kamerstukken II 2014/15, 34 273, nr. 3, blz. 13.

X Noot
3

Kamerstukken II 2012/13, 33 716, nr. 10, blz. 12.

Naar boven