Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 oktober 2015, kenmerk 43958-142907, houdende wijziging van de Regeling Geneesmiddelenwet in verband met aanpassing tarieven CBG 2016 en een technische wijziging

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 10 van de Regeling Geneesmiddelenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling Geneesmiddelenwet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 7.7, derde lid, wordt ‘€ 1.270’ vervangen door: € 1.420.

B

Aan artikel 9.2, eerste lid, onderdeel b, wordt na ‘per bijgewoonde vergadering’ ingevoegd: en een vergoeding van reis- en verblijfkosten overeenkomstig de regels die gelden voor personeel van het Rijk.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016. Artikel I, onderdeel B, werkt terug tot en met 22 februari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Artikel I

Onderdeel A

Met dit onderdeel wordt het vergoedingstarief voor gevallen waarin Nederland is opgetreden als referentielidstaat uit artikel 7.7, derde lid, met € 150,– verhoogd van € 1.270,– naar € 1.420,–. Dit houdt verband met de uitgebreide marktscan 2016 waarmee in het kader van de afspraken in het jaarplan 2015 een onderzoek loopt naar de tariefstructuur en tarieven.

Onderdeel B

Dit onderdeel herstelt de met de Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 8 februari 2013, DWJZ-3152628, houdende wijziging van de Regeling Geneesmiddelenwet ter implementatie van richtlijn 2010/84/EU ter verbetering van de publieke gezondheid door het systeem van de geneesmiddelenbewaking van humane geneesmiddelen efficiënter te maken (Stcrt. 2013, nr. 3803), vervallen zinsnede over vergoeding van reis- en verblijfskosten van leden van het College ter beoordeling van geneesmiddelen als onderdeel van de schadeloosstelling die hen toekomt.

Ten onrechte is deze zinsnede komen te vervallen wegens een vermeende dubbeling met artikel 14 van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen. Nu van een dubbeling geen sprake is, wordt met dit onderdeel de eerdere wijziging van artikel 9.2, eerste lid, onderdeel b, teruggedraaid en luidt dat onderdeel weer zoals dat luidde voorafgaand aan de inwerkingtreding van eerdergenoemde regeling.

Artikel II

Deze regeling treedt met ingang van 1 januari 2016 in werking. De wijzigingen zijn door het College ter beoordeling van geneesmiddelen reeds in een eerdere fase bekendgemaakt bij het veld, nadat het voornemen daartoe met het veld is besproken en toegelicht. Om die reden kan de termijn tussen publicatie en inwerkingtreding korter zijn dan twee maanden.

Artikel I, onderdeel B werkt terug tot en met 22 februari 2013. Met ingang van die datum trad de regeling in werking waarmee de zinsnede over vergoeding van reis- en verblijfskosten ten onrechte kwam te vervallen. Door artikel I, onderdeel B, terug te laten werken tot en met 22 februari 2013 wordt deze vergissing met terugwerkende kracht hersteld.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven