Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 29 september 2015, nr. 679898, houdende intrekking van het Instellingsbesluit Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gezien het Instellingsbesluit Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie,

Besluit:

Artikel 1

Het Instellingsbesluit Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie wordt ingetrokken.

Artikel 2

Het Besluit Vergoedingen Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie 2011 wordt ingetrokken.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op 15 oktober 2015.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

TOELICHTING

In 2005 is een kwaliteitssysteem voor gedragsinterventies

ingericht. Bij instellingsbesluit van 12 oktober 2005 is de Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie ingesteld die tot taak had justitiële gedragsinterventies te beoordelen op kwaliteit en effectiviteit. Dit kwaliteitssysteem heeft succesvol geleid tot evidence based werken, controle op de uitvoering, wetenschappelijke evaluatie en een pakket aan interventies gericht op recidivebeperking. Met de brieven van 24 november 2014 (Kamerstukken II 2014/2015, 29 270 nr. 94) en 26 mei 2015 (Kamerstukken II 2014/2015 29 270 nr. 98) is de voorzitter van de Tweede Kamer geïnformeerd dat het kwaliteitssysteem voor justitiële gedragsinterventies wordt aangepast. Aanleiding voor die aanpassing is onder meer het feit dat de instroom in de strafrechtsketen de afgelopen jaren gestaag daalt. Hierdoor wordt de doelgroep voor gedragsinterventies steeds kleiner. Dit bemoeilijkt de uitvoering van gedragsinterventies en de kosten hiervan. Voorts was de afstand tussen de strenge, wetenschappelijke eisen van de Erkenningscommissie en de praktische uitvoering een knelpunt.

Onderhavig besluit voorziet in de opheffing van de Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie door de intrekking van het Instellingsbesluit Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie en van het Besluit Vergoedingen Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie 2011. De kwaliteit en effectiviteit van justitiële gedragsinterventies voor zowel jeugdigen als voor volwassenen zal vanaf nu door de Erkenningscommissie Interventies worden getoetst. Deze Erkenningscommissie is een onderdeel van een samenwerkingstraject tussen verschillende kennisinstituten, elk met expertise op een specifiek werkterrein, ter bevordering van de kwaliteit van interventies en inzicht in de effectiviteit. Deze Erkenningscommissie Interventies vervult deze taak al voor interventies uit onder andere de reguliere jeugdzorg, langdurige GGZ en het welzijnsdomein in vrijwillig of civiel kader. Door de beoordeling van justitiële interventies daar aan toe te voegen, zal er meer eenheid ontstaan en wordt de kennis over effectieve gedragsbeïnvloeding tussen de verschillende sectoren bevorderd.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven