Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 29 september 2015, nr. 684911, tot wijziging van het Besluit vaststelling model formulier betalingsbewijs transacties en boetes

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 9, tweede lid, van het Besluit administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften 1994, artikel 8, eerste lid, van het Besluit tenuitvoerlegging geldboeten en artikel 8, eerste lid, van het Besluit uitvoering artikel 577, tweede lid;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit vaststelling model formulier betalingsbewijs transacties en boetes wordt als volgt gewijzigd:

A

In onderdeel I komt het tweede subonderdeel te vervallen.

B

In onderdeel I wordt in het tweede subonderdeel (nieuw) ‘geldboetevonnissen’ vervangen door: geldboeten.

C

In onderdeel I wordt aan het slot ‘minimum randvoorwaarden’ vervangen door: eisen.

D

Bijlage 1 wordt vervangen door de bij dit besluit gevoegde Bijlage 1.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

BIJLAGE 1 BEHORENDE BIJ HET BESLUIT VASTSTELLING MODEL FORMULIER BETALINGSBEWIJS TRANSACTIES EN BOETES

Het betalingsbewijs voldoet aan de volgende eisen:

  • a. op het betalingsbewijs wordt in ieder geval de tekst ‘kwitantie’, ‘betalingsbewijs’ of een tekst van gelijke strekking opgenomen;

  • b. op het betalingsbewijs worden in ieder geval de volgende teksten of teksten van gelijke strekking opgenomen met het oog op het invullen van de informatie, bedoeld in onderdeel c:

    • 1°. ‘ter voldoening van’;

    • 2°. ‘nummer betaalvoorziening’;

    • 3°. ‘incasserende instantie’;

    • 4°. ‘betaalde sanctiebedrag’;

    • 5°. ‘betaalde administratiekosten’;

    • 6°. ‘procesverbaalnummer’, ‘zaaknummer’ of ‘CJIB-nummer’;

    • 7°. ‘datum en tijdstip betaling’;

    • 8°. ‘dienstnummer’ of ‘verbalisantennummer’;

  • c. op het betalingsbewijs wordt in ieder geval voldoende ruimte gereserveerd voor het invullen van de volgende informatie of informatie van gelijke strekking bij de teksten, bedoeld in onderdeel b:

    • 1°. de sanctie ten aanzien waarvan de betaling wordt voldaan;

    • 2°. het nummer dat is aangemaakt door de gebruikte betaalvoorziening;

    • 3°. de naam van de incasserende instantie;

    • 4°. het betaalde sanctiebedrag uitgedrukt in euro’s;

    • 5°. de betaalde administratiekosten uitgedrukt in euro’s;

    • 6°. het procesverbaalnummer, zaaknummer of nummer van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB);

    • 7°. de datum en het tijdstip van betaling;

    • 8°. het dienst- of verbalisantennummer.

TOELICHTING

Het Besluit vaststelling model formulier betalingsbewijs transacties en boetes wordt gewijzigd in verband met een vereenvoudiging van de afdoeningsadministratie bij transacties en betalingen van boetes. Deze vereenvoudiging komt voort uit een digitalisering van het betalingsproces, waarbij veel betalingshandelingen kunnen worden afgehandeld via betaalvoorzieningen, die zowel op politiebureaus als op een aantal bureaus van de Koninklijke marechaussee worden geplaatst dan wel hiervoor mobiel worden ingezet.

Het beoogde doel is om de administratieve lasten te verminderen. De zorgvuldigheid en de betrouwbaarheid van de administratie van de betalingshandelingen, zowel giraal of contant, blijft daarbij geborgd, zonder extra lasten aan de kant van de betrokkene. Om dit te faciliteren wordt de bijlage bij het Besluit vaststelling model formulier betalingsbewijs transacties en boetes, die zich richt op de eisen waaraan de relevante betalingsbewijzen moeten voldoen, geactualiseerd.

Met het oog op vereenvoudiging van het betalingsproces is bij het actualiseren van de bijlage bij het Besluit vaststelling model formulier betalingsbewijs transacties en boetes gebleken dat het vermelden van bepaalde gegevens op het betalingsbewijs overbodig is. Zo zijn gegevens omtrent naam, adres en woonplaats (NAW) van de persoon die de sanctie heeft voldaan, niet langer noodzakelijk, aangezien enkel van belang is dat de opgelegde sanctie wordt voldaan.

Met het gebruik van een betaalvoorziening zal verder slechts het dienst- of verbalisantennummer van de verbalisant hoeven te worden vermeld op het betaalbewijs. De zorgvuldigheid en de betrouwbaarheid zal immers worden geborgd met de automatische registratie van de betaling die plaatsvindt bij het aanmaken en het overleggen van het betaalbewijs. De betaalvoorziening maakt het mogelijk om het betaalbewijs te herleiden naar de verbalisant. Het vermelden van de gegevens van de verbalisant – in het bijzonder een dienststempel, naam en handtekening – zullen daar inhoudelijk niets meer aan toevoegen.

Verder wordt het uniek doorlopend nummer op het betalingsbewijs vervangen door het nummer dat automatisch wordt aangemaakt door de betalingsvoorziening. Zowel de opgelegde sanctie, als de voldoening daarvan in de vorm van betaling, kunnen aan de hand daarvan worden geïdentificeerd.

Van deze gelegenheid wordt tevens gebruik gemaakt om de bijlage bij het Besluit vaststelling model formulier betalingsbewijs transacties en boetes te verduidelijken. Zo wordt in de nieuwe bijlage onderscheid gemaakt tussen de teksten die op het betalingsbewijs moeten worden opgenomen en de daarbij in te vullen gegevens.

Voorts worden op twee onderdelen verwijzingen naar andere regelgeving in het Besluit vaststelling model formulier betalingsbewijs transacties en boetes gecorrigeerd. Zo is artikel 12 van het Transactiebesluit bij wijziging van dat besluit komen te vervallen (Stb. 2007, 255). Tevens is daarbij de citeertitel van het Besluit tenuitvoerlegging geldboetevonnissen gewijzigd in: Besluit tenuitvoerlegging geldboeten.

Het onderhavige wijzigingsbesluit treedt op korte termijn in werking om de beoogde vereenvoudiging van de afdoeningsadministratie eveneens op korte termijn te realiseren. Daarbij is getracht om zo veel mogelijk aan te sluiten bij de datum van 1 oktober 2015, een vast verandermoment voor lagere regelgeving.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven