Besluit van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 23 juni, kenmerk 783256-138174-VGP, tot wijziging van de Instellingsregeling Begeleidingscommissie DIMS.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op de Instellingsregeling Begeleidingscommissie DIMS en de artikelen 7 en 8 van het Reisbesluit binnenland,

Besluit:

ARTIKEL I

De Instellingsregeling Begeleidingscommissie DIMS komt te luiden:

Instellingsregeling Begeleidingscommissie DIMS

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. Staatssecretaris:

de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

b. begeleidingscommissie:

de begeleidingscommissie van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem,en de Monitor Drugs Incidenten;

c. DIMS:

het Drugs Informatie en Monitoring Systeem van het Trimbos-instituut dat tot taak heeft de aanbodzijde van de drugsmarkt te monitoren en indien gewenst preventieactiviteiten te ontwikkelen;

d. MDI:

de Monitor Drugs Incidenten, waarin als onderdeel van het DIMS gegevens worden verzameld over drugsgerelateerde gezondheidsincidenten in een aantal peilregio’s in Nederland.

Artikel 2
  • 1. Er is een begeleidingscommissie DIMS/MDI.

  • 2. De begeleidingscommissie heeft tot taken:

    • a. de activiteiten van het DIMS en de MDI te begeleiden vanuit het perspectief van de volksgezondheid;

    • b. het toetsen en bewaken van de voortgang en de kwaliteit van het DIMS; en

    • c. het toetsen en bewaken van de voortgang en kwaliteit van de MDI.

Artikel 3
  • 1. De begeleidingscommissie bestaat uit een voorzitter en ten hoogste acht andere leden.

  • 2. De voorzitter en de andere leden worden door de Staatssecretaris benoemd.

  • 3. De Staatssecretaris kan voor elk lid van de begeleidingscommissie, behoudens de voorzitter, een plaatsvervangend lid benoemen.

  • 4. Bij vertrek van een lid of plaatsvervangend lid kan de Staatssecretaris een ander lid, dan wel een ander plaatsvervangend lid, benoemen.

  • 5. De voorzitter en overige leden en plaatsvervangend leden kunnen worden geschorst en ontslagen door de Staatssecretaris door middel van een gemotiveerd besluit.

  • 6. De Staatssecretaris verleent leden of plaatsvervangende leden van de begeleidingscommissie in ieder geval ontslag, indien een lid of plaatsvervangend lid daarom verzoekt.

Artikel 4
  • 1. Tot lid van de begeleidingscommissie worden benoemd:

    • a. de heer drs. B.F.M. Kuijf, tevens voorzitter;

    • b. de heer dr. M. van de Berg, met als plaatsvervangend lid de heer prof. dr. ing. J.A. M. van Oers;

    • c. de heer drs. W. Best met als plaatsvervangend lid de heer dr J.A.H.C. Lammers;

    • d. de heer drs. W. Foppen, met als plaatsvervangend lid mevrouw dr. W. A.J.M. de Wildt;

    • e. de heer prof. dr. D.J. Korf, met als plaatsvervangend lid de heer dr. T. Nabben;

    • f. de heer R. Litsenburg;

    • g. de heer dr. E.J.M. Pennings, met als plaatsvervangend lid mevrouw dr. A. van Riel;

    • h. mevrouw drs. W.M. de Zwart, met als plaatsvervangend lid de heer mr. drs. D. Kumpe.

Artikel 5
  • 1. De begeleidingscommissie wordt ondersteund door een secretariaat.

  • 2. Het secretariaat is voor de inhoudelijke uitvoering van zijn taak uitsluitend verantwoording schuldig aan de voorzitter van de begeleidingscommissie.

  • 3. In het secretariaat wordt voorzien door medewerkers van het DIMS.

Artikel 6

De begeleidingscommissie stelt haar eigen werkwijze vast.

Artikel 7
  • 1. De begeleidingscommissie verstrekt aan de Staatssecretaris desgevraagd de door hem gewenste inlichtingen.

  • 2. De Staatssecretaris kan inzage vorderen van zakelijke gegevens en bescheiden, voor zover dat voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijs nodig is.

Artikel 8

De voorzitter van de begeleidingscommissie ontvangt voor zijn werkzaamheden een vergoeding van € 100,– per uur en ontvangt een reiskostenvergoeding op grond van het Reisbesluit binnenland.

Artikel 9

De commissie draagt zo spoedig mogelijk na beëindiging van haar werkzaamheden of, zo de omstandigheden daartoe aanleiding geven, zoveel eerder, de bescheiden over haar werkzaamheden over aan het archief van de Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

ARTIKEL II

Het besluit tot benoeming leden van de Begeleidingscommissie van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (Stct. 1998, 190) wordt ingetrokken.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant, waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

TOELICHTING

De onderhavige wijziging bevat een actualisering van de instellingsregeling van de begeleidingscommissie van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (hierna: DIMS). Het DIMS van het Trimbos-instituut heeft tot taak de aanbodzijde van de drugsmarkt te monitoren en indien gewenst preventie-activiteiten te ontwikkelen. Deze preventie-activiteiten kunnen zowel individuele preventie als collectieve preventie in de vorm van waarschuwingscampagnes omvatten. De wijziging bevat een actualisatie van de werkwijze en van de leden en plaatsvervangend leden van de begeleidingscommissie DIMS. Deze begeleidingscommissie houdt zich sinds 1998 vanuit het perspectief van de volksgezondheid bezig met de wijze waarop het DIMS als monitor ten behoeve van het bevorderen van de volksgezondheid kan functioneren.

De begeleidingscommissie evalueert de doelstellingen van het DIMS en adviseert op basis daarvan over het tot stand komen van een inhoudelijke projectbeschrijving en over de toetsing en bewaking van de voortgang en de kwaliteit van het DIMS. Tot haar taak behoort ook het toetsen en bewaken van de activiteiten van de Monitor Drugs Incidenten (hierna: MDI). De MDI verzamelt gegevens over drugsgerelateerde gezondheidsincidenten in een aantal peilregio’s in het land. De MDI is een aanvulling op het DIMS.

Over de activiteiten van het DIMS en van de MDI wordt jaarlijks verslag gedaan aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de desbetreffende jaarverslagen. Deze verplichting, voortvloeiend uit de subsidiebeschikking aan het DIMS blijft ook na de onderhavige wijziging in stand. De begeleidingscommissie DIMS legt verslag van haar vergaderingen door middel van haar notulen. De begeleidingscommissie DIMS is zodanig samengesteld dat de verschillende deskundigen, die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van deze complexe taakopdracht, in de begeleidingscommissie zijn vertegenwoordigd. Voor elk lid, behoudens de voorzitter, kan voorts een plaatsvervangend lid worden benoemd.

De onderhavige wijziging beoogt geen wezenlijke veranderingen van de huidige werkwijze en doelstellingen van de begeleidingscommissie DIMS te bewerkstelligen, maar voegt naast de bestaande bepalingen de uitbreiding van activiteiten van de begeleidingscommissie met betrekking tot de MDI toe, alsmede enkele artikelen over bijvoorbeeld vergoeding en informatieverplichting. Hierdoor ontstaat meer transparantie over de organisatie en werkwijze van de begeleidingscommissie. Voorts is de benoeming, schorsing en ontslag van de leden van de begeleidingscommissie en hun eventuele plaatsvervangers geregeld, zodat alle aspecten van het functioneren van de begeleidingscommissie in één regeling zijn vormgegeven. Ook wordt beter aangesloten bij het huidige kabinetsbeleid ten aanzien van het instellen van adviescommissies en de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies. Het huidige benoemingsbesluit van de begeleidingscommissie wordt ingetrokken.

In de vergoedingensystematiek van de begeleidingscommissie is geen wijziging aangebracht.

Tevens kan een vergoeding worden verstrekt voor reis- en verblijfskosten conform het Reisbesluit binnenland voor reiskosten per openbaar vervoer of per auto.

In de overige kosten van de begeleidingscommissie DIMS/MDI, bijvoorbeeld het secretariaat, wordt voorzien door middel van het subsidiebesluit aan het DIMS/MDI.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

Naar boven