Besluit van de Minister van Financiën van 6 juli 2015, FM 2015/1000 M, directie Financiële Markten, tot aanwijzing van instanties tot buitengerechtelijke geschillenbeslechting als bedoeld in artikel 4:17, eerste lid, onderdeel b, van de Wet op het financieel toezicht (Besluit aanwijzing geschilleninstanties Wft)

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 16, eerste lid, van de Implementatiewet buitengerechtelijke geschillenbeslechting consumenten;

BESLUIT:

Artikel 1

Als instanties tot beslechting van geschillen als bedoeld in artikel 4:17, eerste lid, onderdeel b, van de Wet op het financieel toezicht worden aangewezen:

  • a. voor geschillen met betrekking tot betaaldiensten, financiële diensten of financiële producten, niet zijnde ziektekostenverzekeringen als bedoeld in onderdeel b of zorgverzekeringen als bedoeld in artikel 1, onderdeel d, van de Zorgverzekeringswet: de Stichting Klachteninstituut Financiële Dienstverlening;

  • b. voor geschillen met betrekking tot ziektekostenverzekeringen, niet zijnde zorgverzekeringen als bedoeld in artikel 1, onderdeel d, van de Zorgverzekeringswet: de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen.

Artikel 2

De volgende besluiten worden ingetrokken:

a. het besluit van de Minister van Financiën van 21 december 2006 tot erkenning als geschilleninstantie als bedoeld in artikel 4:17, eerste lid, onder b, van de Wet op het financieel toezicht (Stcrt. 2007, 5);

b. het besluit van de Minister van Financiën van 11 juli 2008 tot erkenning als geschilleninstantie als bedoeld in artikel 4:17, eerste lid, onderdeel b, van de Wft (Stcrt. 2008, 141).

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 9 juli 2015. Indien de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 8 juli 2015, treedt het in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt het terug tot en met 9 juli 2015.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aanwijzing geschilleninstanties Wft.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

Algemeen

Dit besluit bevat de aanwijzing van de Stichting Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) en de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) als buitengerechtelijke geschilleninstanties als bedoeld in artikel 4:17, eerste lid, onderdeel b, van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Onderhavige aanwijzing houdt verband met de implementatie van de richtlijn 2013/11 van het Europees Parlement en de Raad betreffende alternatieve beslechting van consumentengeschillen en tot wijziging van verordening (EG) nr. 2006/2004 en richtlijn 2009/22/EG (Pb EU 2013, L 165) (de richtlijn). Deze richtlijn is geïmplementeerd door middel van de Implementatiewet buitengerechtelijke geschillenbeslechting consumenten (de implementatiewet).

De richtlijn verplicht lidstaten tot het voorzien in kwalitatief hoogstaande en voor de consument laagdrempelige buitengerechtelijke geschillenbeslechting in consumentenzaken. Op 9 juli 2015 dient de richtlijn in Nederland geïmplementeerd te zijn. Onderdeel hiervan is de aanwijzing van instanties tot buitengerechtelijke geschillenbeslechting.

Met betrekking tot geschillenbeslechting in relatie tot financiële ondernemingen bestonden reeds door de Minister van Financiën erkende externe geschilleninstanties, namelijk Kifid en SKGZ. In artikel 16 van de implementatiewet is een algemene grondslag geïntroduceerd voor de aanwijzing van buitengerechtelijke geschilleninstanties. Hierdoor vormt niet langer de Wft de grondslag voor de aanwijzing van onderhavige geschilleninstanties maar de implementatiewet. Om die reden worden Kifid en SKGZ thans aangewezen op grond van de implementatiewet (en worden de oude erkenningsbesluiten ingetrokken). Het Kifid is de geschilleninstantie die financiële klachten behandelt. Kifid bemiddelt en – waar nodig – beslist in geschillen tussen consumenten en banken, verzekeraars, intermediairs en andere financiële dienstverleners. SKGZ is de erkende geschilleninstantie voor het financiële product ziektekostenverzekering.

Artikelsgewijs

Artikel 1

In dit artikel worden Kifid en SKGZ aangewezen als geschilleninstantie als bedoeld in artikel 16 van de implementatiewet jo. artikel 4:17, eerste lid, onderdeel b, van de Wft. De aanwijzing van SKGZ is uitsluitend van toepassing op geschillen over ziektekostenverzekeringen, niet zijnde zorgverzekeringen in de zin van de Zorgverzekeringswet. Voor de aanwijzing van SKGZ als geschilleninstantie wat betreft laatstgenoemde zorgverzekeringen wordt verwezen naar het Aanwijzingsbesluit geschilleninstantie Zorgverzekeringswet.

Artikel 2

Kifid en SKGZ zijn ingevolge de Wft erkend als geschilleninstantie. Deze erkenning wordt in dit artikel ingetrokken zodat uitsluitend de aanwijzing overeenkomstig artikel 16 van de implementatiewet geldt.

Artikel 3

Op 9 juli 2015 dient de richtlijn in Nederland geïmplementeerd te zijn, waaronder de aanwijzing van de buitengerechtelijke geschilleninstanties. In dit artikel wordt voor wat betreft de aanwijzing van Kifid en SKGZ als geschilleninstantie bij deze datum van 9 juli 2015 aangesloten. Dit is ook in lijn met de inwerkingtredingsdatum van de aanwijzing van SKGZ onder de Zorgverzekeringswet (vergelijk het Aanwijzingsbesluit geschilleninstantie Zorgverzekeringswet).

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven