Ontwerptracébesluit en milieueffectrapport Nieuwe Sluis Terneuzen, Ministerie van Economische Zaken

Kennisgeving

Nieuwe Sluis Terneuzen

Nieuwe Sluis Terneuzen

Het sluizencomplex bij Terneuzen is dé toegangspoort naar de havens van Terneuzen en Gent en zorgt voor een scheepvaartverbinding tussen Nederland, België en Frankrijk. Het projectteam Nieuwe Sluis Terneuzen van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie is bezig met de voor­bereidingen voor een nieuwe sluis binnen het huidige sluizencomplex in Terneuzen.

Doel Nieuwe Sluis

De zeehavens van Gent en Terneuzen zijn van groot economisch belang. Omdat steeds meer en grotere zee- en binnenvaartschepen het sluizencomplex van Terneuzen passeren, is de maritieme toegankelijkheid van de Kanaalzone onderzocht. Daaruit blijkt dat voor de binnenvaart een capaciteitsprobleem dreigt en voor zeeschepen problemen te verwachten zijn omtrent afmetingen, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de doorvaart. De Nieuwe Sluis gaat zorgen voor een betere toegang en een vlottere doorstroming vanaf de Westerschelde naar het Kanaal Gent – Terneuzen en verder. Ook kan de Nieuwe Sluis zorgen voor nieuwe economische activiteiten in zowel de Zeeuwse als de Vlaamse regio en het behoud van werkgelegenheid.

Vlaanderen en Nederland akkoord

Vlaanderen en Nederland besloten op 19 maart 2012 om de bouw van de Nieuwe Sluis binnen het huidige sluizencomplex verder uit te werken. Na uitwerking van de plannen door het projectteam ondertekenden op 5 februari 2015 de Vlaamse Minister Ben Weyts (Mobiliteit en Openbare Werken) en de Nederlandse Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) het verdrag van de Nieuwe Sluis Terneuzen. Hiermee zijn de aanleg, het onderhoud en de verdeling van de kosten van de Nieuwe Sluis vastgelegd. Daarnaast hebben Vlaanderen en Nederland gezamenlijk voor de financiering een aanvraag ingediend bij de Europese Commissie voor het verkrijgen van een zogenaamde CEF (Connecting Europe Facility)-subsidie in het kader van de uitbouw van het trans-Europese vervoersnetwerk.

Ontwerptracébesluit

Voordat de aanleg kan beginnen, wordt de tracéwetprocedure doorlopen. Deze procedure is te vergelijken met de Vlaamse procedure voor een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Het Ontwerptracébesluit Nieuwe Sluis Terneuzen is onderdeel van de tracéwetprocedure. Hierin staat een gedetailleerde uitwerking van de door de Minister gekozen voorkeursvariant. Dit ontwerpbesluit beschrijft de ligging van het tracé en geeft de gevolgen voor de omgeving aan. Ook staat erin welke maatregelen worden getroffen. Op deze procedure is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Milieueffectrapportage

Het doel van de m.e.r.-procedure is het milieubelang volwaardig mee te laten wegen in de besluitvorming. Om die reden zijn diverse varianten op hun effecten beoordeeld, voordat de voorkeursvariant van de nieuwe sluis is bepaald. Het milieueffectrapport dat deel uitmaakt van de m.e.r.-procedure geeft een beschrijving van deze milieueffecten. Gelet op de aanwezigheid van Natura 2000-gebieden is tevens een toetsing aan de Natuurbeschermingswet 1998 noodzakelijk. Deze toetsing vindt plaats door middel van een passende beoordeling die ook ter inzage ligt.

Publieksparticipatie

Verschillende belangenorganisaties en belanghebbenden zijn in de voorbereidingen voor een nieuwe sluis betrokken. Daarnaast zijn de Commissie voor de milieueffectrapportage, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Ministerie van Economische Zaken om advies gevraagd. Ook de betrokken bestuursorganen zijn geraadpleegd. Tot slot zijn de ingekomen zienswijzen op de Notitie reikwijdte en detailniveau (begin 2014) meegenomen. Alle verkregen informatie is samen­gebracht in het ontwerptracébesluit, het milieueffectrapport en de passende beoordeling.

Inzien

Het Ontwerptracébesluit, het milieueffectrapport en de passende beoordeling Nieuwe Sluis Terneuzen liggen ter inzage. Dit is een formeel participatiemoment dat de procedure volgt zoals beschreven in de Algemene wet bestuursrecht. Vanaf 28 mei 2015 kunt u de documenten downloaden op de website van de directie Participatie: www.platformparticipatie.nl en op de website van het project: www.nieuwesluisterneuzen.eu. Bovendien liggen de documenten vanaf die datum zes weken ter inzage op de volgende locaties:

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag;

  • Provincie Zeeland, Abdij 6, 4331 BK Middelburg;

  • Gemeente Terneuzen, Stadhuisplein 1, 4531 GZ Terneuzen;

  • Stad Gent, Milieudienst, Braemkasteel 41, 9050 Gent-Gentbrugge;

  • Gemeentehuis Zelzate, Grote Markt 1, 9096 Zelzate;

  • Administratief Centrum Gemeentehuis, Fortune de Kokerlaan 11, 9940 Evergem;

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, Poelendaelesingel 18, 4335 JA Middelburg.

Uw mening geven

Iedereen kan van 28 mei tot en met 8 juli 2015 (zes weken) reageren op de documenten. Dat kunt u doen aan de hand van de volgende vragen:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerptracébesluit of het milieueffectrapport?

  • Zijn er naar uw oordeel belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang?

We ontvangen uw gemotiveerde zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan via het zienswijzeformulier op www.platformparticipatie.nl. Zodra uw zienswijze is ontvangen, ontvangt u daarvan een bevestiging per mail.

U kunt uw mening ook op schrift zetten. In dat geval stuurt u uw brief, met vermelding van ‘zienswijze project Nieuwe Sluis Terneuzen’ naar de directie Participatie, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Zodra de schriftelijk ingediende zienswijze is ontvangen, verstuurt de directie Participatie een schriftelijke ontvangstbevestiging. U kunt uw mening ook mondeling doorgeven. Dit kan door tijdens kantooruren te bellen naar +31 (0) 70 456 89 99 of tijdens een van de inloopbijeenkomsten.

Inloopbijeenkomsten

We organiseren een inloopbijeenkomst op dinsdag 16 juni 2015 van 17.00 uur tot 21.00 uur in het Scheldetheater, Westkolkstraat 16 in Terneuzen. Op deze avond is er een algemene presentatie om 17.30 uur en om 19.30 uur. De andere inloopbijeenkomst is op woensdag 17 juni 2015 van 17.00 uur tot 19.00 uur in het bezoekerscentrum van Havenbedrijf Gent, Rigakaai in Gent. Op deze avond is er om 17.30 uur een algemene presentatie. Tijdens deze bijeenkomsten komt u meer te weten over het project en de procedure. Ook heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen. Op beide avonden is er iemand vandirectie Participatie aanwezig. Hierbij kunt u uw zienswijze mondeling indienen.

Vervolg

De ingediende zienswijzen worden geanalyseerd en meegenomen in het tracébesluit. De Minister stelt naar verwachting eind 2015 het definitieve Tracébesluit Nieuwe Sluis Terneuzen vast. Alleen degenen die zienswijzen hebben ingediend bij het ontwerptracébesluit kunnen in beroep gaan tegen het tracébesluit.

Meer informatie

Op www.nieuwesluisterneuzen.eu staat alle actuele informatie over het project Nieuwe Sluis Terneuzen. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u bellen naar +31 (0) 164 212 800 of mailen naar nieuwesluisterneuzen@vnsc.eu.

Meer informatie over de procedure staat vanaf 28 mei 2015 op www.platformparticipatie.nl onder ‘actuele zienswijzeprocedures’. Met vragen hierover kunt u bellen naar +31 (0) 70 456 89 99.

Naar boven