Regeling van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 14 maart 2014, nr. Minbuza.2014-106573, tot wijziging van de Regeling goederen voor tweeërlei gebruik (Oekraïne)

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Gelet op artikel 4 van het Besluit strategische goederen;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2, onderdeel b, van de Regeling goederen voor tweeërlei gebruik wordt vervangen door:

  • b. bijlage II, indien deze als bestemming, met inbegrip van de eindbestemming, Egypte of Oekraïne hebben.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen.

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Op 20 februari 2014 sprak de Raad van de Europese Unie zijn zorgen uit over de huidige ontwikkelingen in Oekraïne. De EU-lidstaten hebben afgesproken om de uitvoer naar Oekraïne van goederen die voor interne repressie gebruikt kunnen worden te op te schorten. Om die reden wordt een vergunningplicht voor de uitvoer van interne repressiemiddelen naar Oekraïne ingesteld. Uit oogpunt van doelmatigheid is ervoor gekozen om het nieuwe vergunningregime met betrekking tot de Oekraïne te combineren met het reeds bestaande regime in de Regeling goederen voor tweeërlei gebruik, in welke regeling onder meer de uitvoer van goederen die voor interne repressie gebruikt kunnen worden naar Egypte aan een vergunningplicht wordt gebonden.

2. Administratieve lasten

De Regeling goederen voor tweeërlei gebruik is van tijdelijke aard. Deze wijziging brengt daar geen verandering in. De wijziging heeft vergelijkbare gevolgen voor de administratieve lasten. Deze stijgen tijdelijk, zoals is geconstateerd in de toelichting op de regeling, zoals deze is gepubliceerd in de Staatscourant van 13 september 2013, nr. 25632.

3. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarmee wordt in zoverre afgeweken van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten dat de regeling niet ten minste twee maanden voorafgaand aan een vast verandermoment is gepubliceerd. Dit wordt echter gerechtvaardigd door de steeds slechtere situatie in Oekraïne.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen.

Naar boven