Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 1 december 2014, nr. WJZ/14122071, tot wijziging van de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs in verband met nieuwe kwalificatiedossiers en certificaten

De Staatssecretaris van Economische Zaken, handelende in overeenstemming met de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Gelet op artikel 3 van het Besluit certificaten groen beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling certificaten groen beroepsonderwijs wordt gewijzigd als volgt:

A

De onderdelen f en g van artikel 1 komen te luiden:

  • f. de onderdelen CE Herpeten, CE Honden en katten, CE Overige zoogdieren, CE Vissen en CE Vogels van de wettelijke beroepsvereisten gezelschapsdieren Besluit houden van dieren, Crebocode 97790 en 97791, bedoeld in bijlage 2 van de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2012;

  • g. wettelijke beroepsvereisten dierenartsassistent paraveterinair, Crebocode 97590, bedoeld in bijlage 2 van de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2012;

B

In artikel 2, tweede lid, vervalt onderdeel b en worden de onderdelen c tot en met f geletterd tot b tot en met e.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 1 december 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Aanleiding

De kwalificatiedossiers zijn met ingang van 1 augustus 2014 aangepast door de wijziging van het Besluit houders van dieren en de behoefte aan een certificeerbare eenheid paraveterinaire ondersteuning (Stcrt. 2014, 30971).

De reikwijdte van het Besluit houders van dieren dat met ingang van 1 juli 2014 in werking is getreden, is uitgebreid ten opzichte van het voormalige Honden en kattenbesluit 1999. Het Besluit houders van dieren kent met ingang van 1 juli 2014 vakbekwaamheidseisen voor vijf diersoorten. Voor deze vijf diersoorten zijn certificeerbare eenheden (CE) opgenomen: CE Herpeten, CE Honden en katten, CE Overige Zoogdieren, CE Vissen en CE Vogels. Door deze certificeerbare eenheden op te nemen in de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs en kwalificaties kunnen hiervoor na een succesvol examen erkende certificaten worden afgegeven door op grond van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs erkende MBO onderwijsinstellingen. De houder van zo’n certificaat kan met het certificaat aantonen te voldoen aan de vakbekwaamheidseisen van het Besluit houders van dieren voor de op het certificaat genoemde diergroep(en). Deze certificeerbare eenheid is met name van belang voor personen die alleen nog examen willen doen om te voldoen aan de opleidingseisen in het kader van het Besluit houders van dieren.

De certificeerbare eenheid paraveterinaire ondersteuning is van belang voor personen die alleen nog examen doen om te voldoen aan de opleidingseisen voor Dierenartsassistent-paraveterinair. De houder van het certificaat ‘wettelijke beroepsvereisten dierenartsassistent paraveterinair’ toont aan te voldoen aan de vakbekwaamheidseisen die voor de dierenartsassistent-paraveterinair zijn geformuleerd in het Besluit diergeneeskundigen.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om niet langer voor te schrijven dat het certificaat moet zijn voorzien van een blinddruk. Deze eigenschap wordt niet langer gezien als een noodzakelijk veiligheidskenmerk.

Uitvoeringsgevolgen en handhaafbaarheid

De certificaten die door deze regeling worden erkend, worden afgegeven door onderwijsinstellingen. Voor de onderwijsinstellingen is de uitbreiding van het aantal certificaten uitvoerbaar. De Regeling is bovendien voor een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets voorgelegd aan DUO en de Inspectie van het Onderwijs. De regeling is door hen uitvoerbaar en handhaafbaar verklaard. De Inspectie van het Onderwijs houdt toezicht op de kwaliteit van de examens en de kwaliteit van het onderwijs gericht op de onderdelen van een kwalificatie waaraan het certificaat is verbonden.

Regeldruk

De wijziging heeft geen effect op de regeldruk. De wijziging heeft namelijk alleen betrekking op de afgifte van een certificaat.

Vaste verandermomenten

Het tijdstip van inwerkingtreding wijkt af van het beleid inzake de vaste verandermomenten. Deze uitzondering is echter toegestaan, omdat het snel faciliteren van de nieuwe certificeerbare eenheden aanmerkelijke private en publieke nadelen voorkomt.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven