Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 2 oktober 2014, nr. IENM/BSK-2014/54438, houdende wijziging van de Regeling aanwijzing Nationaal loket inventarisatie broeikasgassen en Protocollen broeikasgassen in verband met het vervallen van de protocollenmethodiek voor het nationale inventarisatiesysteem

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 3 van het Besluit inventarisatie broeikasgassen Wlv;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Artikel 2 van de Regeling aanwijzing Nationaal loket inventarisatie broeikasgassen en Protocollen broeikasgassen komt te luiden:

Artikel 2

Als website, bedoeld in artikel 3 van het Besluit inventarisatie broeikasgassen Wlv, wordt aangewezen: http://www.rvo.nl/nie.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld

TOELICHTING

§ 1. Aanleiding en hoofdlijnen

Deze wijziging van de Regeling aanwijzing Nationaal loket inventarisatie broeikasgassen en Protocollen broeikasgassen (hierna: de regeling) is reeds aangekondigd in het besluit van 1 september 2014 tot wijziging van het Besluit inventarisatie broeikasgassen Wlv in verband met het vervallen van de protocollenmethodiek (Stb. 2014, 332) (hierna: wijzigingsbesluit). Met het wijzigingsbesluit is het protocollensysteem voor het nationale inventarisatiesysteem vervallen, omdat het niet efficiënt bleek te zijn. De informatie uit de protocollen wordt voortaan opgenomen in methoderapporten.

In artikel 2 (oud) van de regeling waren de van toepassing zijnde protocollen aangewezen. Aangezien het protocollensysteem is vervangen door een systeem van methoderapporten, is de aanwijzing van de protocollen met deze wijzigingsregeling vervallen.

Anders dan bij de protocollen, zullen de methoderapporten niet in de regeling worden vastgelegd. Dit is ook niet vereist. De methoderapporten zijn namelijk (overigens net als de protocollen) alleen gericht tot de organisatie die belast is met de nationale emissie-inventaris. Dit is de “National Inventory Entity”, zijnde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO.nl). De methoderapporten bevatten bovendien geen algemeen verbindende voorschriften. De methoderapporten werken niet door in de gegevensaanlevering door bedrijven en burgers. Het is derhalve niet nodig de methoderapporten in de regeling op te nemen. Ten behoeve van de kenbaarheid worden de methoderapporten jaarlijks gepubliceerd op de website van de RVO.nl. De wijzigingsregeling voorziet in aanwijzing van die website.

§ 2. Uitvoering, handhaving en gevolgen

De wijzigingsregeling, in samenhang met het wijzigingsbesluit, betreft enkel wettechnische en uitvoeringstechnische wijzigingen zonder inhoudelijke gevolgen. Immers, de informatie uit de protocollen wordt opgenomen in methoderapporten.

Deze wijzigingsregeling heeft dan ook geen gevolgen voor de uitvoering en handhaving, voor de administratieve en bestuurlijke lasten en inhoudelijke nalevingskosten of voor het milieu.

§ 3. Advisering en consultatie

Bij het opstellen van deze wijzigingsregeling is RVO.nl betrokken.

Uit het kabinetsbeleid inzake de toepassing van de Wet openbaarheid van bestuur (Kamerstukken II 2013/14, 29 362, nr. 224) volgt, dat als algemeen uitgangspunt openbare internetconsultatie geldt. Van dit uitgangspunt kan echter worden afgeweken indien er geen noemenswaardige gevolgen voor burgers, bedrijven en instellingen zijn en er geen verandering wordt aangebracht in de rechten en verplichtingen, administratieve lasten of uitvoeringslasten. Daar is in dit geval sprake van.

§ 4. Inwerkingtreding

Met het tijdstip van publicatie en inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling is voldaan aan het stelsel van vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309).

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld

Naar boven