Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 3 september 2014, nr. IENM/BSK-2014/196488, houdende vaststelling van regels met betrekking tot kinderbeveiligingssystemen (Regeling kinderbeveiligingsmiddelen 2014)

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op Uitvoeringsrichtlijn 2014/37/EU van de Commissie van 27 februari 2014 tot wijziging van Richtlijn 91/671/EEG van de Raad betreffende het verplichte gebruik van veiligheidsgordels en kinderbeveiligingssystemen in voertuigen (PbEU 2014, L 59/32) en artikel 22, eerste en vijfde lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

VN-reglement 44/03:

reglement 44/03 behorende bij de Overeenkomst van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (‘VN/ECE’) betreffende het aannemen van eenvormige technische eisen voor wielvoertuigen, uitrustingsstukken en onderdelen die kunnen worden aangebracht en/of gebruikt op wielvoertuigen en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning van goedkeuringen verleend op basis van deze eisen (Trb. 1996,151);

VN-reglement 129:

reglement 129 behorende bij de Overeenkomst van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (‘VN/ECE’) betreffende het aannemen van eenvormige technische eisen voor wielvoertuigen, uitrustingsstukken en onderdelen die kunnen worden aangebracht en/of gebruikt op wielvoertuigen en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning van goedkeuringen verleend op basis van deze eisen (Trb. 1996,151);

Richtlijn 77/541/EEG:

richtlijn 77/541/EEG van de Raad van 28 juni 1977 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten inzake veiligheidsgordels en bevestigingssystemen in motorvoertuigen (PbEG 1977, L 220);

Verordening (EG) nr. 661/2009:

verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de algemene veiligheid van motorvoertuigen, aanhangwagens daarvan en daarvoor bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden.

Artikel 2

Een kinderbeveiligingssysteem is geschikt als bedoeld in artikel 59, eerste lid, van het RVV 1990, indien het is voorzien van een keurmerk dat overeenkomt met het merk dat in de bijlage als model 1 of 2 is weergegeven en dat daarop is aangebracht nadat het systeem is goedgekeurd overeenkomstig:

  • i) VN-reglement nr. 44/03,

  • ii) VN-reglement nr.129,

  • iii) Richtlijn 77/541/EEG, of

  • iiii) Verordening (EG) nr. 661/2009

of een latere aanpassing daarvan.

Artikel 3

  • 1. Met de in deze regeling vastgestelde technische normen of technische eisen worden gelijkgesteld daaraan gelijkwaardige technische normen of technische eisen, vastgesteld door of vanwege een andere lidstaat van de Europese Unie dan wel door of vanwege een andere staat die partij is bij de Overeenkomst inzake de Europese Economische Ruimte.

  • 2. Met de in deze regeling geëiste keuring of keurmerk worden gelijkgesteld daaraan gelijkwaardige keuringen of keurmerken, geëist door of vanwege een andere lidstaat van de Europese Unie dan wel door of vanwege een andere staat die partij is bij de Overeenkomst inzake de Europese Economische Ruimte.

Artikel 4

De Regeling kinderbeveiligingsmiddelen wordt ingetrokken.

Artikel 5

Deze regeling treedt in werking met ingang van 20 september 2014, met uitzondering van artikel 2 onderdeel iiii, dat in werking treedt met ingang van 1 november 2014.

Artikel 6

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling kinderbeveiligingsmiddelen 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

BIJLAGE

Model 1 Keurmerk kinderbeveiligingsmiddel R.44

De cijfers dienen als voorbeeld.

  • Universal: categorieaanduiding;

  • 9–36 kg: gewichtsgroep waarvoor het kinderbeveiligingsmiddel is bestemd;

  • E: gekeurd volgens een VN-Reglement (nr. 44 in dit geval);

  • 4: code van het land van keuring;

  • 042439: toelatingsnummer als volgt samengesteld:

    04: versie van het Reglement;

    2439: toegekende (toelatingsnummer)

Model 2 Keurmerk kinderbeveiligingsmiddel R.129

De cijfers dienen als voorbeeld.

  • i-Size universal ISOFIX: categorieaanduiding

  • 40–70 cm / ≤ 24 kg: de lengte en het maximumgewicht waarvoor het kinderbeveiligingsmiddel is bestemd

  • E: gekeurd volgens een VN-Reglement

  • 2: code van het land van keuring

  • 002439: toelatingsnummer als volgt samengesteld

    00: versie van het Reglement

    2439: toegekende (toelatingsnummer)

  • UN-Regulation No.129/versienummer: goedgekeurd volgens VN-Reglement nr. 129 (wordt vermeld vanaf de 01-versie)

TOELICHTING

De Regeling kinderbeveiligingsmiddelen 2014 (hierna: de regeling) vervangt de Regeling van de Minister van Verkeer en Waterstaat van 19 december 1997/ DGP/WJZ/V-725913 kinderbeveiligingsmiddelen (Stcrt. 247).

De regeling dient ter implementatie van Uitvoeringsrichtlijn nr. 2014/37/EU van de Commissie (van de Europese Unie) van 27 februari 2014 tot wijziging van Richtlijn 91/671/EEG van de Raad betreffende het verplichte gebruik van veiligheidsgordels en kinderbeveiligingssystemen in voertuigen.

Deze nieuwe regeling is noodzakelijk om de Nederlandse regelgeving aan de Uitvoeringsrichtlijn nr. 2014/37/EU (hierna: de Richtlijn) aan te passen die de modernste kinderbeveiligingsmiddelen toelaat op de markt. Deze Richtlijn omschrijft dit zelf als volgt: ‘De gestandaardiseerde voorschriften van Reglement nr. 129 zijn verbeterde alternatieven voor de voorschriften die zijn vastgesteld op grond van Reglement nr. 44 inzake uniforme voorschriften voor de goedkeuring van beveiligingssystemen voor kinderen aan boord van motorvoertuigen (‘kinderbeveiligingssystemen’) en houden rekening met de technische vooruitgang van verschillende aspecten van kinderbeveiligingssystemen, zoals tests voor zijdelingse botsingen, de naar achteren gerichte positie van kinderen tot 15 maanden, de verenigbaarheid met verschillende voertuigen, testdummy’s en testbanken en de aanpasbaarheid aan kinderen van verschillende lengte.’

Daarnaast is deze nieuwe regeling noodzakelijk om de Nederlandse regelgeving in lijn te brengen met de artikelen van de Verordening (EG) nr. 661/2009 die per 1 november 2014 van toepassing worden. Deze verordening legt fabrikanten een basisverplichting op om voertuigen, systemen, onderdelen en technische eenheden, te laten voldoen aan de relevante voorschriften van deze verordening en de uitvoeringsmaatregelen daarvan. Daaronder vallen voorschriften die betrekking hebben op de bescherming van de inzittenden van het voertuig, daaronder begrepen de ISOfix-verankeringen of ingebouwde kinderbeveiligingssysteem.

Door de invoering van deze regeling wordt de Nederlandse regelgeving aan de Richtlijn aangepast, die er voor zorgt dat de modernste kinderbeveiligingsmiddelen op de markt kunnen komen. Dit is noodzakelijk om de verkeersveiligheid te vergroten: met name zal de eventuele impact van verkeersongevallen op de jongste passagiers van personenauto’s worden verkleind.

Deze regeling zorgt er voor dat kinderbeveiligingsmiddelen die aan VN-reglement 129 voldoen worden toegestaan op de markt. Ook is de verwijzing naar het RVV 1990 geactualiseerd.

De nieuwe regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten of nalevingskosten, omdat het gaat om het voorschrijven van technisch betere voorzieningen en niet om veranderingen in de wijze waarop deze moeten worden gekeurd of van een waarmerk worden voorzien.

In afwijking van het stelsel van vaste verandermomenten en invoeringstermijnen treedt deze regeling in werking met ingang van 20 september 2014. De reden hiervan is dat deze regeling een implementatie van een bindende EU-rechtshandeling betreft (uitzonderingsgrond d van het systeem van vaste verandermomenten). Wat betreft de inwerkingtredingsdatum, geldt nog een specifieke uitzondering voor artikel 2 onderdeel iiii. Dit artikel treedt met ingang van 1 november 2014 in werking, omdat per die datum de relevante artikelen van Verordening (EG) nr. 661/2009 geldend zijn.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven