Ontheffing beperking geluidhinder militaire luchtvaart (militaire luchthavens Gilze-Rijen en Deelen)

29 juli 2014

Nr. MLA/137/2014

De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit,

Gelezen het verzoek van de commandant van het Defensie Helikopter Commando van 11 juli 2014;

Gelet op artikel 5 van de Regeling ter beperking van geluidhinder door militaire luchtvaart (Stcrt. 1984, 178);

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Aan de commandant van het Defensie Helikopter Commando wordt ontheffing verleend van het verbod, genoemd in artikel 1, onderdeel e, ten 1°, van de Regeling ter beperking van geluidhinder door militaire luchtvaart, om vluchten uit te voeren voor oefendoeleinden binnen het plaatselijke verkeersleidingsgebied van de militaire luchthaven Gilze-Rijen op werkdagen na 00:00 uur plaatselijke tijd tot 07:00 uur plaatselijke tijd of zoveel eerder als de uniforme daglichtperiode aanbreekt, en op vrijdagen vanaf 17:00 uur, zaterdag, zondagen en algemeen erkende feestdagen.

  • 2. Aan de commandant van het Defensie Helikopter Commando wordt ontheffing verleend van het verbod, genoemd in artikel 1, onderdeel f, ten 1°, van de Regeling ter beperking van geluidhinder door militaire luchtvaart om oefendoorstarts uit te voeren op de militaire luchthaven Deelen na 23:30 uur plaatselijke tijd.

Artikel 2

  • 1. De ontheffing, bedoeld in artikel 1, eerste lid, is van kracht op de volgende dagen en tijden:

    dinsdag 2 september 2014 van 00:00 uur tot 01:00 uur plaatselijke tijd;

    woensdag 3 september 2014 van 00:00 uur tot 01:00 uur plaatselijke tijd;

    donderdag 4 september 2014 van 00:00 uur tot 01:00 uur plaatselijke tijd;

    vrijdag 5 september 2014 van 00:00 uur tot 01:00 uur plaatselijke tijd.

  • 2. De ontheffing, bedoeld in artikel 1, tweede lid, is van kracht op de volgende dagen en tijdstippen:

    maandag 1 september 2014 van 23:30 uur plaatselijke tijd tot dinsdag 2 september 2014, 00:30 uur plaatselijke tijd;

    dinsdag 2 september 2014 van 23:30 uur plaatselijke tijd tot woensdag 3 september 2014, 00:30 uur plaatselijke tijd;

    woensdag 3 september 2014 van 23:30 uur plaatselijke tijd tot donderdag 4 september 2014, 00:30 uur plaatselijke tijd;

    donderdag 4 september 2014 van 23:30 uur plaatselijke tijd tot vrijdag 5 september 2014, 00:30 uur plaatselijke tijd.

  • 3. De ontheffing, bedoeld in artikel 1, tweede lid, wordt voorts verleend op basis van de volgende voorwaarden:

    • a. tijdens de uitvoering van oefendoorstarts worden de in het “Operations Manual Helicopters” opgenomen beperkingen in acht genomen;

    • b. tijdens vluchten boven land, beneden een hoogte van 3000 voet boven grondniveau, wordt de route zodanig gekozen dat het optreden van vermijdbare geluidhinder, met name in de bebouwde kommen en in de omgeving van bijzondere bebouwing, zoals ziekenhuizen en sanatoria, wordt voorkomen;

Artikel 3

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt met ingang van 6 september 2014.

De beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, S.H.P.M. Pellemans Kolonel-vlieger

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, Dienstencentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Om de geoefendheid van bemanningen van de defensiehelikopters op peil te houden is het vanzelfsprekend noodzakelijk dat deze voldoende worden getraind. Niet alleen overdag, maar ook bij nacht.

In de regel vinden deze nachtoefeningen plaats in de winterperiode, wanneer de duisternis vroeg intreedt en dus de oefeningen voor 22:00 uur plaatselijke tijd kunnen worden afgerond. Oefeningen in die periode zijn in overeenstemming met de Regeling ter beperking van geluidhinder door militaire luchtvaart.

Voor de zogenaamde plaatselijke verkeersleidingsgebieden (de gebieden in de omgeving van een militaire luchthaven) is bepaald dat het vliegen voor oefendoeleinden is toegestaan op werkdagen tot 00:00 uur plaatselijke tijd en op vrijdagen tot 17:00 uur. Voor een specifieke oefencategorie – de zogenaamde oefendoorstarts (oefeningen waarbij landingen direct

worden gevolgd door het weer opstijgen van luchtvaartuigen) – is bepaald dat deze niet na 22:00 uur plaatselijke tijd mogen plaatsvinden. Een uitzondering is de militaire luchthaven Deelen, waar militaire helikopters van 1 oktober tot 1 mei tot 22:30 plaatselijke tijd en van 1 mei tot 1 oktober tot 23:30 uur plaatselijke tijd oefendoorstarts mogen uitvoeren.

In bijzondere gevallen kan echter niet worden volstaan met deze regeling, en is het noodzakelijk om ook buiten deze standaardperiode oefendoorstarts uit te kunnen voeren. Dit jaar doet zich zo’n bijzondere situatie voor.

Concrete aanleiding daarvoor is dat er versneld een extra trainingsinspanning moet worden verricht voor bemanningen van de Chinook-transporthelikopters. Reden daarvoor vormt in de eerste plaats het feit dat het Kabinet eind maart van dit jaar heeft besloten om alsnog drie Chinook-transporthelikopters aan het Nederlandse contingent voor de VN-missie in Mali toe te voegen (Kamerstukken II, 2013/14, 29 521, nr. 241). Aanvankelijk was het de bedoeling dat voor die missie alleen enkele Apache-helikopters zouden worden ingezet, maar vanwege het toegenomen dreigingsbeeld in Mali, en het feit dat andere deelnemers aan de VN-missie ontoereikende medische evacuatiecapaciteit beschikbaar hebben, is inzet van de Nederlandse Chinook-helikopters noodzakelijk.

Om de Chinook-transporthelikopters volledig inzetbaar in Mali te hebben moet er extra worden geoefend, juist ook in de duisternis. Dat kan in deze periode van het jaar alleen indien ook na 22:00 uur nog wordt geoefend, en na 23:30 uur in het geval van de militaire luchthaven Deelen.

Het Ministerie van Defensie realiseert zich dat het uitvoeren van doorstarts geluidbelasting voor de omgeving van de militaire luchthavens met zich brengt. Dat is dan ook de reden waarom de doorstarts zoveel mogelijk worden uitgevoerd op de militaire luchthaven Deelen op de Veluwe. Daar zijn minder geluidgevoelige bestemmingen in de directe omgeving.

In de oefenweek waarop het besluit betrekking heeft (week 36), wordt het uitvoeren van oefendoorstarts daarom enkel op en nabij de luchthaven Deelen geoefend. Dat is ook herkenbaar aan de tijdstippen waarvoor ontheffing is verleend. Er is ontheffing verleend tot 00:30 uur voor Deelen en tot 01:00 uur voor Gilze-Rijen, om daarmee mogelijk te maken dat de helikopters tot 00.30 uur op de luchthaven Deelen oefenen, om daarna direct terug te vliegen naar de thuisbasis Gilze-Rijen.

Naar boven