Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 8 juli 2014, 2014-0000096231, tot wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling in verband met het herstellen van enige omissies in Bijlage XIII

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 4.3, eerste lid, van het Arbeidsomstandighedenbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage XIII, onderdeel A. Lijst met grenswaarden, behorend bij de artikelen 4.19, eerste lid, en 4.20, eerste lid, van de Arbeidsomstandighedenregeling wordt als volgt gewijzigd:

In alfabetische volgorde worden de volgende stoffen ingevoegd:

ISO-naam van de stof

CAS-nummer

TGG 8 uur

mg/m3

C

TGG 15 min mg/m3

H

Azijnzuur

64-19-7

25

 

 

Calciumdihydroxide

1305-62-0

5

 

 

Kresol (alle isomeren)

1319-77-3

22

 

H

Picrinezuur

88-89-1

0.1

 

 

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 8 juli 2014

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

De in artikel I opgenomen stoffen, azijnzuur, calciumdihydroxide, picrinezuur en kresol waren in het verleden opgenomen in de onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vallende zogenoemde nationale MAC-lijst. Deze lijst was als bijlage 6, bestuurlijke grenswaarden, gevoegd bij de Beleidsregels arbeidsomstandighedenwetgeving (nummer 4.2-1). Langs deze weg kon de toenmalige Arbeidsinspectie toezicht houden op het gebruik van deze gevaarlijke stoffen.

Medio 2005 werden azijnzuur, calciumdihydroxide en picrinezuur van de lijst gehaald (Staatscourant 2005, nr. 44). Kresol werd van de lijst gehaald bij de herziening van het stelsel van (wettelijke) grenswaarden per januari 2007 (Staatscourant 2006, nr. 252). Daarmee werd het primair de verantwoordelijkheid van de werkgever. Artikel 4.3, tweede lid, van het Arbeidsomstandighedenbesluit bepaalt dat als er geen wettelijke grenswaarde voor een bepaalde gevaarlijke stof is vastgesteld, de werkgever een grenswaarde voor die stof vaststelt, de zogenoemde private grenswaarde, zulks met inachtneming van (EU-)regelgeving, bevindingen van de Gezondheidsraad, etc.

Bij actualisatie is, gezien ook het door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingenomen standpunt dat in EU-richtlijnen vermelde grenswaarden in bijlage XIII van de Arbeidsomstandighedenregeling opgenomen horen te worden (als wettelijke grenswaarde), geconcludeerd dat het vaststellen van een grenswaarde voor azijnzuur, calciumdihydroxide, picrinezuur en kresol primair aan de overheid is en dat deze stoffen alsnog in bijlage XIII vermeld horen te worden (als wettelijke grenswaarde). Deze regeling voorziet daarin.

Er geldt een korte overgangstermijn tot 1 oktober 2014. Feitelijk moeten werkgevers al een private grenswaarde voor deze stoffen hebben afgeleid, waarbij het bestaan van de indicatieve lijst van de EU een rol moet spelen. Het gaat hier dus niet om volledig nieuwe grenswaarden.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven