Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 26 februari 2013, nr. IENM/BSK-2012/223651, houdende wijziging van de Regeling uitvoering EG-verordeningen Wvvs

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Veiligheid en Justitie;

Gelet op artikel 36a van de Wet voorkoming verontreiniging door schepen;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Artikel 1 van de Regeling uitvoering EG-verordeningen Wvvs wordt als volgt gewijzigd:

A

In het eerste lid, wordt ‘de artikelen 4, eerste en derde lid, 5 en 7, aanhef en na het tweede gedachtestreepje, van verordening (EG) nr. 417/2002 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 18 februari 2002, betreffende het versneld invoeren van de vereisten inzake een dubbelwandige uitvoering of een gelijkwaardig ontwerp voor enkelwandige olietankschepen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 2978/94 van de Raad van de Europese Unie (PbEG L 64)’ vervangen door: de artikelen 4, eerste en derde lid, 5 en 7, aanhef en onder b, van verordening (EU) nr. 530/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juni 2012 betreffende het versneld invoeren van de vereisten inzake een dubbelwandige uitvoering of een gelijkwaardig ontwerp voor enkelwandige olietankschepen.

B

In het tweede lid wordt ‘artikel 8, eerste lid,’ vervangen door: artikel 8.

C

In artikel 4 wordt ‘EG-verordeningen’ vervangen door: EU-verordeningen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling strekt tot nadere uitvoering van verordening (EU) nr. 530/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juni 2012 betreffende het versneld invoeren van de vereisten inzake een dubbelwandige uitvoering of een gelijkwaardig ontwerp voor enkelwandige olietankschepen (PbEU L172).

Verordening (EU) nr. 530/2012 betreft een herschikking van verordening (EG) nr. 417/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 18 februari 2002 betreffende het versneld invoeren van de vereisten inzake een dubbelwandige uitvoering of een gelijkwaardig ontwerp voor enkelwandige olietankschepen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 2978/94 van de Raad. De in verordening (EU) nr. 530/2012 opgenomen verboden zijn inhoudelijk niet gewijzigd ten opzichte van de in verordening (EG) nr. 417/2002 opgenomen verboden en zijn opgenomen onder dezelfde artikelnummers als in verordening (EG) nr. 417/2002. De onderhavige regeling houdt dan ook louter verband met de gewijzigde naam van de verordening en met de vervanging van de streepjes in artikel 7 door kleine letters (artikel I, onderdeel A) en met het feit dat artikel 8 van de verordening niet langer is onderverdeeld in twee leden (artikel I, onderdeel B).

De onderhavige regeling vormt het sluitstuk van de uitvoering van verordening (EU) nr. 530/2012. In de regeling wordt de strafbaarstelling geregeld van overtreding van de verboden uit deze verordening. Voor een toelichting op de andere uitvoeringsmaatregelen die zijn getroffen, zij gewezen op de toelichting bij de Regeling uitvoering EG-verordeningen Wvvs (Stcrt. 2005, nr. 125). Hierin zijn de getroffen maatregelen ter uitvoering van verordening (EG) nr. 417/2002 toegelicht. Omdat de in verordening (EU) nr. 530/2012 opgenomen verboden niet inhoudelijk zijn gewijzigd ten opzichte van de in verordening (EG) nr. 417/2002 opgenomen verboden, zijn ook deze uitvoeringsmaatregelen inhoudelijk niet gewijzigd.

Financiële consequenties

Zoals aangegeven brengt de onderhavige regeling geen inhoudelijke wijziging met zich, zodat geen sprake is van extra uitvoerings- en handhavingslasten ten gevolge van deze regeling. Evenmin brengt de regeling lasten voor burgers en bedrijven met zich.

Inwerkingtreding

Met het tijdstip van inwerkingtreding van de onderhavige regeling wordt afgeweken van het systeem van vaste verandermomenten. Dit is mogelijk omdat de regeling voortvloeit uit voornoemde verordening (EU) nr. 530/2012.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven